Τι είναι τα Φωτοβολταϊκά συστήματα

Φωτοβολταϊκά συστήματαΤα Φωτοβολταϊκά συστήματα  με απλά λόγια είναι συστήματα που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της οικίας ή της επιχείρησης  (που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκο σύστημα) ,  είτε να πουληθεί στον  πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ).
Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα διαθέτουν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας (τον Ήλιο), παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια,  δεν μολύνουν το περιβάλλον,  ούτε εκπέμπουν επιβλαβή αέρια & ρύπους στην ατμόσφαιρα και φυσικά ανήκουν στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι το μέλλον δεδομένου ότι τα ορυκτά καύσιμα κάποια στιγμή θα εξαντληθούν.

Από τι αποτελείται ένα φωτοβολταικο συστημα

Στα Φωτοβολταϊκά συστήματα τα κύρια μέρη που τα απαρτίζουν είναι τα εξής:

Φωτοβολταικα πανελ

φωτοβολταικα πανελΤα φωτοβολταικα πανελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια συνεχούς ρεύματος
που γίνεται με τη βοήθεια πολλών φωτοβολταικων στοιχείων.
Τα φωτοβολταικα πανελ μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε (στην στέγη, την ταράτσα, σε προσόψεις, στο έδαφος) επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταικου συστήματος. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές εγκατάστασης είναι να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στη στέγη του χώρου, τα λεγόμενα φωτοβολταικα στεγης . Η τοποθέτηση στο έδαφος ή οποιασδήποτε άλλης κατασκευής επιτρέπεται (π.χ. στέγαστρα παρκινγκ). Μοναδική προϋπόθεση είναι τα φωτοβολταικα πανελ  να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την οικία ή την επαγγελματική στέγη για την οποία προορίζονται.

Αντιστροφέας ή μετατροπέας (Inverter) 

Αντιστροφέας ή μετατροπέας Inverter φωτοβολταικωνΟι Μετατροπείς (inverter) μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα (που παράγεται από τα φωτοβολταικα πανελ ) από συνεχές σε εναλλασσόμενο. Αυτό καθιστά την παραγόμενη ισχύ συμβατή με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας ( Μπαταρίες ) με ρυθμιστή – ελεγκτή φόρτισης

Φωτοβολταικα με Μπαταρίες & ρυθμιστή - ελεγκτή φόρτισηςΤα αυτόνομα Φωτοβολταϊκά συστήματα (εκτός δικτύου ή υβριδικά) αποθηκεύουν το περίσσιο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται κατά την διάρκεια της ημέρας σε μπαταρίες, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπάρχει ανάγκη ( π.χ. την νύχτα ή όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ).
Οι μπαταρίες συνδέονται με τα Φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω ρυθμιστών ( ελεγκτών ) φόρτισης. Ο ρυθμιστής (ελεγκτής) φόρτισης είναι ένα καίριο κομμάτι του συστήματος, διαχειρίζεται τη φόρτιση των μπαταριών και εμποδίζει την υπερφόρτιση και αποφόρτιση τους. Μπορεί επίσης να παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος και επιτρέπει τη μέτρηση και την αξιολόγηση του κόστους σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται.

Σύστημα τοποθέτησης & στήριξης φωτοβολταικων πανελ

Τοποθέτηση & στήριξη φωτοβολταικων πανελΠεριλαμβάνει τα υλικό και τις δομές που συγκρατούν τα φωτοβολταικα πανελ στο σημείο που θέλουμε να τα εγκαταστήσουμε Για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στη στέγη  ( σε κεραμοσκεπή, σε στέγες μεταλλικού τύπου ). Επίσης υπάρχουν συστήματα τοποθέτησης για ταράτσα, για το έδαφος (πχ φωτοβολταϊκά πάρκα), για στέγαστρα πάρκινγκ, ακόμα και για την δημιουργία νέων σκιασμένων χώρων στάθμευσης.

Καλωδίωση, ηλεκτρικές αποσυνδέσεις και εξοπλισμός ασφαλείας

Καλωδίωση φωτοβολταικωνΠεριλαμβάνει τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις και τα καλώδια που συνδέουν τα φωτοβολταικα πανελ , το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ( μπαταρίες ) και γενικά όλα τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται τα  Φωτοβολταϊκά συστήματα. Επίσης περιλαμβάνει ασφάλειες, διακόπτες κυκλώματος και εξοπλισμό γείωσης που προστατεύουν τα Φωτοβολταϊκά συστήματα και διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους.

Σύστημα παρακολούθησης

Σύστημα παρακολούθησης στα Φωτοβολταϊκά συστήματαΠεριλαμβάνει τον εξοπλισμό που μετρά την απόδοση και την απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος , καθώς και τυχόν προβλήματα ή βλάβες που μπορεί να προκύψουν.

Φωτοβολταϊκά συστήματα και τα πλεονεκτήματα τους

Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για την απευθείας παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, προστατεύοντας τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.

Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα διαθέτουν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας (τον Ήλιο) και δεν εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα.

Με τα Φωτοβολταϊκά συστήματα οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν επίσης να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση και να παράγουν τη δική τους πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Βοηθούν στην απεξάρτηση (ολοκληρωτικά ή μερικώς) από τους προμηθευτές ενέργειας και τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φωτοβολταικα είναι βαθμωτά συστήματα, δηλαδή μπορούν να επεκταθούν σε μεταγενέστερη φάση για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες των χρηστών, χωρίς να χρειαστεί μετατροπή του αρχικού συστήματος.

Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα  έχουν αθόρυβη λειτουργία, εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι απαιτήσεις συντήρησης των φωτοβολταικων είναι σχεδόν μηδενικές και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία.

Τα φωτοβολταικα μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στις πόλεις, ενσωματωμένα σε κτίρια χωρίς να προσβάλλουν αισθητικά το περιβάλλον και να συνδυαστούν με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα).

Ποιους αφορούν τα Φωτοβολταϊκά συστήματα

Η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων αφορά εξίσου κάποιον που θέλει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της οικίας του, κάποιον που θέλει να αυξήσει την κερδοφορία της επιχείρησης του μειώνοντας το κόστος παραγωγής της, αλλά και κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει μία επένδυση με πολύ καλές αποδόσεις.

Φωτοβολταικά συστήματα και Αντλία θερμότητας

Φωτοβολταϊκά συστήματα και Αντλία θερμότηταςΈνας ασυναγώνιστος συνδυασμός
Η αντλία θερμότητας είναι αναμφισβήτητα μια από τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, η αντλία θερμότητας δεν παράγει σχεδόν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα. Τα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο προκαλούν εξαιρετικά υψηλά λειτουργικά κόστη.
Η αντλία θερμότητας είναι φιλική προς το περιβάλλον και έχει στη διάθεσή της μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: τη φυσική θερμότητα της γης, τον αέρα και τα υπόγεια νερά.


Εξοικονόμηση Ενέργειας 

Η αντλία θερμότητας, η οποία τροφοδοτεί ένα κτίριο με θέρμανση και ζεστό νερό, είναι ένας από τους σημαντικότερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Όποιος συνδυάζει τη δική του αντλία θερμότητας με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να μειώσει την παροχή ενέργειας μέσω του δημόσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά 21 έως 70 τοις εκατό!
Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικό σχεδιάζεται ένα κτίριο, τόσο υψηλότερο είναι το δυναμικό εξοικονόμησης του συνδυασμού αντλίας θερμότητας και φωτοβολταϊκού συστήματος.
Εκτός από τη χρηματική ελάφρυνση, ο συνδυασμός προετοιμάζει βέλτιστα κάθε κτίριο για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών ρύπων. Δίνει τη δυνατότητα τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρηματίες να έχουν μια αυτάρκη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Πως μπορω να βαλω φωτοβολταικα στο σπιτι μου ή στην επιχείρηση μου

Η απόκτηση του δικού σας φωτοβολταικού συστήματος γίνεται εύκολη υπόθεση με την τεχνογνωσία και την υποστήριξη της  έμπειρης & καταρτισμένης ομάδας μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήστε μαζί μας !
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

  1. Ραντεβού στα γραφεία μας ή τηλεφωνική επικοινωνία με σκοπό την διερεύνηση των προδιαγραφών και μία πρώτη εκτίμηση του κόστους εγκατάστασης του φωτοβολταικού συστήματος.
  2. Αυτοψία του χώρου εγκατάστασης και τελική προσφορά
  3. Διαδικασία υποβολής αίτησης σύνδεσης φωτοβολταικού προς την Πολεοδομική υπηρεσία και την τοπική μονάδα δικτύου ΔΕΗ
  4. Προγραμματισμός παράδοσης υλικών και εγκατάστασης , ο εργοδηγός της εταιρίας μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να συμφωνηθεί η ημερομηνία έναρξης εργασιών εγκατάστασης του φωτοβολταικού συστήματος σας
  5. Ολοκλήρωση εγκατάστασης
  6. Αίτηση διαδικασίας σύνδεσης με το τοπικό δίκτυο της ΔΕΗ
  7. Εκκίνηση συστήματος και υπογραφή σύμβασης με την ΔΕΗ

Οι μηχανολόγοι μας είναι πάντα εδώ για να επιλύσουν οποιαδήποτε απορία σας!!