Αφυγραντήρες
Χρήσιμες Πληροφορίες για τους Αφυγραντήρες
Ακούγοντας την λέξη αφυγραντήρες κατευθείαν το μυαλό μας πηγαίνει στην αφαίρεση της υγρασιας από έναν χώρο. Στην πραγματικότητα όμως, οι αφυγραντήρες είναι κάτι παραπάνω, συμβάλουν και στην δημιουργία ενός πιο υγιεινού μικρού κλίματος στον χώρο μας. Τι σημαίνει αυτό; Οι αφυγραντήρες ρυθμίζουν την υγρασια του χώρου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας, καθώς επίσης διευκολύνει και την αναπνευστική μας λειτουργία με αποτέλεσμα να νοιώθουμε πιο ξεκούραστοι. Έτσι θα λέγαμε ότι ο αφυγραντήρας είναι μία συσκευή που θα μας χαρίσει ποιότητα ζωής, χωρίς όμως να μας στερήσει πολλά χρήματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι μύκητες που ευθύνονται για πολλές αλλεργίες ,ευνοούνται σε ένα περιβάλλον με υγρασια από 60% και πάνω, που δεν είναι ασυνήθιστη ένδειξη σε σπίτια κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε ποσοστο υγρασιας από 70% και πάνω συναντούμε τη γνωστή σε όλους μας μούχλα, η οποία επηρεάζει την αναπνοή μας και καταστρέφει τοίχους και διάφορα άλλα οικιακά είδη όπως στρώματα και ντουλάπες. Βέβαια αυτό το υψηλο ποσοστο υγρασιας φέρνει πρόσθετες δυσκολίες και σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά και ρευματισμούς.
Ιδανικο Ποσοστο Υγρασιας
Σε έναν χώρο το ιδανικο ποσοστο υγρασιας είναι μεταξύ 45%-55% για να έχουμε άνετες συνθήκες για την αναπνευστική μας λειτουργία αλλά και για έναν απαλλαγμένο χώρο από μύκητες και μούχλα. Όταν βλέπουμε νερά στα τζάμια των εξωτερικών κουφωμάτων του χώρου μας, μούχλα στις γωνίες των τοίχων μας ή δυσοσμία στον χώρο μας, είναι σημαντικές ενδείξεις ότι η υγρασία του χώρου μας είναι σε υψηλά επίπεδα.
Μειώνοντας την υγρασια στον χώρο μας διευκολύνουμε κάθε επέμβαση αλλαγής της θερμοκρασίας του χώρου. Για παράδειγμα είναι πιο εύκολο να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του χώρου μας, χρησιμοποιώντας κάποιο μέσο θέρμανσης , ενώ αντίστοιχα, μπορούμε να τον ψύξουμε πιο εύκολα με κάποιο μέσο ψύξης. Η υγρασία δηλαδή είναι εμπόδιο και τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
Στέγνωμα των ρούχων με τους Αφυγραντήρες
Μία ακόμη χρήση των αφυγραντήρων είναι και για το στέγνωμα των ρούχων. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα τις βροχερές μέρες, το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι είναι μονόδρομος. Η εναλλακτική λύση μετά το στεγνωτήριο ρούχων είναι οι αφυγραντήρες. Θα μας στεγνώσουν τα ρούχα σε λιγότερο από 8 ώρες χωρίς να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.
Οι αφυγραντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως σπίτια, δωμάτια , αποθήκες, μεγάλες ντουλάπες, υπόγεια, ακόμη και σε ιστιοπλοϊκά-σκάφη. Ειδικά σε εξοχικές κατοικίες οι αφυγραντήρες καταπολεμουν την υγρασια και βοηθούν στην συντήρηση των επίπλων και των τοίχων κατά τη διάρκεια που το σπίτι παραμένει κλειστό.
Τύποι Αφυγραντήρα
Οι αφυγραντήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ανήκουν σε δυο κατηγορίες:
-
Αφυγραντηρές με συμπιεστή
Στους αφυγραντήρες με συμπιεστή συναντάμε έναν οικονομικό αφυγραντήρα που η λειτουργία του μοιάζει με αυτή του κλιματιστικού. Τραβάει τον αέρα, αφαιρεί την υγρασία του, συμπυκνώνοντάς τη στο δοχείο της συσκευής, και απελευθερώνει τον στεγνό αέρα στον χώρο.
Είναι κατάλληλος για κλειστούς χώρους όπως σπίτια, μαγαζιά, εξοχικά κ.α..Δεν ενδείκνυται για χώρους με χαμηλές θερμοκρασία κάτω των 10οC.
-
Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο
Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό με μεγάλο φάσμα χρήσεων. Οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν σχεδόν την ίδια λειτουργία με αυτόυς που χρησιμοποιούν συμπιεστή για την κατακράτηση της υγρασίας. Το πλεονέκτημά τους όμως είναι ότι δεν επηρεάζονται από την χαμηλή θερμοκρασία και η απόδοσή τους παραμένει σταθερή.
Αυτή η ιδιαιτερότητά τους, σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή, τους κάνει πιο κατάλληλους σε χώρους χωρίς θέρμανση, όπως αποθήκες, κελάρια, γκαράζ, σκάφη κ.α.
Πώς να επιλέξεις έναν αφυγραντήρα
Οι αφυγραντήρες ξεχωρίζουν από την τεχνολογία τους και απο την ικανότητα τους στην αφυγρανση του χώρου . Έτσι η επιλογή του ιδανικού αφυγραντήρα δεν είναι κάτι δύσκολο. Οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή μας είναι δύο : 1) οι διαστάσεις του χώρου μας και 2) το μέγεθος της υγρασίας που θέλουμε να αφαιρέσουμε.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αφυγραντήρων με πολλές πρόσθετες λειτουργίες όπως αυτή του ιονιστή, λειτουργία WiFi κ.α. Η βασική τους όμως λειτουργία είναι αυτή που θα πρέπει να δούμε πρώτα, και αναγράφεται ως λίτρα / ημέρα, δηλαδή ο όγκος νερού σε λίτρα που αφαιρεί ο αφυγραντήρας μέσα σε ένα 24ωρο.
Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε το μέγεθος του αφυγραντήρα που θα χρειαστούμε ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου μας, με σχετική υγρασία της τάξης 50% με 60% και μία μέση θερμοκρασία 25oC
Τετραγωνικά μέτρα έως |
Λίτρα / Ημέρα |
30 |
8 |
45 |
12 |
70 |
16 |
90 |
20 |
120 |
25 |
150 |
30 |
Στον επόμενο πίνακα θα δούμε το μέγεθος του αφυγραντήρα που θα χρειαστούμε ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου μας, με σχετική υγρασία της τάξης 70% με 80% και μία μέση θερμοκρασία 25οC.
Τετραγωνικά μέτρα έως |
Λίτρα / Ημέρα |
20 |
8 |
30 |
12 |
45 |
16 |
60 |
20 |
80 |
25 |
100 |
30 |
Οι πίνακες αυτοί αναφέρονται σε ενιαίους χώρους και περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσθετες ανάγκες αφυγρανσης όπως είναι οι υπόγειοι χώροι που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό για να έχετε μία πιο εξειδικευμένη πρόταση για τον χώρο σας.
Είμαστε στη διάθεσή σας, με το εξειδικευμένο μας προσωπικό να σας κατευθύνουμε για να έχετε την πιο σωστή λύση.
Τοποθέτηση Αφυγραντήρα
Οι αφυγραντήρες είναι μία οικιακή συσκευή που δεν χρειάζεται τοποθέτηση από κάποιον ειδικό. Παρόλα αυτά όμως ο χώρος στον οποίο τους τοποθετούμε θέλει προσοχή. Όπως θα διαβάσετε στο φύλλο με τις οδηγίες, δεν πρέπει να τοποθετηθούν δίπλα σε τοίχο η έπιπλο. Πρέπει να έχουν μία ελεύθερη επιφάνεια γύρω τους, για να μπορούν να απορροφούν τον αέρα ελεύθερα από όλες τις πλευρές. Ιδανικά θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τον αφυγραντήρα σε ένα κεντρικό σημείο και αν είναι εφικτό , σε μία σταθερή επιφάνεια με λίγο ύψος. Έτσι ο ανεμιστήρας του αφυγραντήρα θα τραβήξει με φυσικό τρόπο την υγρασία από κάθε σημείο του χώρου μας.
Αν ο χώρος μας έχει τέτοια διαρρύθμιση που δεν βοηθάει την ροή του αέρα, μπορούμε να τον μετακινήσουμε εύκολα, για να αφαιρέσουμε την υγρασια από όλους τους χώρους μας. Θα πρέπει όμως να αφήσουμε τον αφυγραντήρα να λειτουργεί τόση ώρα, μέχρι να δούμε την επιθυμητή ένδειξη υγρασίας σε όλους τους χώρους, για να έχουμε τα τέλεια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με μεγάλο διάδρομο θα μπορούσε να έχει δύο θέσεις για τον αφυγραντήρα, και να τις χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου.
Tips για την Αφύγρανση ενός χώρου
Όταν θέλουμε να εστιάσουμε σε έναν μόνο χώρο του σπιτιού μας, μπορούμε να το κάνουμε κλείνοντας την πόρτα του δωματίου, που θέλουμε να “στεγνώσουμε”. Προσοχή όμως, δεν μπορεί ένας πολύ δυνατός αφυγραντήρας να χρησιμοποιηθεί σε έναν πολύ μικρό χώρο, όπως είναι για παράδειγμα ένα μπάνιο. Σε αυτήν την περίπτωση , η πόρτα του μπάνιου θα πρέπει να μείνει λίγο ανοιχτή.
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσο πιο καλά κλεισμένος είναι ένας χώρος τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε για να πετύχουμε το ιδανικο ποσοστο υγρασιας. Αν αφήσουμε έστω και λίγο κάποιο παράθυρο ανοιχτό, θα μπαίνει συνεχώς αέρας από έξω και έτσι ο αφυγραντήρας δεν θα μπορεί να στεγνώσει τους τοίχους και τα έπιπλα του χώρου μας. Η διαρροή αέρα είναι ο πιο ανασταλτικός παράγοντας για την απόδοση ενός αφυγραντήρα. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε και από την ένδειξη της υγρασίας στον πίνακα του αφυγραντήρα. Όταν ανοίξουμε κάποιο παράθυρο ή πόρτα, η υγρασια του χώρου φαίνεται να πέφτει απότομα, ενώ στην πραγματικότητα μετράει την υγρασία του αέρα που παίρνει από έξω και όχι την υγρασία του χώρου.
Η Συντήρηση και ο καθαρισμός στους Αφυγραντήρες
Η συντήρηση στους αφυγραντήρες δεν γίνεται από κάποιον ειδικό. Είναι όμως σημαντική η περιποίησή τους για την καλή τους λειτουργία, την διάρκεια ζωής τους αλλά και για την δική μας υγεία. Επειδή σαν συσκευή, ανακυκλώνει τον αέρα του χώρου μας, φιλτράροντας την υγρασια, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να καθαρίζουμε τα φίλτρα αέρα της συσκευής.
Φίλτρα Αέρα Αφυγραντήρων
Οι αφυγραντήρες θέλουν πιο συχνό πλύσιμο των φίλτρων τους, σε σχέση με τα κλιματιστικα, λόγω της θέσης τους. Τα κλιματιστικα τοποθετούνται κάπου ψηλά, ενώ οι αφυγραντήρες χαμηλά. Έτσι καθώς χρησιμοποιούμε τους αφυγραντήρες, ο ανεμιστήρας τους τραβάει με δύναμη αέρα αλλά και σκόνη. Αυτή η σκόνη κολλάει πάνω στα φίλτρα του αέρα γι’ αυτό και πρέπει να τα καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα μπουκωμένα φίλτρα αέρα επηρεάζουν αρνητικά τον αέρα που απελευθερώνουν οι αφυγραντήρες αλλά και την απόδοσή τους , καθώς περνάει μικρότερος όγκος αέρα για αφυγρανση. Έτσι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.
Δοχείο συλλογής νερού Αφυγραντήρα
Ένα ακόμη μέρος στους αφυγραντήρες που πρέπει να καθαρίζουμε είναι το δοχείο συλλογής νερού. Αν δεν το καθαρίσουμε, πιθανότατα μετά από καιρό θα παρατηρήσουμε σημάδια μούχλας, κάτι το οποίο καλό θα ήταν να αποφύγουμε.
Γενικότερα θα παρατηρήσετε ότι οι αφυγραντήρες λόγω της λειτουργίας που έχουν, τραβάνε σαν μαγνήτης τη σκόνη, κι έτσι θα λέγαμε ότι όλα τα μέρη σε έναν αφυγραντήρα, χρειάζονται συχνά ξεσκόνισμα με ένα υγρό πανάκι, για να παραμένει καθαρός και να μην επηρεάζεται η ωφέλιμη λειτουργία του.