Λεβητες Πετρελαιου Συμπυκνωσης

Λεβητες πετρελαιου χρήσιμες πληροφορίες

 

Στην Ελλάδα ο πιο συνηθισμένος τρόπος θέρμανσης είναι με τους λεβητες πετρελαιου. Με αυτό το μέσο θέρμανσης μπορούμε να έχουμε ένα ευρύ δίκτυο διανομής της θερμότητας, με υψηλή απόδοση. Το πιο σημαντικό κομμάτι ενός συστήματος θέρμανσης πετρελαίου είναι ο λέβητας, γιατί αυτός θα μεταφέρει τη θερμότητα από τον καυστήρα στο νερό, το οποίο θα θερμάνει στη συνέχεια όλα τα σώματα του χώρου μας. 
Οι λεβητες πετρελαιου από πολύ κόσμο, θεωρούνται το καλύτερο μέσο θέρμανσης και όχι άδικα. Η προηγμένη τους πλέον τεχνολογία, τους τοποθετεί στην κορυφή για την ποιότητα θέρμανσης που μπορούν να προσφέρουν σε χώρους με ιδιαιτερότητες ή μη, και σε περιβαλλοντικές συνθήκες που άλλα συστήματα θέρμανσης χάνουν την απόδοσή τους.  

Τύποι στους Λεβητες Πετρελαιου  

Παλιότερα συναντούσαμε δύο τύπους στους λεβητες πετρελαιου, οι οποίοι έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε. λόγω των πολλών ρύπων που απελευθέρωναν στο περιβάλλον. Αυτοί οι λεβητες πετρελαιου είναι οι χαλύβδινοι και οι μαντεμένιοι. Οι μαντεμένιοι λέβητες που είναι κυρίως ελληνικής κατασκευής, αποτελούσαν την πιο οικονομική επιλογή και ήταν ελαφριοί για τη μεταφορά τους. Είχαν καλή απόδοση και μεγάλη αντοχή στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Από την άλλη οι μαντεμένιοι ήταν πολύ ανθεκτικοί στις διαβρώσεις, είχαν και αυτοί καλή απόδοση και ήταν συναρμολογούμενοι. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι λέβητες αυτοί εκτός από απαγορευμένοι είναι και λιγότερο αποδοτικοί σε σχέση με τη νέα γενιά λεβητων πετρελαιου που είναι οι λεβητες πετρελαιου συμπύκνωσης .

Λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης

Οι λεβητες πετρελαιου συμπύκνωσης είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα τους. Έκτος του ότι η επιλογή τους ως λεβητες πετρελαιου είναι μονόδρομος από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., είναι και η καλύτερη επιλογή από όλες τις πλευρές, οικονομία, απόδοση και οικολογία. 
Με βάση την οδηγία που δόθηκε μας επιτρέπεται η πώληση και εγκατάσταση μόνο λεβητων πετρελαιου συμπυκνωσης γιατί κανένας από τους προηγούμενους τύπους δεν μπορεί να πετύχει τόσο χαμηλούς ρύπους, για να είναι αποδεκτοί από την Ε.Ε.,  αλλά ούτε και την απαιτούμενη ενεργειακή απόδοση

Πως λειτουργούν οι λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης 

Οι λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης δεν έχουν την πιο ευκολονόητη λειτουργία όμως με απλοποιώντας τη λίγο θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε , για να καταλάβουμε την εξαιρετική λειτουργία τους και την τεχνολογία τους. 
Κατά την καύση του πετρελαίου εκπέμπονται θερμά καυσαέρια τα οποία είναι βλαβερά για το περιβάλλον.Οι λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης εκμεταλλεύονται τη θερμότητα των καυσαερίων, με τη χρήση ενός εναλλάκτη συμπύκνωσης. Ο εναλλάκτης παίρνει τη θερμότητα των καυσαερίων και τη χρησιμοποιεί για να ζεστάνει το “κρύο” νερό που επιστρέφει από τα σώματα πριν μπει στο λεβητα πετρελαιου. Όμως χαμηλώνοντας την θερμοκρασία των καυσαερίων έχουμε ως αποτέλεσμα την υγροποίησή τους. Τα υγροποιημένα καυσαέρια συλλέγονται σε μία ανοξείδωτη δεξαμενή και οδηγούνται στην αποχέτευση χωρίς να διαβρώνουν τον λέβητα. 
Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε μεγαλύτερη οικονομία, λιγότερα καυσαέρια για την ατμόσφαιρα και πολύ υψηλή απόδοση

Βαθμός απόδοσης λεβητων πετρελαιου συμπυκνωσης 

 Μετά τη σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο λεβητας πετρελαιου συμπυκνωσης και την εκμετάλλευση των καυσαερίων που έχουμε, καταλαβαίνουμε ότι η απόδοσή του είναι πάνω από το 100% της καύσης πετρελαίου που κάνει. Η εξέλιξη στον τομέα του λέβητα πετρελαίου μας ικανοποίησε στο μέγιστο και έχουμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερα. 

Οι παλαιότερου τύπου λεβητων πετρελαιου είχαν ένα ποσοστό απόδοσης της τάξης του 93% μόνο από την καύση του πετρελαίου. Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας χανότανε από την απελευθέρωση των ζεστών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Έτσι με την συμπύκνωση των θερμών αυτών αερίων αποθηκεύουμε ενέργεια την οποία εκμεταλλεύεται ο λεβητας συμπυκνωσης . Αυτή η ενέργεια ονομάζεται “λανθάνουσα ενέργεια” και μέχρι σήμερα δεν υπολογίζεται στον βαθμό απόδοσης της συσκευής. Για αυτό και αναφέρουμε γενικά ότι οι λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης έχουν απόδοση μεγαλύτερη από το 100% της καύσης που κάνουν. 

Λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης και περιβάλλον 

Οι λεβητες πετρελαιου συμπυκνωσης είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς το περιβάλλον, ως προς τους ρύπους που παράγονται από την καύση, γιατί οι ρύποι είναι σε αμελητέα ποσότητα. Τα προϊόντα της καύσης που παράγουν είναι το διοξείδιο του άνθρακα, νερό, και ένα ελάχιστο ποσοστό από βλαβερές ενώσεις που είναι σε πολύ μικρή ποσότητα. Αυτό το πετυχαίνουν γιατί διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα ελέγχου τα οποία εξασφαλίζουν την τέλεια καύση. Κάποια από αυτά είναι ο αισθητήρας λάμδα, ο ανεμιστήρας αέρα μεταβλητών στροφών και η αντλία καυσίμου μεταβλητών στροφών.

    • Δεν βρέθηκαν προϊόντα.