Η άνεση μπορεί να οριστεί ως η αίσθηση της απόλυτης φυσικής και πνευματικής ευημερίας όλων των ατόμων που βρίσκονται σε ένα χώρο. Η εξασφάλιση της και οι άριστες συνθήκες διαβίωσης αποτελούν απώτερο στόχο της σύγχρονης οικογένειας. Στην Ελλάδα, νοούμενη ως αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη βιομηχανική χώρα, έχει διαμορφωθεί η αντίληψη ότι η απόκτηση ενός σπιτιού θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις. Αναμφίβολα ο ιδανικός χώρος κατοικίας καθορίζεται από πλήθος καταστάσεων που χρειάζεται να εξασφαλίζονται ταυτόχρονα. Στοιχεία στα οποία δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία αποτελούν καίριο κομμάτι της ζωής μας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε, να νιώσουμε την σημασία των καθημερινών στιγμών. Οι ξεχωριστές δραστηριότητες του ατόμου, το περιβάλλον στο οποίο ζει, ο προσωπικός χώρος, συνθέτουν την ζωή του. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να θέτουμε τις βάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας στη ζωή μας.

Είναι ευρέως παραδεκτό ότι η κατοικία μας αποτελεί το φυσικό μας χώρο. Διαμορφώνει τόσο τη ψυχοσύνθεση όσο και τη ταυτότητα του ατόμου. Ας προσπαθήσουμε μαζί να διαμορφώσουμε τον ιδανικό χώρο για εσάς και την οικογένεια σας.

Στη συνέχεια αναλύονται τέσσερα βασικά στοιχεία της πρότυπης κατοικίας, που εξυπηρετούν και υπόσχονται υψηλά επίπεδα άνεσης.

 

protypi-katoikia

 • 1. Σύστημα θέρμανσης

  Σε κάθε νέα κατοικία το σύστημα θέρμανσης θα πρέπει:

  • Να μας παρέχει τις μέγιστες συνθήκες άνεσης
  • Να είναι συμβατό με τις νέες ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης
  • Να έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας από οποιοδήποτε άλλο
  • Να έχει μικρό αποτύπωμα για να μας αφήνει ελεύθερο χώρο

  Το σύστημα θέρμανσης που πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης .
  Με την ενδοδαπεδια θέρμανση έχουμε:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας 25%-35% 

  Σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για την λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανση (30°C – 50°C)

  • Απόσβεση του αρχικού κόστους

  Από 1 έως 3 έτη λόγω της μειωμένης (25-35%) κατανάλωσης καυσίμου ,του μειωμένου κόστους συντήρησης (βάψιμο τοίχων , αντικατάσταση κουρτινών, χαλιά όχι απαραίτητα),αυξημένη διάρκεια ζωής λέβητα-καυστήρα ή αντλία θερμότητας λόγω μειωμένης λειτουργίας.

  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

  Εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια) και των νέων τεχνολογιών (αντλίες θερμότητας) με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70 %.

  • Δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης

  Σήμερα μπορείτε να αναβαθμίσετε το ενδοδαπέδιο σας με ελάχιστη αισθητική παρέμβαση εύκολα και χωρίς μερεμέτια. Με ενα ηλιοθερμικό σύστημα  σας επιτρέπει να χρησιμοποιείται τον ήλιο ως πρώτη πηγή ενέργειας και μόνο όταν χρειάζεται να λειτουργεί η αντλία ή ο καυστήρας/λέβητας.

  •  Περισσότερος χώρος

  Ξέρετε ότι τα σώματα (καλοριφέρ ) δεσμεύουν 7-10% του καθαρού χώρου ενός σπιτιού; Με την ενδοδαπέδια θέρμανση όλοι οι χώροι είναι ελεύθεροι και η αρχιτεκτονική διαμόρφωση γίνεται μια εύκολη διαδικασία.

  • Πρακτικότητα & αρχιτεκτονική ελευθερία

  Ενδείκνυται για σπίτια με μοντέρνα και ελεύθερη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση (open plan χώρους χωρίς τοίχους, εσωτερικά αίθρια με μεγάλα ύψη,καθιστικά με μεγάλα ανοίγματα κτλ).

  • Άνετες συνθήκες διαβίωσης

  Λόγω της τέλειας κατανομής θερμοκρασίας από το δάπεδο (max 29° C) ως την οροφή. Η υγρασία του χώρου διατηρείται σε κανονικά και σταθερά επίπεδα και δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από τα ρεύματα αέρα. Οι συνθήκες διαμονής είναι ιδανικές για πάσχοντες από άσθμα ή αλλεργίες..

  • Καθαριότητα

  Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα σπίτι που θερμαίνεται με σώματα, οι τοίχοι πάνω από το σώμα είναι μαύροι. Αυτό γίνεται διότι, ο αέρας που περιέχει σκόνη, πάνω από το σώμα καίγεται, ελαφραίνει, και η καμένη πλέον σκόνη κολλάει στον τοίχο. Όλα αυτά στην ενδοδαπέδια θέρμανση δεν γίνονται. Έτσι το σπίτι δε θέλει βάψιμο συχνά.

  endodapedia-thermansi

  endodapedia-thermansi2

  endodapedia-thermansi3

 • 2. Ανανεώσιμες Πηγές θέρμανσης

  Ενδείκνυται για σπίτια με μοντέρνα και ελεύθερη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση (open plan χώρους χωρίς τοίχους, εσωτερικά αίθρια με μεγάλα ύψη,καθιστικά με μεγάλα ανοίγματα κτλ).

  • Ηλιακή ενέργεια 25%-35% 

  Με την βοήθεια επιλεκτικών ηλιακών συλλεκτών συλλέγουμε την ηλιακή ενέργεια αποθηκεύοντας στην σε δοχεία νερού (buffer) εξοικονομώντας με αυτών το τρόπο το 35-50 % των αναγκών μας για την ετήσια ενέργεια  θέρμανση και παραγωγή ζεστών νερών χρήσεις της κατοικίας μας.

  • Αεροθερμική αντλία θερμότητας

  Οι αεροθερμικές αντλίες θερμότητας απορροφούν ποσά θερμότητας από τον αέρα του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, η θερμότητα αυτή μεταφέρεται στην εσωτερική μονάδα μέσω των σωλήνων με ψυκτικό υγρό (freon). Η μικρή εξωτερική μονάδα εγκαθίσταται εύκολα ακόμη και σε διαμερίσματα καθώς δεν απαιτείται γεώτρηση ή εκσκαφή. Χρησιμοποιώντας αυτήν την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μπορούμε εύκολα να εξοικονομήσουμε το 60-70 % των αναγκών μας για την ετήσια ενέργεια  θέρμανση και παραγωγή ζεστών νερών χρήσεις της κατοικίας μας .

  • Γεωθερμική αντλία θερμότητας

  Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας απορροφούν ποσά θερμότητας από τον φλοιό της γης. Ουσιαστικά  η αντλία εκμεταλλεύεται την θερμική ενέργεια από τον ήλιο και το έδαφος . Τέλος χρησιμοποιώντας αυτήν την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μπορούμε εύκολα να εξοικονομήσουμε το 65-70 % των αναγκών μας για την ετήσια ενέργεια θέρμανση και παραγωγή ζεστών νερών χρήσεις της κατοικίας μας .

  iliaki-energia

  antlies-thermotitas

 • 3. Επεξεργασία νερού

  Κάθε πρότυπη κατοικία πρέπει να έχει καθαρό, υγιεινό, μαλακό νερό χωρίς χλώριο για την προστασία της υγείας μας, την προστασία των οικιακών συσκευών (πλυντήρια ρούχων-πιάτων ), του συστήματος θέρμανσης (αντλία θερμότητας, boiler) και των υδραυλικών εξαρτημάτων (βάνες, βρύσες, σωλήνες). Κάνοντας μια ανάλυση του νερού του δικτύου μας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε κάθε κατοικία το παρακάτω εξοπλισμό ανάλογα με τα ευρήματα της ανάλυσης.

  • Αυτοκαθοριζόμενο φίλτρο νερού κεντρικής παροχής 25%-35%

  Με ενσωματωμένο μειωτή πιέσεως και μανόμετρο πίεσης εξαγωγής νερού. Αυτό το φίλτρο καταρατά χώματα, σκουπίδια του δικτύου σωληνώσεων.

  • Φίλτρο κεντρικής παροχής ενεργού άνθρακα carbon block

  Το φίλτρο αυτό καταρατά το χλώριο και διάφορες χημικές ενώσεις επικίνδυνες για την υγεία μας .

  • Αποσκληρυντής οικιακής χρήσης.

  Είναι η συσκευή που αφαιρεί το ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία αλάτων με τις γνωστές συνέπειες του.

  • Οικιακή αντίστροφη όσμωση.

  Σήμερα, το σύστημα αντιστροφης οσμωσης είναι η τελειότερη λύση καθαρισμού και φιλτραρίσματος νερού, άρα είμαστε 100% σίγουροι για την ποιότητα του νερού που πίνουμε .

  filtra-nerou

  nero

 • 4. Εξαερισμός κατοικίας με εναλλάκτη θερμότητας

  Όλες οι νέες κατοικίες θέλοντας να μειώσουν τις ενεργειακές στους απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην μόνωση του κτιρίου. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο αέρας που αναπνέουμε να μην ανανεώνεται και τα δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας, υγρασίας και συνθήκες που ευνοούν την αναπτύξει διαφόρων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό κάνει επιτακτική ανάγκη τον εξαερισμό της κατοικίας μας. Κάθε πρότυπη κατοικία πρέπει να διαθέτει ένα σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση ενέργειας για να εξασφαλίσει μια υγιεινή ατμόσφαιρα με χαμηλές καταναλώσεις ενέργειας.

  eksaerismos-katoikias