Χρειάζεστε βοήθεια; - 231 231 5333
 
κλιματιστικο ιnverter Gree

Συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για το κλιματιστικο σας

Τα κλιματιστικα χωρίς καμία αμφιβολία πλέον δεν αποτελούν ένα δυσεύρετο είδος πολυτελείας το οποίο  παλιότερα συναντούσαμε μόνο στα πιο ευκατάστατα σπίτια. Σήμερα ένα τουλάχιστον κλιματιστικο είναι αυτονόητο για πολλά νοικοκυριά. Αυτό από μόνο του κάνει επιτακτική την ανάγκη να μάθετε πως μπορείτε να τα  χρησιμοποιήσετε σωστά εξοικονομώντας παράλληλα και αρκετά χρήματα. Ποιος από σας δεν θα ήθελε να μειώσει αισθητά τον λογαριασμό του ρεύματος  κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες; Επειδή η απάντηση είναι αυτονόητη ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες συμβουλές που αν υιοθετήσετε θα δείτε άμεσα αποτελέσματα .
Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποια είναι η ιδανικη ρυθμιση θερμοκρασιας air condition το χειμωνα και το καλοκαιρι, Πως ρυθμιζω το air condition, ποια είναι η σωστη λειτουργια κλιματιστικου κλπ . Ας ξεκινήσουμε να δούμε πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα κάνοντας σωστή χρήση στα κλιματιστικά μας.

Η σωστή τοποθέτηση είναι το Α και το Ω για το κλιματιστικο σας.

 

κλιματιστικο εγκατασταση

Η συγκεκριμένη συμβουλή κυρίως αφορά όσους σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μονάδες  ψύξης θέρμανσης στο χώρο τους ή εκείνους που έχουν στα σκαριά κάποια ανακαίνιση στις ήδη υπάρχουσες, καθώς αφορά την σωστή και έξυπνη τοποθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικου ώστε να έχετε αποδοτικότερο κλιματισμο με μικρότερο κόστος.  Η  επιλογή της κατάλληλης θέσης για το air condition  πρέπει να γίνει με βάση την ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου σας  και πάντα με γνώμονα την οικονομικότερη για σας τελική κατανάλωση ενέργειας.
Φυσικά ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί  ώστε να αποφύγετε θέσεις που βρίσκονται κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον παραγόμενο αέρα να χτυπά απευθείας πάνω στους ανθρώπους. Όσο αναφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικου θα πρέπει να διασφαλίσετε την τοποθέτηση της σε ένα μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Ιδανικά θα χρειαστείτε έναν άνετο εξωτερικό χώρο που να αερίζεται και να μην είναι περιορισμένος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Θυμηθείτε ότι η σωστή τοποθέτηση του air condition μπορεί να γίνεται μια φορά αλλά σας γλιτώνει χρήματα κάθε μήνα οπότε δώστε προσοχή και χρόνο.

 

 

Λογική και μετρημένη χρήση του κλιματιστικου.

Το κλιματιστικο είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας.  Ως δεδομένη παροχή στην καθημερινότητα μας δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα. Σε αυτό βέβαια ίσως να συμβάλει και το γεγονός ότι εξ αρχής δεν μάθαμε ποια είναι η σωστή του χρήση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουμε  πως χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικο μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.
Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο και βασικό κανόνα. Η ύπαρξη του κλιματιστικου στο χώρο σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε απαραίτητα κάθε μέρα.  Το air condition ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται  μόνο και αν, είναι απαραίτητο! Κάποιες μέρες η θερμοκρασία μπορεί να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε κλιματισμο. Κάποιες άλλες πάλι μπορεί παρ’ ότι η θερμοκρασία είναι αυξημένη να έχετε την δυνατότητα να κάνετε κάποιες κινήσεις ματ για να επέμβετε στην θερμοκρασία του χώρου σας όπως να κατεβάσετε τις τέντες, να ανοίξετε μια ομπρέλα για να διασφαλίσετε σκιά , να φορέσετε πιο ελαφριά ρούχα. Και πάλι σε αυτή την περίπτωση, η χρήση του κλιματιστικου δεν είναι απαραίτητη! Αν ωστόσο έχετε εξαντλήσει όλους  τους εναλλακτικούς τρόπους  να δροσιστείτε και κανένας δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα τότε και μόνο τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μεγάλα μέσα.
Τότε και μόνο τότε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να χρησιμοποιεί το κλιματιστικο. Έτσι, οι μέρες που το μηχάνημα σας θα είναι ενεργό θα μειωθούν δραστικά και μαζί τους και ο λογαριασμός του ρεύματος.

Πως να λειτουργούμε το κλιματιστικο

κλιματιστικο ινβερτερΌσο για τις μέρες λοιπόν  αυτές που θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικο σας καλό θα είναι να έχετε στο νου σας ότι προκειμένου να ζεσταθείτε ή να δροσιστείτε δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί καθ όλη την διάρκεια της μέρας  χωρίς καμία διακοπή. Είναι γνωστό και συνηθισμένο ότι οι περισσότεροι ανάβουν το κλιματιστικο το πρωί ,το ξεχνούν και λειτουργεί ως το βράδυ κλείνοντας το όταν πάνε για ύπνο, όμως  αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό τόσο για την υγεία όσο και για την τσέπη σας.
Με αυτό το τρόπο το μόνο που καταφέρνετε είναι  αυξήσετε κατακόρυφα  την κατανάλωση ενεργείας. Ναι, σίγουρα εξασφαλίζετε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης παρ’ όλα αυτά  δεν παύει να έχουμε να κάνουμε  με  μια αλόγιστη χρήση και κυρίως με μια  κακή συνήθεια που θα πρέπει να προσπαθήσετε συνειδητά να  αλλάξετε.

 

Επίσης, μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί και σε απερίσκεπτες κινήσεις της καθημερινότητας  που σας κοστίζουν αισθητά, όπως το να αφήνετε ανοιχτό το air condition όταν δεν βρίσκεστε στο χώρο που κλιματίζεται ή ακόμα και όταν κοιμάστε. Φροντίστε να κλείσετε πόρτες και παράθυρα πριν ανοίξετε το κλιματιστικο και κλείστε το μετά από λίγη ώρα. Έτσι ο χώρος θα διατηρήσει την δροσερή ατμόσφαιρα χωρίς να χρειαστεί να λειτουργεί το κλιματιστικο . Με αυτό το τρόπο εξοικονομείτε τόσο ενέργεια αλλά και μειώνετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αισθητά.

Επιλέξτε και ρυθμίστε σωστά την θερμοκρασία στο κλιματιστικο σας.

Όλοι μας μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να ενεργοποιήσουμε το air condition σε οποία θερμοκρασία θέλουμε. Μας συμφέρει όμως να επιλέγουμε ελευθέρα οποία θερμοκρασία μας κατεβεί στο κεφάλι; Σίγουρα όχι.
Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κλιματιστικο δεν γίνεται τυχαία. Σκοπός ενός κλιματιστικου είναι να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες στο κλιματιζόμενο χώρο που οι άνθρωποι να έχουν την άνεση να κυκλοφορούν  χωρίς να κρυώνουν ούτε να ζεσταίνονται ανεξάρτητα από την εποχή. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε θερμοκρασίες από 20-27 βαθμούς. Δεν είναι σπάνιο βέβαια  το καλοκαίρι το θερμόμετρο να κτυπάει κόκκινο ή το χειμώνα να επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες . Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να ρυθμίσετε το κλιματιστικο σε θερμοκρασία που δεν διαφέρει πάνω από 10 βαθμούς από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος. Μην κάνετε σε καμία περίπτωση το λάθος να επιλέξετε ακραίες  θερμοκρασίες για να λειτουργήσει το κλιματιστικο σας γατί θα δουλεύει μόνιμα προσπαθώντας να πετύχει την ακραία θερμοκρασία που ζητήσαμε με συνέπεια αυτό να οδηγεί στην υπερκατανάλωση ρεύματος.
Όταν όμως ζητάτε μια σωστή και εφικτή για τον χώρο σας θερμοκρασία, το air condition σας την πετυχαίνει με αποτέλεσμα να σταματάει να λειτουργεί η εξωτερική μονάδα και να δουλεύει μόνο η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικου ως απλός ανεμιστήρας με αποτέλεσμα την μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος.
Είναι εύλογο βέβαια εσείς να θέλετε πάντα στο σπίτι σας να κυκλοφορείτε με το κοντομάνικο όμως, αν η διαφορά με το εξωτερικό περιβάλλον είναι τεράστια τότε μπορεί να προκληθούν ακόμα και  προβλήματα υγείας σε εσάς και τους αγαπημένους σας από την ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας. Διατηρήστε λοιπόν αυτόν το χρυσό κανόνα για την επιλογή της θερμοκρασίας και μην επιτρέψετε να κατεβεί η θερμοκρασία κάτω από τους 23 βαθμούς το καλοκαίρι αλλά ούτε και να ανέβει πάνω από τους 24 το χειμώνα και δεν θα το μετανιώσετε!
Με λίγα λόγια όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικο μας στην σωστή θερμοκρασία πετυχαίνουμε την ιδανική λειτουργία του για την υγεία μας αλλά και για την τσέπη μας.

Το κλιματιστικο απαιτεί συντήρηση και φροντίδα.

Κλιματιστικο σερβισΗ σωστή και συστηματική συντήρηση του κλιματιστικου  είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη ώστε να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή λειτουργιά του μηχανήματος σας και μάλιστα για περισσότερο χρόνο.  Το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε πριν από οτιδήποτε άλλο για να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το κλιματιστικο σας  είναι να φροντίσετε την συχνή καθαριότητα του κλιματιζόμενου χώρου.  Μην αφήνετε να συσσωρεύεται σκόνη σε χώρο που υπάρχει  κλιματιστικο  και απαγορεύστε ρητά το κάπνισμα σε αυτό. Και τα δυο, σκόνη και κάπνισμα,  μπορούν να επιβαρύνουν ένα κλιματιστικο που ρουφά τον ατμοσφαιρικό αέρα και να του προκαλέσουν βλάβες. Καλύτερα να γίνετε λίγο πιο σχολαστικοί πάρα να χρειαστεί να πληρώνετε επισκευές για τα κλιματιστικα σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να αερίζετε τακτικά τον χώρο που υπάρχει το κλιματιστικο ώστε να αποφεύγετε την ανακύκλωση του ίδιου και του ίδιου αέρα που μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους διαμένουν σε αυτό.

Κλιματιστικο Φιλτρα Αερα

 

 

Έκτος όμως από αυτά, υπάρχουν και  διαδικασίες συντήρησης τις οποίες πρέπει να προγραμματίζετε  ώστε να διατηρείτε τα κλιματιστικα σας αποδοτικότερα και οικονομικότερα με την πάροδο του χρόνου. Αναμφίβολα θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον καθαρισμό  στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος όπως και με των καθαρισμό των φίλτρων αέρα του κλιματιστικου.

 

 

 

κλιμαιστικο ινβερτερ φιλτα αεραΤα φίλτρα αέρα συνήθως είναι  αποσπώμενες μεμβράνες που μπορείτε να αφαιρέσετε από την εσωτερική μονάδα, να τις πλύνετε με νερό, να τις αφήσετε να στεγνώσουν και να τις επανατοποθετήσετε στο μηχάνημα. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία που όμως μπορεί να απογειώσει ξανά την πεσμένη απόδοση του air condition.
Όσα προηγήθηκαν για την συντήρηση του κλιματιστικου είναι στο χέρι σας και μπορείτε να τα κάνετε οπότε κρίνεται ότι απαιτείται. Πέρα από αυτά όμως μην αμελήσετε να αναθέσετε τον βαθύ καθαρισμό τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο που θα σας το παραδώσει σαν καινούργιο. Μην σκεφτείτε λεπτό ότι τα χρήματα που θα δώσετε για μια τέτοια συντήρηση είναι περιττά έξοδα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού αυτή είναι η διαδικασία που θα εξασφαλίσει ότι το κλιματιστικο σας δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση για πολλά μα πολλά χρόνια ακόμα.

Συμπερασμα

Ολοκληρώνοντας αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί εύκολα το κλιματιστικο σας να μετατραπεί στον οικονομικότερο τρόπο που διαθέτετε για την ψυξη & θερμανση του χώρου σας  αρκεί μόνο να είστε διατιθέμενοι και ικανοί να τροποποιήσετε λίγες από τις συνήθειες σας μέσα στην καθημερινότητα. Και για να είμαστε απολυτά ειλικρινείς ο κόπος που θα καταβάλετε για να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές  δεν είναι τίποτα μπροστά στα χρήματα που θα εξοικονομήσετε . Μην το σκέφτεστε λοιπόν και εφαρμόστε έστω και δοκιμαστικά τις προτάσεις μας. Δεν θα το μετανιώσετε! Από εκεί και πέρα για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή συμβουλή  σε σχέση με τα κλιματιστικα εμείς είμαστε στη διάθεση σας!

 1. 19 Ιουλίου 2024

  Καλημέρα.Εχω ένα καταστημα (μινι μαρκετ) και ψάχνω να βρω λύσεις για δροσιά.Βλέπεται έχω μέσα σε ένα χώρο 32 τετραγωνικών 2 μεγαλα ψυγεία αναψυκτικών,2 πιο μικρά αναψυκτικών (hell, monster) ένα ψυγείο παγωτου και ένα πιο μικρό καταψύκτη για παγάκια,που θερμαίνουν υπερβολικά το χώρο γύρω στούς 45 βαθμούς όταν δεν δουλεύει το κλιματιστικό 18000 btu που έχω.Επειδή έχω μέσα και τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνονται τόσο,θέλω να βρώ κάτι ώστε να απάγω την θερμότητα των ψυγείων.Να συμπληρώσω ότι έχω βάλει και αεροκουρτίνα,ένώ πιστέυω πως και 24άρι κλιματιστικό δεν θα αλλάξει κάτι.Έχετε κάτι να μου προτείνετε;

  • 19 Ιουλίου 2024

   Καλημέρα σας
   Μπορεί ένα κλιματιστικό οικιακής σειράς να σας καλύψει το χώρο το πρώτο έτος λειτουργίας του ,
   τα επόμενα χρόνια όμως θα διαπιστώσετε ότι η απόδοσή του θα φθίνει και η κατανάλωσή του να αυξάνεται διότι δεν είναι κατασκευασμένο να δουλεύει σε συνθήκες με απαιτήσεις παρόμοιες με το δικό σας κατάστημα .
   Για αυτόν το λόγω σας προτείνουμε την επαγγελματική σειρά της εταιρίας LG US30F.NR0 TOIXOY I/D INVENTER H/P ,
   ή της DAIKIN FAA100BUV1B SKY-AIR ή αντίστοιχες επαγγελματικές σειρές άλλων κατασκευαστών.
   Παραμένουμε στην διάθεση σας.

 2. 18 Ιουλίου 2024

  Καλημέρα σας. Πρόκειται να τοποθετήσω στο εξοχικό μου στην Πρέβεζα, κλιματιστικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία μεζονέτα. Στο κάτω όροφο είναι σαλόνι-τραπεζαρία (ενιαίος χώρος 43 τετραγωνικά) και στο βάθος ο ξενώνας (11 τετραγωνικά). Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια 15,5 τετραγωνικά το καθένα. Νομίζω ότι για τα δωμάτια χρειάζεται από ένα 9.000 btu. Στο κάτω όροφο όμως, δεδομένου ότι υπάρχει κεντρική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο με τα δωμάτια και ίσως υπάρχει απώλεια, απορώ αν χρειάζεται ένα 18.000 ή 24.000 btu. Θα ήθελα την επαγγελματική σας γνώμη. Ευχαριστώ πολύ.

  • 18 Ιουλίου 2024

   Καλημέρα σας
   Σας ευχαριστούμε για την λεπτομερή σας περιγραφή.
   Με βάση τα όσα μας αναφέρατε θα σας προτείναμε να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό 240000 btu (κατά προτίμηση με wifi εφόσον φυσικά υπάρχει και wifi δίκτυο στο εξοχικό σας, ώστε να μπορείτε να το χειρίζεστε απομακρυσμένα για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε αφύγρανση στον χώρο ή να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία όταν θα πάτε).
   Σε ότι αφορά τα υπνοδωμάτια πολύ σωστά αναφέρατε & συμφωνούμε ότι θα χρειαστούν κλιματιστικα 9000 btu.
   Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η θερμική απώλεια από την σκάλα στην περίπτωση της ψύξης θα είναι πολύ μικρότερη από ότι της θέρμανσης καθώς ο ψυχρός αέρας έχει την τάση να πηγαίνει χαμηλά στον χώρο (λόγω του ότι είναι ”βαρύτερος” από τον θερμό αέρα) και αντίστοιχα ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.
   Να είστε καλά και σας ευχόμαστε Καλό καλοκαίρι!!

 3. 15 Ιουλίου 2024

  Γεια σας έχω ένα 24αρι toyotomi , θέλω να σας ρωτήσω,τώρα το καλοκαίρι συμφέρει να το δουλεύω στην αφυγρανση από ότι στην ψύξη γιατί το έχω στο σαλόνι και παγώνουμε παρόλο που το έχω 27-29 βαθμούς
  Σας ευχαριστώ.

  • 15 Ιουλίου 2024

   Καλησπέρα σας
   Είναι προτιμότερο εφόσον κρυώνετε να λειτουργείτε το κλιματιστικο σας στην ψύξη επιλέγοντας 29°C ή και 30°C βαθμούς θερμοκρασία, θέτοντας τον ανεμιστήρα στην χαμηλή ταχύτητα και ρυθμίζοντας την περσίδα του κλιματιστικου σας στο υψηλότερο σημείο και τα εσωτερικά πτερύγια σε τέτοια θέση ώστε να μην σας ”χτυπάει” η ροή του αέρα.
   Στην απίθανη περίπτωση που και πάλι κρυώνετε μπορείτε να κλείνετε το κλιματιστικό σας σε κάποια φάση.
   Να είστε καλά και παραμένουμε στην διάθεση σας.

 4. 14 Ιουλίου 2024

  Καλησπέρα έχω ένα 9αρι στο δωμάτιο μου και τώρα που κάνει ζέστη το ανάβω κάθε βράδυ… Έκανε ένα θόρυβο σαν να ξεφουσκωσε… Και αναβοσβηνε το ένα λαμπάκι για 9 φορές νομίζω και μετά άναβαν 2 λαμπάκια για μια φορά .. αυτό έγινε νομίζω γύρω στις 5 φορές ..δεν ήταν κόκκινα τα λαμπάκια… Άσπρα… Έχω toyotomi περίπου 10 ετών…

  • 14 Ιουλίου 2024

   Καλημέρα σας
   Το κλιματιστκο σας μετά από αυτό σταμάτησε να λειτουργεί?
   Με βάση αυτά που μας περιγράφετε στο κλιματιστικο σας φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την πλακέτα του. Οι λυχνίες που αναβοσβήνουν αποτελούν τον διαγνωστικό έλεγχο που έκανε το κλιματιστικό και υποδεικνύουν την δυσλειτουργία που υπάρχει. Θα πρέπει να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης του κλιματιστικού σας για να δείτε ποια συγκεκριμένη βλάβη είναι με βάση τα λαμπάκια και τις φορές που αναβόσβησαν.
   Επίσης δοκιμάστε να κάνετε reset στο κλιματιστικο. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να δείτε εδώ: Επανεκκίνηση της μονάδας κλιματισμού .
   Υπάρχει πιθανότητα με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα να επιλυθεί.
   Όπως και να έχει καλό θα ήταν να καλέσετε τον ψυκτικό σας για να ελέγξει το κλιματιστικό σας
   Παραμένουμε στην διάθεση σας.

 5. 3 Ιουλίου 2024

  Καλησπέρα σας!
  Πραγματικα κατατοπιστικότατοι!!! Θέλω να ρωτήσω αν ένα κλιματιστικό τεχνολογιας inverter έχει εύρος λειτουργιας στην ψύξη (εξωτερική θερμοκρασία σε oC) -15°C – 43°C , αν πιάσουμε αυτη τη θερμοκρασία περιβάλλοντος , τι θα γινει; Θα σταματησει η λειτουργια του κλιματιστικου ή υπάρχει κάποια “ανοχή” και θα εξακολουθήσει να λειτουργει το κλιματιστικο;Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  • 3 Ιουλίου 2024

   Καλησπέρα σας
   Θεωρητικά σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα τον κατασκευαστή ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί.
   Πρακτικά όμως σχεδόν σε όλα τα κλιματιστικά, εάν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπεράσει τα συγκεκριμένα όρια το κλιματιστικό θα συνεχίσει να λειτουργεί όμως η απόδοση του θα είναι πολύ μειωμένη.
   Επίσης ενδέχεται μετά από κάποια ώρα να σταματήσει να λειτουργεί το κλιματιστικό όχι επειδή ξεπέρασε το όριο η εξωτερική θερμοκρασία αλλά επειδή έχει ανέβει πολύ η θερμοκρασία του συμπιεστή της εξωτερικής μονάδας.(Όμως όπως φυσικά αντιλαμβάνεστε είναι πιο πιθανόν να συμβεί αυτό όταν έχουμε υπερβολικά υψηλή εξωτερική θερμοκρασία 🙂 🙂 )
   Παραμένουμε στην διάθεση σας!

   • 3 Ιουλίου 2024

    Άρα να υποθεσω πως πρεπει να διαλέξουμε κλιματιστικο με μεγαλύτερο ευρος λειτουργίας στην ψύξη π.χ. -15°C – 50°C ακόμα και αν ειναι ακριβότερο, αφου τα νέα δεδομένα θερμοκρασιών στη χώρα μας δείχνουν υψηλότερες θερμοκρασιες από παλία;
    Σας ευχαριστώ και πάλι για την άμεση ανταπόκριση!!!

    • 3 Ιουλίου 2024

     Ακριβώς, ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε ένα κλιματιστικό με μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας.
     Να είστε καλά και παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.

 6. 28 Ιουνίου 2024

  Καλησπέρα σας, πρόσφατα μετακόμισα σε σπίτι που έχει toyotomi air condition. Τις τελευταίες μέρες η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 37-39 βαθμούς κ κάθε φορά που άναβα κ ανάβω το air contition ενώ το ρυθμίζω πχ στους 24 αυτό μόνιμα δείχνει ότι δουλεύει στους 29-30. Εχω κάνει επανεκκίνηση, έχω βγάλει κ βάλει το fan speed. Χρειάζεται κάποια επιπλέον ρύθμιση; έτσι πρέπει να δουλεύει;

  • 28 Ιουνίου 2024

   Καλημέρα
   Τι εννοείτε? (αυτό μόνιμα δείχνει ότι δουλεύει στους 29-30 βαθμούς). Αυτό που το δείχνει ? Στο χειριστήριο του ή έχει ένδειξη θερμοκρασίας πάνω στο κλιματιστικό ??
   Γενικά υπάρχουν πολλά μοντέλα κλιματιστικών που έχουν και ένδειξη θερμοκρασίας του χώρου είτε πάνω στο κλιματιστικο είτε στο χειριστήριο του, που σημαίνει ναι έτσι πρέπει να λειτουργεί.( Υποθέτω ότι τις μέρες που δεν είχε τόσο ζέστη δεν σας έδειχνε 29-30 °C )
   Τώρα εάν το κλιματιστικό σας το έχετε να λειτουργεί για πολλές ώρες και δεν μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία στον χώρο σας καθόλου σημαίνει είτε ότι το κλιματιστικό σας είναι μικρό για τον συγκεκριμένο χώρο είτε έχει κάποιο πρόβλημα στην απόδοση του. Επίσης εάν η ένδειξη είναι ”κολλημένη” στους 29-30 °C ακόμη και όταν ή εξωτερική θερμοκρασία είναι π.χ 20°C τότε έχει βλάβη ο αισθητήρας θερμοκρασίας του κλιματιστικού σας και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να το ελέγξει ψυκτικός.
   Παραμένουμε στην διάθεση σας!

 7. 26 Ιουνίου 2024

  Καλημέρα. Θέλω να ρωτήσω ποια μπορεί να είναι η μέγιστη απόσταση μεταξύ εξωτερικής μονάδας με κλιματιστικό χωρίς να υπάρχουν απώλειες; Σας ρωτάω γιατί υπάρχουν ενδιάμεσοι εσωτερικοί χώροι στο σημείο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το κλιματιστικό. Σας ευχαριστώ.

  • 26 Ιουνίου 2024

   Καλημέρα σας
   Η μέγιστη απόσταση μεταξύ της εσωτερικής & εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού εξαρτάται από τα Btu του κλιματιστικού (συνήθως όσα λιγότερα btu τόσο λιγότερη απόσταση) το μοντέλο και τον κατασκευαστή.
   Θα πρέπει να ανατρέξετε στις οδηγίες χρήσης, εγκατάστασης του συγκεκριμένου κλιματιστικού.
   Εκεί αναφέρει αναλυτικά και την μέγιστη απόσταση αλλά και την υψομετρική διαφορά που μπορεί να έχει η εσωτερική με την εξωτερική μονάδα του συγκεκριμένου μοντέλου του κλιματιστικού.
   Παραμένουμε στην διάθεση σας.

 8. 24 Ιουνίου 2024

  Καλησπέρα, ευχαριστούμε για το πολυ χρήσιμο αρθρο.
  Θα θελα να σας ζητησω μια συμβουλη για επιλογη κλιματισμου ψυξης/θερμανσης για επαγγελματικο χωρο 80 τμ ενιαίο στο μεγαλυτερο κομματι του. Χωρος συναθρισης κοινου σχετικα περιορισμενου αριθμου (50-65) χωρις ομως καθημερινη χρηση. Ο χωρος επισης εχει μονο δυο εισοδους και δεν εχει παραθυρα. Θα μπορουσε ενα οικιακο inverter 24k btu να ναι αποτελεσματικο ή ισως καποιο επαγγελματικο μηχανημα;

  Ευχαριστω πολυ

  • 24 Ιουνίου 2024

   Καλησπέρα σας
   Οι επαγγελματικοί χώροι έχουν τις διπλάσιες – τριπλάσιες απαιτήσεις σε σχέση με τις κατοικίες , με μία πρώτη εκτίμηση των απαιτήσεων του χώρου σας , θα προτείναμε 2 κλιματιστικά inverter 24.000btu , σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ζητήσετε μελέτη απωλειών από μηχανολόγο μηχανικό .
   Παραμένουμε στην διάθεση σας!

 9. 20 Ιουνίου 2024

  Καλησπέρα σας.Όταν αυξάνω τις στροφές-ένταση στον ανεμιστήρα του κλιματιστικού , σταματά και για να λειτουργήσει ξανά πρέπει να χαμηλώσω την ένταση στον ανεμιστήρα.Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντησή σας.

  • 20 Ιουνίου 2024

   Καλησπέρα σας
   Αυτό που περιγράφετε δείχνει ότι το κλιματιστικό σας έχει πρόβλημα σε συγκεκριμένη ταχύτητα του ανεμιστήρα. Αυτό σημαίνει είτε ότι έχει βλάβη η πλακέτα, είτε ότι έχει βλάβη η περιέλιξη του μοτέρ του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας.
   Σίγουρα θα πρέπει να καλέσετε έναν ψυκτικό για να το επιδιορθώσει διότι αν το αμελήσετε υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί η βλάβη και στο τέλος να μην λειτουργεί καθόλου το κλιματιστικο.
   Πριν καλέστε τον ψυκτικό δοκιμάστε να κάνετε ένα reset στο κλιματιστικο, δλδ να το κλείσετε και να κατεβάσετε την ασφάλεια του ρεύματος για 10 λεπτά.
   Εφόσον κάνετε αυτήν την διαδικασία υπάρχει μια πιθανότητα να επιδιορθωθεί το πρόβλημα αν οφείλεται σε κάποιο μπλοκάρισμα της πλακέτας.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 10. 17 Ιουνίου 2024

  Καλησπέρα και ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση.

  Σε νέα εγκατάσταση κλιματιστικού που είναι καλύτερο να βάλω την εξωτερική μονάδα; έξω στο μπαλκόνι ή πάνω στην ταράτσα; (Μένω στον τελευταίο όροφο.)

  • 17 Ιουνίου 2024

   Καλησπέρα σας
   Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σας στην ταράτσα διότι δεν θα σας περιορίσει χώρο στο μπαλκόνι και δεν θα σας ενοχλεί όταν λειτουργεί (από άποψης θορύβου και του ζεστού αέρα που βγάζει η εξωτερική μονάδα).
   Να είστε καλά και καλό καλοκαίρι!

 11. 8 Ιουνίου 2024

  Καλημέρα …έχω ένα κλιματιστικό General 12.000αρι inventer…και έχω το εξής ερώτημα γιατι όταν πιάνει θερμοκρασία ακούγεται ένα βουητό έντονο έως πολύ ενοχλητικο είτε βράδυ ειναι είτε μεσημέρι από την εξωτερική μονάδα?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!

  • 8 Ιουνίου 2024

   Καλημέρα σας
   Αυτό το βουητό που ακούτε μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως στο μοτέρ του ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας, η σε θέμα συντονισμού σε συγκεκριμένες στροφές του συμπιεστή ή ακόμα και ένδειξη μελλοντικής επικείμενης βλάβης στο μοτέρ του ανεμιστήρα ή του συμπιεστή.
   Σίγουρα θα πρέπει ένας ψυκτικός που θα κάνει την συντήρηση του κλιματιστικού σας να ελέγξει την αιτία του βουητου .
   Παραμένουμε στην διάθεση σας!

 12. 16 Φεβρουαρίου 2024

  Καλησπέρα σας και από εμένα. Επειδή είστε κατατοπιστικοί και λεπτομερείς στις απαντήσεις σας, πέραν του ωραίου άρθρου σας, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Η εσωτερική μονάδα από την εξωτερική απέχει 55cm είναι μονωμένη με την κλασσική μόνωση μαύρη και ταινία. Για να μην φαίνεται άσχημα μέσα στο σπίτι έχω καλύψει αυτό το κομμάτι με γυψοσανίδα αλλά μέχρι το ταβάνι σαν να ήταν συνέχεια της κολώνας διπλα στην οποία βρίσκεται. Παρατηρώ όμως από την έξω μεριά όχι στο σημείο που βγαίνουν οι σωληνώσεις αλλά σε αλλά σημεία στην πλάτη της εξωτερικής μονάδας υγρασία στον τοίχο και σπασίματα. Υπάρχει περίπτωση να σας έχει τύχει κάτι τέτοιο ή να υποψιάζεστε αν μπορεί να είναι λόγω υγροποίησης στο εσωτερικό του σπιτιού; Να σημειώσω πως η γυψοσανιδα δύο χρόνια δεν έχει κανένα σκάσιμο στο στοκαρίσμα-βαφη της. Το κλιματιστικό δουλεύει άψογα και η απορροή του είναι κανονική. Το σημείο είναι νότος και κοντά στην θάλασσα και το η εξωτερική σωλήνωση στους καύσωνες έχει υγροποίηση.
  Με συγχωρείτε για το μακροσκελές κείμενο αλλά δεν μπορώ να βρω την αιτία της υγρασίας και είναι το τελευταίο που πάει το μυαλό μου.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024

   Καλημέρα σας
   Ναι μπορεί να συμβεί αυτό (ειδικά σε σημεία κοντά στην θάλασσα λόγω αυξημένης υγρασίας) και οφείλεται σε διάφορους λόγους. Το κλιματιστικό σας το λειτουργείτε και για θέρμανση και για ψύξη? Έχετε παρατηρήσει πότε εντείνεται η υγρασία, το χειμώνα ή το καλοκαίρι? (Στο κλιματιστικό υπάρχει υγροποίηση στην εσωτερική μονάδα του όταν λειτουργεί στην ψύξη και στην εξωτερική μονάδα όταν λειτουργεί στην θέρμανση). Περνάει κάποιο λούκι (εσωτερικό η εξωτερικό) κοντά στην εξωτερική μονάδα? Το σημείο που βγαίνουν έξω οι σωλήνες του κλιματιστικού μήπως είναι πάνω από το σημείο που υπάρχει η υγρασία? Εάν ναι ένα ενδεχόμενο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι να μην είναι κατάλληλα μονωμένοι οι σωλήνες ή να σκίστηκε σε κάποιο σημείο η μόνωση τους ή ο σωλήνας της αποχέτευσης κατά την τοποθέτηση και να υπάρχει υγροποίηση μέσα στην τρύπα από όπου περνάνε.
   Άλλο ενδεχόμενο (και το πιο πιθανό αν δουλεύετε το κλιματιστικό στην θέρμανση) είναι το εξής: Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στην θέρμανση (η εξωτερική μονάδα βγάζει κρύο),ο αέρας γύρω της είναι πιο κρύος και σε συνάρτηση με την υγρασία του περιβάλλοντος να ευνοείται η δημιουργία υγρασίας στον τοίχο. Ειδικότερα το φαινόμενο αυτό εντείνεται κατά πολύ αν συντρέχουν και κάποιες από τις ακόλουθες περιπτώσεις: χώροι που είναι κοντά στην θάλασσα, Κακή κατάσταση του τοίχου και κακή μόνωση του, η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε σημείο το οποίο δεν αερίζεται καλά, περνάει κάποιο λούκι κλπ
   Θα σας προτείναμε να φωνάξτε τον ψυκτικό σας ώστε να κάνει μια αυτοψία.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας

   • 17 Φεβρουαρίου 2024

    Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντησή σας!
    Το κλιματιστικό δουλεύει και θέρμανση και ψύξη. Νομίζω περισσότερο το καλοκαίρι εντείνεται το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι ο εσωτερικός τοίχος και η γυψοσανίδα ακριβώς πίσω από τον εξωτερικό που εμφανίζεται το προβλημα δεν έχουν το παραμικρό σημάδι. Λούκι περνάει σε απόσταση 30 εκατοστών. Η υγρασία είναι και πάνω από το σημείο εξόδου των σωληνώσεων. Λέω να κάνω δύο κινήσεις αφού ενημερώσω και τον ψυκτικό στη ετήσια συντήρηση. Να βάλω μια μεταλλική περσίδα στην γυψοσανίδα για αερισμό των περίκλειστων σωληνώσεων και να ξύσω τον εξωτερικό τοίχο ολόκληρο στοκάρισμα αστάρι και βαφή μονωτική.
    Ελπίζω να βρεθεί η άκρη.

    Ευχαριστώ πολύ και πάλι!!!

 13. 13 Ιανουαρίου 2024

  Καλησπέρα σας

  Αυτήν την εποχή είμαι άνεργος με αποτέλεσμα να περνάω πολλές ώρες στο σπίτι. Χρησιμοποιώ το κλιματιστικό για θέρμανση κυρίως. Όταν φεύγω για λίγη ώρα από το σπίτι κι αυτό δουλεύει, προτιμώ να κατεβάζω τη θερμοκρασία που τού ζητάω να πιάσει(20°), 2 με 3 βαθμούς, ώστε να σταματήσει να βγάζει ζεστό αέρα, από το να το κλείνω εντελώς κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι. Κάνω καλά; Καλώς ή κακώς το κλιματιστικό μου δουλεύει τουλάχιστον δέκα ώρες ημερησίως. Δεν γνωρίζω άλλον τρόπο να εξοικονομήσω χρήματα, από αυτόν που σάς ανέφερα.

  • 13 Ιανουαρίου 2024

   Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά
   Από την στιγμή που χρησιμοποιείτε το κλιματιστικο σας για την θέρμανση του χώρου σας, ναι είναι ιδανικότερος ο τρόπος που το λειτουργείτε για την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομίας διότι αν αφήσουμε να πέσει πολύ η θερμοκρασία σε έναν χώρο το κλιματιστικο θα κάψει περισσότερο ρεύμα για να επαναφέρει την θερμοκρασία στα επίπεδα που θέλουμε. Οπότε πολύ σωστά κάνετε όταν φεύγετε από το σπίτι να ρυθμίζετε την θερμοκρασία στους 17 με 18 βαθμούς κελσίου.

   • 13 Ιανουαρίου 2024

    Ευχαριστώ πολύ! Καλή Χρονιά και σε εσας

 14. 20 Δεκεμβρίου 2023

  Καλησπέρα.
  Σε ένα οικιακό κλιματιστικό 24000 btu ινβέρτερ τελευταίας γενιάς, ποια είναι περίπου η θερμοκρασία που πρέπει να αποδίδει από τις περσίδες στην λειτουργία θέρμανσης?

  • 20 Δεκεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Η θερμοκρασία του αέρα που βάζει το κλιματιστικό σας είναι ανάλογη με την θερμοκρασία του χώρου, την θερμοκρασία που ζητάμε και την ταχύτητα του ανεμιστήρα .
   Σε γενικές γραμμές η θερμοκρασία του αέρα που μπορεί να βγάζει το κλιματιστικό σας στην λειτουργία θέρμανσης είναι περίπου από 35°C έως 45 °C αναλόγως τα προαναφερόμενα.
   Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά σε συμβατικά κλιματιστικά (όχι inverter) μπορεί η θερμοκρασία εξόδου του αέρα να είναι και λίγο περισσότερο από τους 45 °C.
   Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και παραμένουμε στην διάθεση σας!!!

  • 12 Ιανουαρίου 2024

   Καλησπέρα σας. Η ένδειξη dF στο κλιματιστικό inventor, τι σημαίνει? Ευχαριστώ.

   • 12 Ιανουαρίου 2024

    Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά
    Η ένδειξη dF όταν λειτουργούμε το κλιματιστικό μας στην θέρμανση μας δείχνει ότι βρίσκεται σε λειτουργία απόψυξης κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό.

 15. 19 Δεκεμβρίου 2023

  Καλησπερα προσφατα αγορασα το κλιματιστικο Inventor Leon LEUVI-12WFI/LEUVO-12 Κλιματιστικό 12.000 BTU/h οπου η κυρια χρηση του θα ειναι για το καλοκαιρι για ψυξη και οχι για θερμανση το χειμωνα. Το διαμερισμα μου ειχε προεγκατασταση σωληνων για 2 air condition, 1 στο σαλονι και και 1 στο υπνοδωματιο οπυ και οι 2 παροχες εβγαινα στο πισω μπαλκονι του υπνοδωματιου. Εγω επελεξα να εγκαταστησω το air condition στο σαλονι καθως δεν μου αρεσει η αισθηση του air condition στο υπνοδωματιο. Βασει αυτης της προεγκαταστασης σωληνων ηρθαν οι τεχνικοι εξετασαν το χωρο και μου ειπαν οτι θα πρεπει να ερθουν μια αλλη μερα καθως δε γνωριζανε οτι υπηρχε προεγκατασταση και δεν ειναι σιγουροι για το αν θα το εγκαταστησουν σωστα. Μια βδομαδα αργοτερα ηρθαν και τους ειπα οτι δεν ειναι απαραιτητο να το τοποθετησουν στην προεγκατασταση και οτι μπορουν να τρυπησουν εκ νεου. Αυτοι επελεξαν να το βαλουν στην προεγκατασταση, οπου παιδευτηκαν αλλα η εσωτερικη μοναδα ειναι στο σαλονι και η εξωτερικη μοναδα βασει προεγκατατστασης σωληνωνν στο πισω μπαλκονι του υπνοδωματιου, οπου κανει τις 2 μοναδες να εχουν αποσταση 4+ μετρα και οι σωληνες απ’οτι μου ειπαν τεχνικοι 15 μετρα (κατι για το οποιο δεν ειμαι σιγουρη). Οταν το βαλανε ο κρυος αερας εβγαινε, αλλα δεν φαινοταν η αποδοτηκοτητα του στο 100% καθως ηταν αρχες Δεκεμβριου και ηταν αρκετα κρυος ο χωρος και ο ζεστος αερας οταν το δοκιμασανε αυτοι δεν εβγαινε καθολου. Στις πρωτες μερες που το ανοιξα στο ζεστο απλα για το δοκιμασω δεν εβγαζε ζεστη για κλιματιστικο 12,000 BTU/h αλλα πιο πολυ σαν ενα 9,000 BTU/h σαν ενα απαλο ζεστο αερακι το ειχα βαλει στους 27 βαθμους με φουλ ανεμιστηρα για να δω πως θα παει, κατι που τους το ανεφερα και τους ζητησα οτι πρεπει η εγκατασταση να γινει απο την αρχη. Μου ειπαν οτι θα με χρεωσουν για την εγκατασταση εκ νεου μιας και η 1η εγκατασταση εχει ολοκληρωθει και δεν ευθυνονται πλεον. Τους ειπα οτι αυτο ειναι απαραδεκτο καθως αυτοι μετα την 2η αυτοψια επιλεξανε να τοποθετησουν το κλιματιστικο στη προεγκατασταση ενω ξερανε τις αποτασταση και οτι δεν θα λειτουργει σωστα και καναμε αρκετες συζητησεις για αυτο. Καταληξαμε στο να ερθουν να μετρησουν οι ιδιοι τεχνικοι επ’αυτο (δηλαδη θα ερθουν για 3η φορα) για να βαλουν φρεον στην εξωτερικη μοναδα με εξτρα χρεωση φυσικα κατι που θα μπορουσαν να εχουν βαλει στην εγκατασταση που εκαναν οταν ειδαν οτι υπολειτουργει και μου ειπαν οτι αν δεν λειτουργησει και αυτο θα δουμε τι θα κανουμε υπονοωντασ οτι θα με χρεωσουν παλι για καινουργια εγκατασταση. Εγω αναρωτιεμαι πως θα λειτουργει το καλοκαιρι στη ψηξη οταν εξω θα εχει 45 βαθμους και θα ηθελα τη συμβουλη σας πως να το χειρηστω απο και περα καθως δεν δεχονται οτι ευθυνονται αυτοι.

  • 20 Δεκεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Γενικά όταν υπάρχει προεγκατάσταση σε έναν χώρο ένα σημαντικό & αυτονόητο στοιχείο είναι να ταιριάζουν οι διαστάσεις των σωληνώσεων με τις διαστάσεις των σωλήνων του κλιματιστικού μας(Εννοούμε την διάμετρο των σωλήνων).
   Από εκεί και πέρα σε κάθε περίπτωση φυσικά και πρέπει να γίνει κενό κατά την διαδικασία εγκατάστασης του κλιματιστικου. Τέλος όλοι οι κατασκευαστές δίνουν προδιαγραφές για κάποια μέτρα σωλήνων και υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στην εσωτερική & εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού με το φρεον που έχει ήδη το κλιματιστικο από το εργοστάσιο. Αν και εφόσον αυτά ξεπεραστούν τότε πάλι ο κατασκευαστής δίνει σαφής οδηγίες στο instalation manual του κλιματιστικου για το πόσο φρεον πρέπει να συμπληρωθεί. (Σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον χρέωση είναι του πελάτη εκτός και αν έχει γίνει διαφορετική συμφωνία εξαρχής).
   Σε ότι αφορά την απόδοση που αναφέρατε γενικά ένα inverter κλιματιστικο 12000 btu μπορεί να δουλέψει και σαν 9000 btu και φυσικά είναι ανάλογο με την διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει στον χώρο και στην θερμοκρασία που έχουμε θέσει στο κλιματιστικό μας. Αν όμως εσείς ζητήσατε 27 βαθμούς στο κλιματιστικό και ο χώρος είχε 18, 19 βαθμούς και το κλιματιστικό σας δεν έβγαζε αρκετή ζέστη (κάτι το όποιο το τσεκάρουμε μπροστά στην περσίδα του), τότε ναι το πιο πιθανόν είναι να υπάρχει πρόβλημα.
   Με βάση αυτά που μας αναφέρετε φυσικά και ευθύνονται διότι το κλιματιστικό θα έπρεπε να λειτουργεί άριστα κατά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του. Το αυτονόητο δλδ.
   Θα σας προτείναμε να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία σε πρώτη φάση ώστε να σας κατευθύνουν αυτοί συγκεκριμένα και μετά να ξαναμιλήστε με τους ψυκτικούς που το εγκατέστησαν αναφέροντας τους τις πληροφορίες που πήρατε από την αντιπροσωπεία.
   Ευχόμαστε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα σας και παραμένουμε στην διάθεση σας!
   Καλές γιορτές να έχετε!!

 16. 18 Δεκεμβρίου 2023

  Καλησπέρα και καλές γιορτές .
  Έχω ένα Toyotomi ErAI 12000 btu CTN / CTG-235BRM R32 Inverter Midnight Blue το χειμώνα το βάζω στους 24 βαθμούς ή και παράπονα βαζω της περσίδες κάτω πιάνει 25βαθμούς το αιρ-κοντίσιον και κλείνει ενώ στο δοματιο εχω 19 βαθμούς .
  Τι να κάνω να παρω ένα ριθμιστη αέρα να βάλω;

  • 18 Δεκεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας κύριε Δήμο
   Η κατάσταση που μας περιγράψατε μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
   Αρχικά προτείνουμε (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη) να μετρήσετε την θερμοκρασία κοντά στο ύψος του κλιματιστικου σας (φυσικά από πάνω του ή διπλά και όχι από μπροστά του) με δύο διαφορετικά αξιόπιστα θερμόμετρα γιατί είναι πολύ πιθανόν να έχει το θερμόμετρο μεγάλη απόκλιση.
   Εάν πάλι έχετε την ίδια διαφορά θερμοκρασίας τότε αυτό πιθανόν να οφείλεται σε:
   1. Βουλωμένα φίλτρα του κλιματιστικού και βρώμικος εναλλάκτης.
   2. Τοποθέτηση κλιματιστικού πάνω από μια δεύτερη πηγή θέρμανσης (πχ σώμα καλοριφέρ) ή κάποιο ψηλό έπιπλο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανεμπόδιστη ροή αέρα.
   3.Το κλιματιστικό ειναι τοποθετημένο σε σημείο που το χτυπάει ο ήλιος.
   4. Ελαττωματικός αισθητήρας θερμοκρασίας του κλιματιστικού.
   Εάν μετά απο αρκετές ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού σας (υποθέτοντας ότι έχει γίνει σωστή μελέτη επιλογής και εγκατάστασης του κλιματιστικού σας για τον συγκεκριμένο χώρου) παραμείνει μεγάλη η διαφορά θερμοκρασίας (5, 6 βαθμούς και πάνω ) καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ψυκτικό σας.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.
   Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ότι επιθυμείτε!

 17. 17 Δεκεμβρίου 2023

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο, αλλά και για τον επαγγελματισμό σας, ο οποίος επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σας στα σχόλια του άρθρου. Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ την εμπειρία μου από πρόσφατη εγκατάσταση στην οικία μου, επισημαίνοντας δύο βασικά προβλήματα που μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει, προσβλέποντας στο σχόλιό σας και ενημερώνοντας πιθανούς μελλοντικούς αγοραστές.

  Τοποθέτησα πριν 2 μήνες στην κατοικία μου ένα κλιματιστικό Inventor Comfort στα 18kBTU για θέρμανση. Επέλεξα το συγκεκριμένο μοντέλο επειδή έχει συμπιεστή Mitsubishi και λόγω του συγκριτικά εξαιρετικού SCOP που διαθέτει. Το μηχάνημα είναι γενικά εξαιρετικό, πολύ αθόρυβο, με εκτενείς λειτουργίες και δυνατότητες συνδεσιμότητας.

  Προς το παρόν, έχω αντιμετωπίσει τα παρακάτω 2 θέματα, για τα οποία θα ήθελα την άποψή σας:

  1. Η εξωτερική μονάδα διαθέτη “ζώνη θέρμανσης”, ζεσταίνει δηλαδή με ηλεκτρική αντίσταση τη βάση της εξωτερικής μονάδας σε χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία πάγου. Ευπρόσδεκτη δυνατότητα, εάν βέβαια λειτουργούσε σωστά. Στην περίπτωσή μας, η αντίσταση ξεκινά τη θέρμανση της “ζώνης” στους 2-3ºC και δεν σταματά μέχρι η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 5ºC. Δεν σταματά ούτε καν στην περίπτωση που η εσωτερική θερμοκρασία αυξηθεί (πχ λόγω εναλλακτικής πηγής θέρμανσης) και η μονάδα μπει σε κατάσταση αναμονής. Σε επικοινωνία που είχα με την εταιρεία, αρχικά συμφωνήσαμε πως ο τρόπος λειτουργίας θα έπρεπε να είναι “περισσότερος έξυπνος”, αφού μίλησαν όμως “με τα κεντρικά”, με ενημέρωσαν πως αυτός που παρατηρώ είναι ο αναμενόμενος τρόπος λειτουργίας. Συμπερασματικά, μιλάμε για αύξηση της κατανάλωσης κατά 7kWh ημερησίως, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 3ºC, σε σχέση με εξωτερική θερμοκρασία στους 4ºC. Διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα. Βέβαια, το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί με αποσύνδεση της συγκεκριμένης αντίστασης, κάτι που όμως θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ισχύ της εγγύησης του μηχανήματος.

  2. Το δεύτερο πρόβλημα μόλις εκδηλώθηκε (βρήκα το άρθρο σας ψάχνοντας σχετικά), και είναι σαφώς πιο ενοχλητικό, καθώς δεν μεταφράζεται μόνο σε κόστος, αλλά δυνητικά και σε πρόβλημα υγείας. Σε κάθε κύκλο απόψυξης, οι περσίδες της εσωτερικής μονάδας (ρυθμισμένες στο αυτόματο, κοιτώντας κάτω για θέρμανση όπως είναι αναμενόμενο), ΔΕΝ κλείνουν, με αποτέλεσμα για τα 13-16 λεπτά που διαρκεί η διαδικασία, να υπάρχει έντονο ρεύμα παγωμένου αέρα από την εσωτερική μονάδα. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως, με τη λήξη της διαδικασίας απόψυξης, οι περσίδες κλείνουν για μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσει το στοιχείο επιθυμητή θερμοκρασία, οπότε ανοίγουν και πάλι. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ σε κανένα κλιματιστικό. Ο κανόνας είναι πως ανεμιστήρας και περσίδα συνεργάζονται κατά τη διαδικασία της απόψυξης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το λεγόμενο “downdraft”. Για το θέμα αυτό θα επικοινωνήσω εκ νέου με το service σύντομα, και ελπίζω να μην ισχυριστούν πως και αυτό λειτουργεί βάση… σχεδιασμού!

  • 18 Δεκεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας κύριε Τουρτουρα
   Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια και που μοιράζεστε μαζί μας την εμπειρία σας.
   Σε ότι αφορά το πρώτο ζήτημα ολα όσα γράφετε είναι λογικά και σωστά και συμμεριζόμαστε την άποψη σας.
   Πέραν του όχι και τόσο έξυπνου τρόπου λειτυργίας της, η ύπαρξη της αντίστασης φυσικά και αποτελεί ένα συν του συγκεκριμένου κλιματιστικού, καθώς έτσι αποφεύγεται και η συχνή λειτουργία της αποψυξης και υποθέτουμε ότι πρόκειται για ένα μοντέλο για πιο κρύα κλίματα.
   Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα σε όλα τα κλιματιστικά απο όσο γνωρίζουμε κατά την λειτουργία της απόψυξης ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας χαμηλώνει ταχύτητα, και σε κάποια κλιματιστικά μπορεί να γυρίζουν και οι περσίδες προς τα πάνω.
   Ωστόσο μετά το τέλος της λειτουργίας της απόψυξης υπάρχει η πιθανότητα σε ορισμένα κλιματιστικά να σταματήσει για κάποια λεπτά ο εσωτερικός ανεμιστήρας μέχρι να αποκτήσει ο εναλλάκτης την επιθυμητή θερμοκρασία.
   Επειδή ο κάθε κατασκευαστής στα μοντέλα των κλιματιστικών του μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες ιδιαιτερότητες και προγραμματισμούς καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία ώστε να σας επιβεβαιώσουν την ορθή ή όχι συγκεκριμένη λειτουργία του κλιματιστικού σας.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 18. 5 Δεκεμβρίου 2023

  Γεια σας.Τον χειμώνα του 2023 τοποθέτησα δύο daikin sieata sensira 12000btu για την θέρμανση ενός σπιτιού περίπου 60 τμ. Τα aircondition ομως βγαζουν ενα χλιαρό αεράκι που δεν ζεστενει τον χώρο.Ενα
  πρόβλημα που βλέπω είναι ενώ στο manual λέει ότι η σωλήνα που συνδέει το εξωτερικό με το εσωτερικό μηχάνημα πρέπει να είναι 3 μέτρα ο τεχνικός το έβαλε στα δύο μέτρα.Επισης το ενα aircondirion σπάνια βγάζει νερό.Τα air condition τα βάζω στους 24 βαθμούς.

  • 6 Δεκεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Το σπίτι σε ποια περιοχή βρίσκεται και σε τι όροφο?
   Από την ώρα που τα τοποθετήσατε δεν ζέσταναν ποτέ τον χώρο?
   Η θερμοκρασία του χώρου ποια είναι πριν και μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας των κλιματιστικών σας?
   Το χλιαρό αεράκι που αναφέρατε το αισθάνεστε σε τι απόσταση από το κλιματιστικό σας?
   Το πόσο νερό βγάζει ένα κλιματιστικό είναι σχετικό, μπορεί να βγάλει λίγο πολύ ή και καθόλου. Εξαρτάται από την υγρασία του περιβάλλοντος, το πόσο κρύο έχει, πού είναι εγκατεστημένη η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικου (ταράτσα, μπαλκόνι, προσανατολισμός κλπ)

   Σε ότι αφορά το μήκος των σωληνώσεων τα 2 μέτρα δεν αποτελούν πρόβλημα. Σας παραθέτουμε παρακάτω τι αναφέρει συγκεκριμένα το manual της Daikin:
   ** Το προτεινόμενο ελάχιστο μήκος σωλήνα είναι 10ft (3m), προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος από την εξωτερική μονάδα και οι
   κραδασμοί.(Μπορεί να παρουσιαστεί μηχανικός θόρυβος και κραδασμοί ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης της μονάδας και το περιβάλλον
   όπου χρησιμοποιείται η μονάδα.)

 19. 27 Νοεμβρίου 2023

  Καλησπέρα σας εχω ενα μεγάλο πρόβλημα δεν ξερω βασικά εαν ειναι πρόβλημα η αν ειναι κατι φυσιολογικό .
  Εχω ενα κλιματιστικo Inverter της Midea 24 και το δουλεύω τωρα στο ζεστο αέρα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι οτι με το που πιάνει θερμοκρασία ο χωρος για παράδειγμα 24 οσο δλδ το εχω ρυθμισμένο αντί να σταματήσει αρχίζει να φυσάει κρυο αερα…
  Είναι λογικο αυτο η οχι ?

  • 28 Νοεμβρίου 2023

   Καλημέρα σας
   Ναι μπορεί να είναι φυσιολογικό αυτό που μας περιγράφετε.
   Αναλυτικότερα από την ώρα που ένα κλιματιστικό στην λειτουργία της θέρμανσης πιάνει την θερμοκρασία που ζητήσαμε υπάρχουν 2 περιπτώσεις:
   1.Σε κάποια (όχι σε όλα ) κλιματιστικά inverter παλιότερης τεχνολογίας o ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας συνήθως σταματάει τελείως.
   2.Στα καινούργια κλιματιστικα inverter (όχι σε όλα ) o ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας συνήθως δεν σταματάει τελείως αλλά χαμηλώνει την ταχύτητα του και συνεχίζει να λειτουργεί ώστε το κλιματιστικό να παίρνει ακριβέστερες μετρήσεις της θερμοκρασίας του χώρου.
   Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απόλυτος κανόνας το να σταματά ή να συνεχίζει να λειτουργεί ο εσωτερικός ανεμιστήρας και εξαρτάται από τον εκάστοτε κατασκευαστή και την τεχνολογία του κλιματιστικού.
   Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε λίγο & παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 20. 14 Νοεμβρίου 2023

  Καλησπέρα. Διάβασα όλα τα σχόλια κ είστε κατατοπιστικοτατος. Μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία. Αγόρασα πρόσφατα ένα midea MIDEA All Easy Pro AEP2-24NXD6-I/O Κλιματιστικό Inverter 24.000 BTU A+++/A+++ με Ιονιστή & WiFi
  για θέρμανση μιας που έχω βάλει κ φβ net metering. Η ερώτηση είναι η εξής. Υπάρχει τρόπος για κοινό έλεγχο υγρασίας κ θερμοκρασίας γιατί όταν βάζω αφυγρανση πέφτει η θερμοκρασία κ όταν βάζω θέρμανση ανέβαινε η υγρασία. Σας ευχαριστώ. Λ.Ξυγκακης

  • 14 Νοεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. (Παρεμπιπτόντως είναι πολύ καλή η επιλογή σας να εγκαταστήσετε φωτοβολταικο σύστημα)!
   Σε ότι αφορά το ερώτημα σας, όχι δεν υπάρχει τρόπος με το κλιματιστικό να γίνει αφύγρανση τον χειμώνα χωρίς να πέσει η θερμοκρασία του χώρου διότι ένα κλιματιστικό για να κάνει αφύγρανση μπαίνει σε λειτουργία ψύξης και επίσης πρέπει η θερμοκρασία του χώρου να είναι τουλάχιστον από 2 βαθμούς και πάνω από την ζητούμενη θερμοκρασία στο χειριστήριο του κλιματιστικου. Επομένως εάν έχετε πρόβλημα υγρασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για την περίοδο του χειμώνα. Όπως καταλαβαίνετε με το κλιματιστικό μπορεί να γίνει αφύγρανση τους καλοκαιρινούς μήνες.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 21. 9 Οκτωβρίου 2023

  Καλημέρα σας έχω μια γκαρσονιέρα 40 τμ διχωρη η οποία είναι ισογειο κ θέλω να βάλω air condition για θέρμανση τι μου προτείνετε;κ τι πρέπει να προσεξω; σκέφτομαι να πάρω 1 9000 κ 1 12000 είναι άραγε σωστή η σκέψη μου το σπίτι βρίσκεται στα Ιωάννινα και είναι ψηλοτάβανο

  • 9 Οκτωβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Πρέπει να προσέξτε τα κλιματιστικα να είναι inverter, να προσέξετε την ενεργειακή τους κλάση, την απόδοση του κάθε κλιματιστικού (Btu) και φυσικά την υποστήριξη
   που θα έχετε μετά την αγορά τους .
   Η σκέψη σας να αγοράσετε 2 κλιματιστικά είναι ορθή (Σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να πάρετε δύο κλιματιστικα 12000 btu διότι η οικονομική διαφορά ανάμεσα στα 9000 Btu με 12000 btu είναι μικρή.
   Επίσης σχετικά με το ψηλοτάβανο, πόσα μέτρα είναι περίπου ??

 22. 15 Σεπτεμβρίου 2023

  καλησπέρα σας
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Κ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ.
  ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, Π,Χ, Α++/Α+++ . ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ? Π.Χ. ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΨΥΞΗΣ/ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?

  ΕΠΙΣΗΣ, ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ?
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Όπως σωστά επισημάνατε η ενεργειακή κλάση είναι σίγουρα ένα εκ των κριτηρίων. Το εύρος απόδοσης πρακτικά είναι ένα ακόμα σημαντικό κριτήριο ώστε να καλύπτονται και οι θερμικές / ψυκτικές απαιτήσεις του χώρου σας. Τέλος μια καλή συμβουλή είναι να κοιτάξτε και τις εξτρά δυνατότητες του μηχανήματος όπως πχ ύπαρξη wifi, ιονιστή κτλ.
   Τέλος η τοποθέτηση μιας εξωτερικής μονάδας σε πλήρως εκτεθειμένη θέση δεν αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε για αυτό είναι κατασκευασμένες, για τοποθέτηση και λειτουργία σε πλήρως εξωτερικές θέσεις.
   Να είστε καλά !!

 23. 12 Σεπτεμβρίου 2023

  Εχω ενα κλιματιστικο inventor 12000 btu…. μπορω να το εγκαταστησω σε δωμάτιο 12με 13 τμ;;;;; γιατί κανονικά προτείνεται για τετοιους χωρους 9000 btu

  • 12 Σεπτεμβρίου 2023

   Καλησπέρα Κώστα
   Έχεις δίκιο όμως αν το κλιματιστικο που έχεις είναι inverter μπορείς να το εγκαταστήσεις χωρίς πρόβλημα και σε
   αυτόν τον χώρο των 12 τετραγωνικών.

 24. 5 Σεπτεμβρίου 2023

  Έχουμε κλιματιστικό αλλά δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου. Χρειάζεται να το ανοίγουμε αραιά και που η δεν πειράζει?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2023

   Καλησπέρα
   Καλό θα ήταν να το ανοίγετε κάπου κάπου για να μην είναι το κλιματιστικό σας σε πλήρη ακινησία για πολύ καιρό και για να τσεκάρετε ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει για την ημέρα που θα χρειαστεί να το λειτουργήσετε.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.

 25. 27 Αυγούστου 2023

  Καλησπέρα έχω δύο toyotomi hiro και έχω παρατηρήσει κάποιες φορές πως δεν μου βγάζει νερό από το σωλήνα της αποχέτευσης! Αναφέρομαι πάντα στην λειτουργία ψύξης! Φυσιξα από το ένα την αποχέτευση να δω αν είναι βουλωνενη και μου έβγαλε μέσα κάποιες σταγόνες! Όσο λειτουργεί πάντως και για πολύ ώρα δεν βγάζει ούτε μέσα ούτε έξω νερό! Τι μπορεί να ειναι? Έχω και ένα τρίτο κλιματιστικό Nouvelle και αυτό βγάζει κανονικά νερό από την αποχέτευση!

  • 28 Αυγούστου 2023

   Καλησπέρα
   Το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν είναι βουλωμένη η αποχέτευση. Από την στιγμή που φυσήξατε και πέρασε κανονικά ο αέρας σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα βούλωμα. Ωστόσο έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό δεν είναι πολύ σωστό διότι υπήρχε μία μικρή περίπτωση να πάνε νερά στην πλακέτα. (Μπορείτε να βγάλετε τα φίλτρα και να ρίξετε νερό στο λεκανάκι του κλιματιστικού, ακριβώς κάτω από το στοιχείο, για να δείτε αν τρέχει κανονικά το νερό από την αποχέτευση).
   Από εκεί και πέρα από την στιγμή που τα κλιματιστικά σας δουλεύουν και παράγουν ψύξη δεν χρειάζεται να σας αγχώνει το γεγονός του νερού. Μπορεί κάποιες φορές να βγάζει αρκετό νερό, κάποιες λιγότερο ή και καθόλου. Αυτό το νερό δημιουργείται από την υγροποίηση του αέρα και εξαρτάται από την διαφορά θερμοκρασίας του στοιχείου του κλιματιστικου και της θερμοκρασίας που υπάρχει στον χώρο και το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει στον χώρο. (Πιο απλά θυμηθείτε μια ζεστή μέρα και πόσο νερό μαζεύει πάνω του εξωτερικά ένα παγωμένο ποτήρι).
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 26. 22 Αυγούστου 2023

  Καλησπερα…με θεμα την λειτουργεια του κλιματιστικου…το εχω στους 28 αλλα οχι στο αυτοματο..πρατω σωστα???

  • 22 Αυγούστου 2023

   Καλησπέρα σας
   Η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κλιματιστικο σας είναι σωστή (και πιο οικονομική).
   Όσο για το αυτόματο που αναφέρατε, αν εννοείτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα ιδανικότερα είναι να έχουμε την ρύθμιση στο auto. (Έτσι και αλλιώς όσο πλησιάζουμε στην θερμοκρασία που ζητάμε η ταχύτητα του ανεμιστήρα θα χαμηλώσει αυτόματα).
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

   • 22 Αυγούστου 2023

    Σας ευχαριστω πολυ που ανταποκριθηκατε στο ερωτημα μου!!!!!

 27. 13 Αυγούστου 2023

  Καλημέρα σας και συγνώμη , εγώ στην κουζίνα μου δεν έχω κάποιον μετρητή θερμοκρασίας …Το κλιματιστικό το έχω στο auto στην τέρμα σκάλα και στους 26 βαθμούς τώρα το καλοκαίρι …Πράττω σωστά? …..και δεύτερον ο τεχνικος που μου το σύνδεσε στην κουζίνα τον χειμώνα που θα το βάζω στην θέρμανση μου είπε να το έχω στους 20 βαθμούς ….Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό π μου είπε ?

  • 13 Αυγούστου 2023

   Αγαπητέ Σωτήρη
   Σωστά έχετε ρυθμισμένη την ταχύτητα του ανεμιστήρα στο auto. Η θερμοκρασία των 26°C που έχετε θέσει είναι πολύ σωστή (Σε περιόδους καύσωνα μπορείτε να την ανεβάσετε ακόμα έναν ή 2 βαθμούς).
   Σε ότι αφορά την θέρμανση πολύ σωστά σας είπε ο τεχνικός, καθώς όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εύρος της ιδανικής υγιούς θερμοκρασίας στο σπίτι μάς τον χειμώνα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18-22 °C. (Φυσικά αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με ρύθμιση σε υψηλότερες θερμοκρασίες).
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας!

 28. 8 Αυγούστου 2023

  Καλησπέρα και πάλι …για έναν χώρο 15-20 τετραγωνικα …ο οποίος είναι φωτεινός , έχει καλή μόνωση και διπλά τζάμια …ένα 9.000 btu είναι οκ ?

  • 8 Αυγούστου 2023

   Καλησπέρα και πάλι αγαπητέ Σωτήρη
   Ναι ένα κλιματιστικο 9000 btu μπορεί να καλύψει τον συγκεκριμένο χώρο .
   Ωστόσο επειδή η οικονομική διαφορά ανάμεσα σε ένα κλιματιστικό 9000 btu με ένα στα 12000 btu είναι αρκετα μικρή σκέψου και το ενδεχόμενο να αγοράσεις ένα κλιματιστικό 12000 btu.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σου!

  • 12 Αυγούστου 2023

   περα απο τα τετραγωνικα ενος χωρου …παιζουν και αλλοι παραγοντες ρολο στην επιλογη ενος κλιματιστικου ?

   • 13 Αυγούστου 2023

    Αγαπητέ Σωτήρη
    Τα τετραγωνικά είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή ενός κλιματιστικού. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η τοποθεσία (πχ άλλες θερμοκρασίες έχουμε στην Κρήτη, άλλες στην Φλώρινα), ο χώρος (Επαγγελματικός ή οικιακός), το υψόμετρο , η μόνωση & τα κουφώματα.
    Για αυτό σε πολλές περιπτώσεις το ιδανικότερο είναι να γίνει μια μελέτη του χώρου από έναν ψυκτικό ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο κλιματιστικο για τον χώρο μας.
    Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σου!

 29. 23 Ιουλίου 2023

  Ευχαριστώ για την άμεση απόκριση! Τελευταία ερώτηση: άρα με τα κλιματιστικά παλαιότερης τεχνολογίας δεν παίζει ρόλο από άποψη οικονομίας να τα λειτουργούμε στους 26-27c; Μήπως -λέω- είναι καλύτερα σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες για να αποφύγουμε το άνοιξε-κλείσε;

  • 23 Ιουλίου 2023

   Όσο πιο χαμηλά θέτουμε την θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος πράγμα που σημαίνει ότι το κλιματιστικο θα λειτουργεί για περισσότερη ώρα και ότι όταν σταματάει η θερμοκρασία του χώρου θα ανεβαίνει πιο γρήγορα . Δλδ η θερμοκρασία του χώρου πιο γρήγορα θα ανέβει από τους 26 στους 28 βαθμούς παρά από τους 28 στους 29, 30 βαθμούς. Άρα όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία ζητάμε, η κατανάλωση μας θα είναι μεγαλύτερη και στα συμβατικά κλιματιστικά.
   Εν κατακλείδι αν χρησιμοποιείς πολύ συχνά το κλιματιστικό και με την τιμή του ρεύματος σε τόσο υψηλά επίπεδα στις μέρες μας θα έλεγα ότι η αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικου inverter επιβάλλεται.

 30. 22 Ιουλίου 2023

  Ήθελα να ρωτήσω κάτι…καίει λιγότερο αν είναι στη μία σκάλα το fun η στο auto?

  • 22 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα Νάσο
   Ουσιαστικά όχι. Και ιδανικότερα είναι να έχουμε την ρύθμιση στο auto. (Έτσι και αλλιώς όσο πλησιάζουμε στην θερμοκρασία που ζητάμε η ταχύτητα του ανεμιστήρα θα χαμηλώσει αυτόματα)
   Σε ότι αφορά την κατανάλωση του κλιματιστικου ο βασικότερος παράγοντας είναι η θερμοκρασία που του ζητάμε να πετύχει στον χώρο μας. Σχετικά με την κατανάλωση και το πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια αναφερόμαστε αναλυτικά στο άρθρο μας.
   Να είστε καλά & Καλό καλοκαίρι!

 31. 22 Ιουλίου 2023

  Kαλησπέρα , αυτό με τους 26-27 βαθμούς λειτουργίας του κλιματιστικού (σταματάει περιοδικά η λειτουργία της εξωτερικής μονάδας και λειτουργεί η εσωτερική ως ανεμιστήρας) ισχύει γενικά και για τα κλιματιστικά παλαιότερης τεχνολογίας που δεν είναι inverter ;

  • 22 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα Δημήτρη
   Ναι αυτό ισχύει και για αρκετά συμβατικά κλιματιστικα σταθερών στροφών (Μη inverter) σε ότι αφορά την εσωτερική μονάδα. Στην εξωτερική μονάδα έχουμε μεγάλη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας της. Στα inverter κλιματιστικα η εξωτερική μονάδα (ο συμπιεστής της) αυξομειώνει τις στροφές του ανάλογα την ζήτηση και όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, η εξωτερική μονάδα (ο συμπιεστής της) χαμηλώνει τελείως στροφές και λειτουργεί ελάχιστα για να συντηρήσει την θερμοκρασία. Θα σταματήσει ελάχιστες φόρες.
   Αντίθετα στα συμβατικά κλιματιστικα (συμπιεστής σταθερών στροφών), η εξωτερική μονάδα σταματά κατευθείαν την λειτουργία της όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Αποτέλεσμα είναι οι πολλές παύσεις & επανεκκινήσεις οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
   Παραμένουμε πάντα εδώ. Καλό καλοκαίρι!

   • 23 Ιουλίου 2023

    Καλημέρα και πάλι, ευχαριστώ για την άμεση απόκριση, άρα για τα παλαιότερης τεχνολογίας δεν μπορεί να ισχύσει η φτηνότερη λειτουργία στους 26-27 βαθμους;

    • 23 Ιουλίου 2023

     Καλημέρα Δημήτρη
     Σε ότι αφορά την κατανάλωση του κλιματιστικου ο βασικότερος παράγοντας είναι η θερμοκρασία που του ζητάμε να πετύχει στον χώρο μας. Όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία ζητάμε τόσο πιο ενεργοβόρο θα είναι(το καλοκαίρι φυσικά 🙂 ). Θα προτείναμε με τις παρούσες θερμοκρασίες μια ρύθμιση γύρω στους 28 βαθμούς .
     Και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα συμβατικό κλιματιστικο με ένα inverter στην κατανάλωση (το inverter είναι μακράν πολύ πιο οικονομικό).
     Σχετικά με την κατανάλωση και για το πως γενικότερα μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια αναφερόμαστε αναλυτικά στο άρθρο μας.
     Παραμένουμε πάντα εδώ για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 32. 22 Ιουλίου 2023

  Καλημέρα
  Διαθέτω ένα lg artcool Α12AW1 UFO ενεργειακής κλάσης Α inverter

  Το ταμπελακι γράφει ότι λειτουργεί από 1090 έως 1400 watt για ψύξη σε νορμάλ και μεγιστη λιετουργια αντίστοιχα ( αν διαβάζω σωστά 4.9-6.5 Amper)

  Έκαψε 6 μέρες αρκετές ώρες στο 18 από γιαγιά ενώ ελλειπα και ήρθε ΔΕΗ 195 ΕΥΡΩ

  Χρήζει αντικατάστασης ;
  Δικαιολογείται αυτό το ποσό για ινβερτερ ;
  Μήπως απαιτείται συντήρηση ;

  Σας ευχαριστώ

  • 22 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα
   Το κλιματιστικο επειδή ήταν ρυθμισμένο στους 18 βαθμούς δούλευε στο μέγιστο προσπαθώντας να κατεβάσει την θερμοκρασία του χώρου στους 18 βαθμούς, πράγμα απίθανό έως αδύνατον. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς λειτουργούσε ασταμάτητα στην μέγιστη κατανάλωση.
   Τώρα σε ότι αφορά το λογαριασμό ρεύματος τι εννοείτε ακριβώς? Προφανώς ο λογαριασμός είναι για όλη την κατανάλωση του σπιτιού όποτε δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη.
   (Εάν θέλετε να γνωρίζετε μόνο την κατανάλωση του κλιματιστικου μπορείτε να τοποθετήστε ένα κιλοβατόμετρο)
   Το σίγουρο είναι ότι στο κλιματιστικο πρέπει να γίνεται συντήρηση κάθε χρόνο και να καθαρίζονται και τα φίλτρα του σε τακτά χρονικά διαστήματα από εσάς ( η συχνότητα εξαρτάται από το πόσο συχνά γεμίζουν τα φίλτρα).
   Τα πλεονεκτήματα της συντήρησης είναι η εύρυθμη λειτουργία του κλιματιστικού, η αποφυγή μεγαλύτερων καταναλώσεων και σε πολλές περιπτώσεις η πρόληψη διάφορων βλαβών.
   Καλό θα ήταν λοιπόν να καλέστε τον ψυκτικό σας για να ελέγξει και να συντηρήσει το κλιματιστικο σας.
   Να είστε καλά και καλό καλοκαίρι!

 33. 15 Ιουλίου 2023

  Καλησπέρα.
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πόσες μονάδες (split) μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, χωρίς να έρθει η ΔΕΗ να επαναφέρει το ρεύμα? Από ποιους παράγοντες εξαρτάται?
  Ευχαριστώ

  • 15 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται προσοχή και δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά .
   Σε γενικές γραμμές εξαρτάται από παράγοντες όπως τι κλιματιστικά είναι ακριβώς, πόση κατανάλωση έχουν , την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου, την ισχύ της παροχής , τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στον χώρο κλπ. Θα πρέπει να ελεγχθεί και σε ποιες ηλεκτρολογικές γραμμές συγκεκριμένα υπάρχει ζήτηση από τις διαφορές ηλεκτρικές συσκευές του χώρου και το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο που χρειάζονται όλα τα παραπάνω σε σχέση με την παρούσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και ισχύ.
   Όπως καταλαβαίνετε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό ο όποιος είναι ο πλέον αρμόδιος να δώσει απάντηση στο ερώτημα σας εφόσον εκπονήσει μια μελέτη του χώρου σας.
   Να είστε καλά και καλό καλοκαίρι!!

 34. 15 Ιουλίου 2023

  Καλησπέρα σας ζω στο περιστερι σε ενα σπιτι 94 τετραγωνικα μαζι με την μητερα μου και επειδη το κλιματιστικο της ηταν ενα παλιο 9αρι sharp 30 ετων αποφάσισα να της αγορασω ενα καινούργιο, ξεχασα ομως να σας πω οτι η κρεβατοκαμαρα της εχει καλη μονωση , εχει διπλα τζαμια και στο συγκεκριμενο χωρο μπαινει φως . Το κλιματιστικο που της διαλεξα ειναι αυτο εδω Carrier 42QHG009D8SU Crystal Ultra Clean.
  Πιστευεται πως η επιλογη που εκανα ειναι καλη ? η επρεπε να εμπιστευτώ αλλη εταιρεια .

  • 15 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Διαβάζοντας όλα τα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού που επιλέξατε (συγγνώμη λόγω χώρου δεν μπορούμε να τα ποστάρουμε όλα ) η επιλογή που κάνατε ναι, φυσικά είναι καλή και το νέο σας κλιματιστικο θα καλύψει πλήρως την κρεβατοκάμαρα της μητέρας σας.
   Να είναι καλορίζικο το καινούργιο σας κλιματιστικό και Καλό Καλοκαίρι!!

  • 18 Ιουλίου 2023

   Το κλιματιστικό έχει 24 βαθμούς κ το κομπιούτερ έχει 29 πως γίνεται;

   • 18 Ιουλίου 2023

    Καλησπέρα
    Εννοείτε ότι το κλιματιστικο σας έχει ένδειξη θερμοκρασίας (χώρου) 24 βαθμούς ? Όσο για το χειριστήριο υπάρχει μια πιθανότητα να βάλατε 29 βαθμούς αλλά να μην πήρε την εντολή το κλιματιστικό. Επίσης μια πιθανότητα ακόμη είναι να δώσατε την εντολή απομακρυσμένα μέσω εφαρμογής wifi.
    Σε πρώτη φάση ξανά θέστε την θερμοκρασία στο χειριστήριο σιγουρεύοντας ότι πήρε την εντολή το κλιματιστικό (Συνήθως κάνει έναν στιγμιαίο ήχο όταν του δίνουμε μια εντολή) και ελέγξτε αν πάλι έχετε τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Καλό είναι να διαβάσετε και την σχετική μας απάντηση στην Ελένη Α (https://www.idealklima.gr/klimatistiko-simboules-tips-gia-oikonomia/#comment-556)

 35. 14 Ιουλίου 2023

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί ενώ έχω ρυθμίσει στους 30 το air-condition, (toshiba edge 22αρι) στη χαμηλότερη σκάλα ή και στο quiet και η θερμοκρασια στο χώρο εχει πεσει στους 27, γιατί δεν σταματαει. Η εξωτερική μονάδα συνεχίζει να δουλεύει. Τοποθετήθηκε πριν λίγους μήνες.

  • 14 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα Ελένη
   Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα για αυτα που μας ανέφερες.
   Γενικά επειδή ο ψυχρός αέρας παραμένει χαμηλά ενώ ο ζεστός αέρας παραμένει ψηλά, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απίθανο να έχουμε μια διαφορά θερμοκρασίας γύρω στους 2 βαθμούς αν μετρήσουμε στους 30,60 πόντους από το πάτωμα σε σχέση με το ύψος που είναι το κλιματιστικό μας (συνήθως στα 2,50 με 2,90 μέτρα σε μια οικία).
   Το χειριστήριο του κλιματιστικού να είναι στον ίδιο χώρο και φυσικά όχι μέσα σε κάποιο συρτάρι.(Το αναφέρουμε γιατί σε αρκετά μοντέλα κλιματιστικών υπάρχει και αισθητήρας θερμοκρασίας στο χειριστήριο τους αν και στο δικό σας μάλλον δεν υπάρχει).
   Σε πρώτη φάση θα προτείναμε να μετρήσεις την θερμοκρασία κοντά στο ύψος του κλιματιστικου σου (φυσικά από πάνω του ή διπλά και όχι από μπροστά του) με δύο διαφορετικά αξιόπιστα θερμόμετρα γιατί είναι πολύ πιθανόν να έχει το θερμόμετρο μεγάλη απόκλιση.
   Επίσης δοκίμασε να ανεβάσεις την θερμοκρασία όσο περισσότερο πάει στο χειριστήριο και παρατήρησε εάν σε αυτή την περίπτωση σταματήσει να λειτουργεί ο συμπιεστής της εξωτερικής μονάδας (μέσα στα επόμενα 5 λεπτά περίπου).
   Βέβαια έχε υπόψιν σου ότι στα inverter κλιματιστικά η εξωτερική μονάδα δεν σταματάει πολλές φόρες όπως στα συμβατικά κλιματιστικα, αλλά χαμηλώνει σημαντικά τις στροφές του ο συμπιεστής (για να αποφεύγονται οι συνεχόμενες ενεργοβόρες επανεκκινήσεις).Φυσικά όμως σε κάποια φάση θα πρέπει να σταματήσει κιόλας.
   Εάν δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω και δεις ότι η διαφορά θερμοκρασίας του χώρου σε σχέση με την θερμοκρασία που ζήτησες είναι αρκετά μεγάλη ( 4,5 βαθμοί) και ο συμπιεστής της εξωτερικής μονάδας δεν χαμηλώσει στο ελάχιστο τις στροφές του ή δεν σταματήσει ποτέ να λειτουργεί, τότε πολύ πιθανόν είναι να έχει πρόβλημα ο αισθητήρας θερμοκρασίας του κλιματιστικού σου και θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ψυκτικό σου.
   Παραμένουμε πάντα εδώ για οτιδήποτε χρειαστείτε

   • 17 Ιουλίου 2023

    Ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι 30 βαθμοί είναι το μέγιστο και παρόλο που δούλευε πολλές ώρες τις τελευταίες μέρες, όντως δε σταμάτησε ποτέ ο συμπιεστης. Και ναι δεν εχει αισθητήρα το χειριστήριο. Θα δοκιμάσω τα θερμόμετρα αν και πιστεύω ότι μάλλον θα χρειαστώ ψυκτικό. Ευχαριστώ!

 36. 13 Ιουλίου 2023

  Καλησπερα! Μόλις έβαλα δυο inverter aircondition δεκαετίας και τα δυο στο σπιτι που μενω (πριν δούλευαν στο παλιό μου σπιτι). Λείπω στη δουλειά 8 ωρες. Θα ήθελα όταν γυρναω απ τη δουλειά να είναι ήδη κρύο το σπιτι. Δυστυχώς δεν έχουν Wi-Fi. Τι προτείνετε για τώρα το καλοκαίρι; Να τα αφήνω ανοιχτά σε κάποια θερμοκρασία τύπου 26 βαθμούς έτσι ώστε όταν γυρναω να είναι εντάξει το σπιτι; Μήπως να βάλω αυτές τις πρίζες Wi-Fi και να τις ανοίγω πριν πάω στο σπιτι; Κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • 13 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα Χρήστο
   Αρχικά καλό θα είναι όταν λείπεις από το σπίτι να φροντίσεις να έχεις κατεβασμένες τέντες (αν υπάρχουν φυσικά) και τα στόρια από τα παράθυρα.
   Τα κλιματιστικα ιδανικό θα ήταν να έχουν Wifi φυσικά. Τώρα οι επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής: Εάν τα κλιματιστικά σου έχουν προγραμματισμό μπορείς να τα προγραμματίσεις να ανοίγουν 1 ώρα πριν την άφιξη σου στο σπίτι.
   Εάν δεν διαθέτουν προγραμματισμό μπορείς να αφήνεις ανοικτό το ένα ή και τα δύο στους 28 βαθμούς (για χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τους 26 βαθμούς που ανέφερες).
   Τέλος ναι μπορείς να βρεις στο εμπόριο συγκεκριμένες πρίζες WiFi με τηλεχειρισμό των aircondition ώστε να ελέγχεις απομακρυσμένα τα κλιματιστικά σου.
   Αναφέρουμε πληροφοριακά ότι υπάρχει και η λύση να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία ώστε στήσεις ένα smart home δίκτυο στο σπίτι σου. Φυσικά αυτή είναι μια ακριβή λύση όμως αν σκεφτόσουν κάποια στιγμή να έχεις ένα smart home για τον απομακρυσμένο έλεγχο διάφορων συσκευών , του φωτισμού κλπ τότε είναι προτιμότερο να γίνει έτσι διότι στο smarthome μπορείς για παράδειγμα να βάλεις αρχικά δύο συσκευές και στο μέλλον να προσθέσεις και άλλες συσκευές, φωτισμό, συναγερμό κλπ .
   Παραμένουμε στην διάθεση σου!

 37. 10 Ιουλίου 2023

  Γειά σας έχω ένα κλιματιστικό 9000 btu και θέλω να το βάλω απέναντι από τα δωμάτια, το θέμα είναι ότι το σπίτι χωρίς κλιματιστικό έχει 28 βαθμούς το καλοκαίρι γιατί έχει μεγάλη σκέπη και καλά κουφώματα, επειδή το θέλω πιο πολύ για να βοηθάω τα παιδιά να μην ζεσταίνονται τωρα το καλοκαίρι τα μεσημέρια.Θα έχω οικονομία? Στο σπίτι έχω μόνο 2 ανεμιστήρες , είναι πολύ δροσερό σπίτι απλά το θέλω για να πέσει 2 με 3 βαθμούς στα δωμάτια..

  • 10 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα Αλέξανδρε
   Ιδανικά θα έπρεπε να βάλεις στο κάθε δωμάτιο από ένα κλιματιστικό ώστε το κάθε δωμάτιο να είναι αυτόνομο, να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια και να έχεις την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
   Η λύση που αναφέρεις σίγουρα δεν είναι η ιδανική από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας συγκριτικά με τα παραπάνω διότι το κλιματιστικό θα πρέπει να λειτουργεί για να ψύξει και τα 2 δωμάτια ακόμα και όταν το ένα παιδί θα απουσιάζει, θα υπάρχει σίγουρα μια απώλεια της ψύξης που θα πηγαίνει στον διάδρομο και το πιο σημαντικό είναι ότι το κλιματιστικο δεν θα σταματάει σχεδόν ποτέ να δουλεύει διότι ο αισθητήρας θερμοκρασίας του θα μετρά την θερμοκρασία του σημείου που θα είναι το κλιματιστικο η οποία σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από ότι στα δωμάτια. Μια ιδανική περίπτωση για αυτό το θέμα είναι το συγκεκριμένο μοντέλο κλιματιστικου που έχεις να διαθέτει και αισθητήρα θερμοκρασίας στο χειριστήριο του οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τον ενεργοποιήσεις και να έχεις το χειριστήριο μέσα σε ένα από τα δωμάτια ώστε να μέτρα την θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στο δωμάτιο.
   Ελπίζουμε να βοηθήσαμε λίγο και φυσικά παραμένουμε στην διάθεση σου για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία.

 38. 7 Ιουλίου 2023

  Καλησπέρα σας!
  Αγορασα 2 μοναδες 12000btu (tcl miracle ii) περσι το φθινοπωρο για ενιαιο χωρο 35τμ και πρωτη φορα σε ψυξη τα λειτουργω απο εχθες και τα 2. Ειναι λογικο να μην σταματανε καθολου να δουλευουν? Τα εχω ανεβασει πριν 2 ωρες στους 28C για να δω αν θα σταματουσαν αλλα αυτα συνεχιζουν να βγαζουν κρυο αερα. Τον χειμωνα, οταν επιανε θερμοκρασια, αυτα εκλειναν (δεν ξερω αν εκλειναν εντελως η λειτουργουσαν στο οικονομικο, παντως ανεβαινε το καπακι στα μισα) και οταν επεφτε η θερμοκρασια το καπακι ανοιγε ξανα και ξεκινουσαν να βγαζουν ζεστο αερα.
  Τωρα, στην ψυξη δεν κανει το ιδιο.. τα αc λειτουργουν το ιδιο διαρκως.. ειναι λογικο; Επισης, οι σωληνες εξω σταζουν πολυ νερο (δεν ξερω αν πρεπει να βγαινει τοσο πολυ, γυρω στο 1lt καθε 1-2 ωρες).
  Μπορει καποιος να με βοηθησει? Δεν καταλαβαινω καθολου πως λειτουργουν και πρεπει να κατανοησω αν κανω κατι λαθος καθως φοβαμαι τον λογαριασμο ρευματος σχεδον οσο φοβομουν μικρη τον μπαμπουλα, αργορερα τις πανελληνιες και τωρα σιγουρα οσο τον κουλη!
  Ευχαριστω!

  • 7 Ιουλίου 2023

   Καλησπέρα
   Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους φόβους σας 🙂 οπότε ας ξεδιαλύνουμε λίγο τα πράγματα.
   Καταρχάς τα κλιματιστικά inverter αυξομειώνουν τις στροφές του συμπιεστή της εξωτερικής μονάδας. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του χώρου μας σε σχέση με την θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει, τόσο πιο ‘δυνατά΄ (με περισσότερες στροφές) θα λειτουργήσει ο συμπιεστής. Όσο η θερμοκρασία του χώρου πλησιάζει την θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει τόσο ο συμπιεστής του κλιματιστικού μας θα ρίχνει στροφές. Όταν έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία τότε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού μας θα σταματήσει.
   Σε ότι αφορά την λειτουργία ψύξης στα περισσότερα κλιματιστικά όταν σταματάει η εξωτερική μονάδα, η εσωτερική μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί και να βγάζει αέρα (σαν απλός ανεμιστήρας) και ναι είναι φυσιολογικό να παράγεται νερό είτε τόσο πολύ όπως αναφέρατε, είτε και λιγότερο.(Έχει να κάνει με την διαφορά θερμοκρασίας και την υγρασία του περιβάλλοντος. Όποτε σχετικά με αυτό με δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως.
   Οπότε δοκιμάστε το εξής: Εφόσον λειτουργούν τα κλιματιστικά σας και η θερμοκρασία του χώρου σας είναι πχ 25 βαθμοί αλλάξτε την ρύθμιση της θερμοκρασίας στο χειριστήριο σας και ανεβάστε την στους 28, 29 βαθμούς. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η εξωτερική μονάδα να σταματήσει μετά από κάποια δευτερόλεπτα και είναι το φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προσοχή γιατί τα συγκεκριμένα μοντέλα κλιματιστικών που έχετε πρέπει να έχουν και ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας στα χειριστήρια (λειτουργία I Feel) όποτε φροντίστε να τα έχετε στον ίδιο χώρο και σίγουρα όχι μέσα σε κάποιο συρτάρι (για να μην μετρήσουν λάθος θερμοκρασίες).
   Στην περίπτωση που η εξωτερική μονάδα δεν σταματήσει την λειτουργία της και συνεχίσει να δουλεύει ασταμάτητα τότε αυτό δεν θα είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν ψυκτικό.
   Στην περίπτωσή σας δεν αναφέρατε τι θερμοκρασία είχε ο χώρος σας. Το πιο πιθανόν είναι είτε ο χώρος να είχε πάνω από 28 βαθμούς οπότε λογικό που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν τα κλιματιστικα, είτε είχατε τα χειριστήρια σε άλλον χώρο ή μέσα σε κάποιο συρτάρι, είτε να σταμάτησαν οι εξωτερικές μονάδες όπως αναφέραμε παραπάνω οπότε όλα λειτούργησαν φυσιολογικά. (Οι εσωτερικές μονάδες σε αυτήν την περίπτωση απλά συνέχισαν να δουλεύουν σαν απλοί ανεμιστήρες, άρα η κατανάλωση τους θα είναι μηδαμινή).
   Παραμένουμε εδώ για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
   Μην φοβάστε (όσο μπορείτε στις μέρες μας 🙂 🙂 και καλό καλοκαίρι !!!

   • 10 Ιουλίου 2023

    ειστε υπερτελειοι! Σας υπερευχαριστω! Οι εξωτερικες μοναδες οντως δεν λειτουργουν απο ενα σημειο και μετα και τοτε δεν βγαινει και πολυ νερο απο τις πλαστικες σωληνες εξω! Γιουπι! Ευχαριστω απειρα! 😀

    • 10 Ιουλίου 2023

     Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά!!
     Και Καλό καλοκαίρι !!🙂🙂🙂🙂

 39. 13 Ιουνίου 2023

  Σε ένα υπνοδωμάτιο 10 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο είχα ένα συμβατικό on – off κλιματιστικό 9.000btu τοποθέτησα ένα Toshiba Yukai RAS-B13E2KVG-E/RAS-13E2AVG-E 12.000BTU (ελάχιστη 4.095- μέγιστη 12.284 BTU σε ψύξη), έκανα καλά που το επέλεξα σε σχέση με το Toshiba Yukai RAS-B10E2KVG-E/RAS-10E2AVG-E 10.000BTU (ελάχιστη 2.730 – μέγιστη 10.236 BTU σε ψύξη) ή θα έχω κατά ΠΟΛΥ αυξημένη κατανάλωση στην ψύξη; Η διαφορά δλδ των ελάχιστων BTU 1365 θα επηρεάσει την αποδοτικότητα και την λειτουργία του κλιματιστικού σε έναν τέτοιο χώρο; Εδώ υπάρχει το leaflet με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κλιματιστικών

  • 13 Ιουνίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Η διαφορά που θα έχει είναι αμελητέα ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού.
   Σας προτείνουμε να επιλέξετε την αυτόματη λειτουργία της ταχύτητας του ανεμιστήρα και επιθυμητή ιδανική θερμοκρασία 25-28 βαθμούς στην Ψύξη & αντίστοιχα 20-23 βαθμούς στην θέρμανση.
   Με αυτό το τρόπο λειτουργίας δεν έχετε καμία ουσιαστική διαφορά στην κατανάλωση. Επίσης η αποδοτικότητα και η λειτουργία του κλιματιστικού σας σε έναν τέτοιο χώρο δεν θα επηρεαστεί.
   Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας, καλορίζικο το νέο σας κλιματιστικό και καλό καλοκαίρι!

   • 26 Ιουνίου 2023

    Ευχαριστώ για την απάντηση, αν μπορώ να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: τι θερμοκρασία αέρα θα πρέπει να βγάζει το κλιματιστικό ακριβώς ανάμεσα στις γρίλιες, με την θερμοκρασία ρυθμισμένη στους 17 βαθμούς κελσίου ψύξη, ώστε να είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει διαρροή φρεόν ή κάποια άλλη βλάβη και πως λειτουργεί σωστά; Έχω διαβάσει πως πρέπει να δείξει κάτω από 10 βαθμούς κελσίου, ισχύει;

    • 26 Ιουνίου 2023

     Καλησπέρα και πάλι
     Εφόσον δουλέψει γύρω στα 10 με 15 λεπτά το κλιματιστικό σας με επιλεγμένη την χαμηλότερη θερμοκρασία στο χειριστήριο, και με την θερμοκρασία του χώρου σας γύρω στους 28 με 30 βαθμούς, ναι ισχύει και θα πρέπει να δείτε την θερμοκρασία του αέρα στην περσίδα του κλιματιστικού σας από τους 10 βαθμούς κελσίου και κάτω.
     Επίσης έχετε στον νου σας ότι παίζει ρόλο και η ταχύτητα του ανεμιστήρα, δηλαδή όσο χαμηλώνουμε την ταχύτητα του ανεμιστήρα τόσο πιο κρύος αέρας θα είναι ο αέρας που βγάζει το κλιματιστικό.
     Παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.

 40. 23 Μαρτίου 2023

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα αν γνωριζετε να μου απαντήσετε στο εξής:

  Ο θορυβος που παράγεται από την εξωτερική μονάδα μονάδα του κλιματιστικού γενικά είναι μεγαλύτερος κατά την λειτουργία της ψύξης ή κατά την λειτουργία της θέρμανσης??

  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
  Με εκτίμηση.

  • 23 Μαρτίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Διαβάζοντας τα αναλυτικά data books της εξωτερικής μονάδας κλιματιστικών θα δούμε ότι στην λειτουργία θέρμανσης η στάθμη ηχητικής πίεσης είναι συνήθως η ίδια, ή μπορεί να έχει διαφορά (συνήθως 1 ή 2 dba παραπάνω) σε σχέση με την λειτουργία ψύξης.
   Ουσιαστικά λοιπόν η στάθμη θορύβου της εξωτερικής μονάδας ενός κλιματιστικού βρίσκεται στα ίδια επίπεδα στην λειτουργία ψύξης & θέρμανσης.

 41. 17 Μαρτίου 2023

  Καλησπέρα σας, κατά την θέρμανση στην εξωτερική μονάδα πρέπει πάντα να τρέχει νερό από την οπή ή κάποιες φορές δεν είναι υποχρεωτικό? Το κλιματιστικό είναι καινούριο ούτε μήνα δεν έχει κλείσει, στην αρχή έτρεχε νερό αλλά τώρα έχω παρατηρήσει πως δεν τρέχει. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει?

  • 17 Μαρτίου 2023

   Καλημέρα σας
   Κατά την λειτουργία του κλιματιστικού στην θέρμανση ή στην ψύξη δεν παράγεται νερό από το κλιματιστικό. Το νερό που βλέπετε να τρέχει είναι από την υγροποίηση του εξωτερικού αέρα στο στοιχείο του κλιματιστικού λόγω διαφοράς θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα στην θέρμανση, όταν είναι πολύ χαμηλή η εξωτερική θερμοκρασία το στοιχείο της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικου μαζεύει πάγο πιο συχνά & το κλιματιστικό μπαίνει συχνότερα σε λειτουργία απόψυξης για να λιώσει τον πάγο. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από όλες τις συνθήκες που αναφέρθηκαν.
   Συνεπώς είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει ότι αναφέρατε. Κάποιες φόρες μπορεί να βλέπετε να τρέχει περισσότερο νερό, κάποιες λιγότερο και κάποιες ελάχιστο ή και καθόλου.

   • 17 Μαρτίου 2023

    Άρα απ’ότι καταλαβαίνω παίζει ρόλο και η θερμοκρασία που το λειτουργώ γύρω στους 23°-24° σε συνδυασμό με την εξωτερική θερμοκρασία αλλά και την υγρασία. Μήπως επηρεάζεται από την λειτουργία follow me που έχω ενεργοποιήσει? Διότι έτσι δουλεύει συνεχόμενα, ενώ πριν την ενεργοποιήσω έκανε πολύ συχνά απόψυξη. Επίσης συμφέρει να το έχω στο follow me από άποψη οικονομίας και αποδοτικότητας όπως και το fan auto?

    • 17 Μαρτίου 2023

     Η θερμοκρασία που το λειτουργείτε είναι καλή. Ωστόσο ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εύρος της ιδανικής υγιούς θερμοκρασίας στο σπίτι μάς πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18-22 °C.Και φυσικά αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με ρύθμιση σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
     Στην θέρμανση ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω (όντας ελαφρύτερος) το κλιματιστικό διαβάζει την θερμοκρασία και σταματά. Η λειτουργία Follow me ουσιαστικά απενεργοποιεί τους αισθητήρες του κλιματιστικού και ενεργοποιεί τους αισθητήρες που υπάρχουν στο χειριστήριο. Άρα με βάση την θερμοκρασία που υπάρχει στο σημείο που έχετε το χειριστήριο θα λειτουργεί πλέον το κλιματιστικό, που σημαίνει ότι αφενός μεν θα έχετε ποιοτικότερη θέρμανση εκεί που κάθεστε αφετέρου δε το κλιματιστικο θα λειτουργεί περισσότερη ώρα. Αντιθέτως στην ψύξη επειδή ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος στην λειτουργία Follow me το κλιματιστικό σας θα δουλεύει λιγότερο.
     Τέλος τον ανεμιστήρα καλώς τον έχετε στην αυτόματη λειτουργία.

     • 17 Μαρτίου 2023

      Σας ευχαριστώ πολύ!

 42. 1 Μαρτίου 2023

  Καλησπέρα. Αγόρασα τις προάλλες ένα inventor neo 12.000btu. Παρατηρώ όταν δουλεύει στην εσωτερική μονάδα ακούγονται μικρά χτυπηματάκια όχι συνεχόμενα βέβαια. Επίσης, δεν το κάνει μόνο στην απόψυξη αλλά γενικά. Είναι φυσιολογικό αυτό δηλαδή έτσι πρέπει να ακούγεται? Ενημερώστε με παρακαλώ αναλυτικά αν μπορείτε, ευχαριστώ πολύ!

  • 1 Μαρτίου 2023

   Καλημέρα σας
   Καλορίζικο το καινούργιο κλιματιστικό σας.
   Σε ότι αφορά την λειτουργία του κλιματιστικου ενδεχομένως να ακούγονται κάποιοι ανεπαίσθητοι ήχοι που μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως π.χ. στην λειτουργεία απόψυξης(ακούγεται σαν ξεφύσημα), στην συστολή-διαστολή των υλικών λόγω διαφοροποίησης της θερμοκρασίας. Τα προαναφερθέντα είναι φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Μπορεί ακόμα και να υπάρξει η περίπτωση του συντονισμού. Από εκεί και πέρα αν το κλιματιστικό μας κάνει πολύ έντονους θορύβους δεν είναι φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε μη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού. Επίσης υπάρχει και η πιο σπάνια περίπτωση μέσα στην εξωτερική μονάδα να υπάρχει επαφή ανάμεσα σε μεταλλικά σωληνάκια.
   Σας παραθέσαμε αναλυτικά τους πιο συνηθισμένους λόγους όμως όπως αντιλαμβάνεστε το ιδανικότερο είναι να καλέστε τον τεχνικό που έκανε την εγκατάσταση του κλιματιστικού σας για να το ελέγξει και να κρίνει εάν ο συγκεκριμένος θόρυβος είναι φυσιολογικός ή όχι.
   Ευχαριστούμε πολύ & παραμένουμε πάντα στην διάθεση σας.

   • 1 Μαρτίου 2023

    Είναι μόνο από την εσωτερική μονάδα τα χτυπηματάκια. Μπορεί όντως να είναι από την συστολή-διαστολή, απλά είχα την εντύπωση ότι σε καινούριο κλιματιστικό δεν θα ακουγόταν ούτε αυτό, ίσως λανθασμένα το έκρινα.

    • 1 Μαρτίου 2023

     Ορθά έχετε αυτήν την εντύπωση διότι εάν τα χτυπηματάκια που αναφέρατε είναι πολύ συχνά και έντονα δεν είναι συνηθισμένο ούτε φυσιολογικό ειδικά στα νέα κλιματιστικά και συγκεκριμένα στην μάρκα του κλιματιστικού που έχετε.

     • 2 Μαρτίου 2023

      Άρα η συστολή-διαστολή έχει να κάνει με την παλαιότητα και στην δική μου περίπτωση το αποκλείουμε να συμβαίνει αυτό?

     • 2 Μαρτίου 2023

      Έχει να κάνει με την ποιότητα & την παλαιότητα του κλιματιστικού . Στην δική σας περίπτωση εάν τα χτυπηματάκια που αναφέρατε είναι συχνά, έντονα και έχουν περιοδικότητα τότε τείνουμε να αποκλείσουμε αυτήν την περίπτωση. Είναι απίθανο να συμβαίνει αυτό. Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι από την στιγμή που δεν είμαστε στον χώρο σας για να δούμε & να ακούσουμε την λειτουργία του κλιματιστικού σας.

 43. 11 Φεβρουαρίου 2023

  Γεια σας έχω το κλιματιστικό hisense 9000 bty δουλεύει για κάνα 2 ώρες Και σταματαει η εσωτερική και εξωτερική μονάδα το εξωτερικό μηχάνημα βγάζει για λίγο καπνό τι μπορεί να είναι αυτο

  • 11 Φεβρουαρίου 2023

   Καλησπέρα σας
   Είναι φυσιολογικό αυτό που μας περιγράψατε. Όταν ένα κλιματιστικό λειτουργεί στην θέρμανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα σταματάει και μπαίνει σε λειτουργία απόψυξης του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας. Ενδεχομένως εάν έχει ησυχία να ακούτε και έναν ήχο σαν ξεφύσημα όταν κάνει την απόψυξη.
   Εν κατακλείδι μην αγχώνεστε διότι είναι απολύτως φυσιολογικό και έτσι πρέπει να λειτουργεί το κλιματιστικό σας!!

 44. 30 Νοεμβρίου 2022

  Καλησπέρα έχω αγοράσει ένα κλιματιστικό το 2019 τύπου Toyotomi izuru , έχουμε ξεκινήσει να το δουλεύουμε για θέρμανση εδώ και μερικεσ Μέρες. Το θέμα είναι ότι παρατηρούμε να λειτουργεί για 1-2 ώρες κανονικά και μετα σταματάει τελείως η εξωτερική μονάδα κόβει τελείως την θέρμανση για λίγη ώρα κάνει σαν απόψυξη η εξωτερική μονάδα και μετά ξανά ξεκινάει να βγάζει ζεστό αέρα , είναι φυσιολογικό αυτό ; Κάτι τέτοιο πέρσι δεν το έκανε η το έκανε μόνο όταν είχαμε χιόνια στην Αττική.
  Μου κάνει εντύπωση γιατί κανονικά σε inverter AC θα έπρεπε απλά να κόψει αρκετά στροφές και όχι να κλείνει τελείως η να κάνει απόψυξη

  Περιμένω την απάντηση σας για να κινηθώ ανάλογος
  Ευχαριστώ.

  • 30 Νοεμβρίου 2022

   Καλημέρα σας
   Η λειτουργία που μας περιγράφετε είναι φυσιολογική. Σε ότι αφορά την συχνότητα απόψυξης δεν υπάρχει δεδομένο στις φόρες που θα χρειαστεί το κλιματιστικό να κάνει απόψυξη διότι είναι σχετική με την εξωτερική & εσωτερική θερμοκρασία, το ποσοστό υγρασίας του περιβάλλοντος, που έχει τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα και ακόμα αν είναι μπουκωμένο το στοιχείο της από βρωμιά κλπ. Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να αμελείτε την συντήρηση του κλιματιστκού σας κάθε χρόνο διότι αν δεν γίνεται η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού τότε μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχουμε στην λειτουργία του κλιματιστικου, στην υγεία μας & στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού πολλές φόρες βοηθά και στην πρόληψη βλαβών.
   Συνοψίζοντας σχετικά με την λειτουργία της απόψυξης που αναφέρατε είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε την λειτουργία του κλιματιστικού σε διαφορετικές μέρες διότι εξαρτάται από όλους τους ανωτέρω παράγοντες (καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είναι ποτέ ακριβώς ίδιοι από μέρα σε μέρα).
   Τώρα σε ότι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, για να γίνει η λειτουργία της απόψυξης η εξωτερική μονάδα σταματάει & ξανά ξεκινά για να αρχίσει η απόψυξη.
   Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικου σε αυτήν την φάση στα περισσότερα κλιματιστικά (μπορεί και να σταματήσει) συνεχίζει να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα του ανεμιστήρα και εάν χαμηλώσει αρκετά η θερμοκρασία στο στοιχείο της εσωτερικής θα σταματήσει. Ωστόσο σε κάποια κλιματιστικά δεν σταματάει καθόλου, απλά χαμηλώνει τελείως η ταχύτητα του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού.
   Να είστε καλά και καλό χειμώνα!

 45. 28 Νοεμβρίου 2022

  Καλησπερα σας,
  Βλεπω στα σχολια ποσο βοηθητικοί και επεξηγηματικοι ειστε και πραγματικα το βρισκω συγκινητικο!

  Μολις αγορασα 2 κλιματιστικα TCL miracle II, 12αρια για ενα πολυ μικρο διχωρο διαμερισμα (ρετιρε) στο κεντρο, συνολικου εμβαδου γυρω στα 35 τετραγωνικα μετρα. Δεν εχω καμμια εμπειρια απο κλιματιστικα και τα πηρα διοτι μολις μετακομισα και ενημερωθηκα οτι στην πολυκατοικια δεν αναβουν κεντρικη θερμανση. Το διαμερισμα ειναι σε πολυκατοικια του ’50, εχει μπαλκονοπορτες και παραθυρα αλουμινιου με διπλα τζαμια και η (ακριβως απο πανω) ταρατσα ειναι μονωμενη. Βεβαια ειναι ρετιρε, στον 6ο οροφο και εκτεθειμενο και απο τις 4 κατευθυνσεις.

  Προσπαθω λοιπον να κατανοησω τον πιο αποδοτικο και οικονομικο τροπο να λειτουργω τα κλιματιστικα:
  – Τα αναβω και τα 2 ωστε να συνεργαζονται στην προσπαθεια να εχω μια σταθερη θερμοκρασια 22C σε ολο το διαμερισμα.
  – Στην αρχη τα βαζω στους 28C και μεσαια σκαλα ανεμιστηρα ωστε να ζεσταθουν τα επιπλα γρηγορα και επειτα, οταν φτασει η θερμοκρασια χωρου τους 23C (ελεγχω με συμβατικο θερμομετρο υδραργυρου) τα χαμηλωνω στους 22C και χαμηλη σκαλα ανεμιστηρα. Ειναι αυτη η σωστη προσεγγιση οσων αφορα στην καταναλωση ρευματος;
  – Οταν φευγω απο το σπιτι, χαμηλωνω τη ρυθμιση στους 19C και χαμηλη σκαλα και οταν ερχομαι την ανεβαζω στους 22C και χαμηλη σκαλα. Ειναι σωστο αυτο; Διαβαζω οτι η χαμηλη σκαλα ειναι η καλυτερη ρυθμιση διοτι “προλαβαινει να τραβηξει ολη τη θερμοκρασια του στιχειου” (οχι οτι καταλαβαινω ακριβως τι εννοει ο ποιητης..) – ξερετε αν αληθευει΄
  – Οταν δυναμωνω τη σκαλα (ή τη βαζω στο auto) ειναι σαν (feels like) να βγαινει κρυος αερας – μου λενε και φιλοι οτι κι εκεινων ετσι κανουν τα δικα τους.. Ειναι φυσιολογικο;
  – τα χειριστηρια εχουν λειτουργια “i feel” που (υποτιθεται;) οτι οταν την επιλεξει καποιος, το κλιματιστικο λαμβανει την τοποθεσια της επιθυμιτης θερμοκρασιας αυτη στην οποια βρισκεται το χειριστηριο. Ομως, οταν την ενεργοποιω και βαζω το συμβατικο θερμομετρο διπλα στο χειριστηριο, το πρωτο δειχνει 26C και το δευτερο 22C με αποτελεσμα το κλιματιστικο να μην κανει παυση λειτουργιας (που ειναι απ’ο,τι καταλαβαινω αυτο που πρεπει να κανουν τα inverters)
  – Γενικα, τα κλιματιστικα πολυ σπανια κανουν αυτη τη παυση… τα ρυθμιζω στο 22C και αυτα καινε συνεχεια ενω η θερμοκρασια δωματιου ειναι πανω απο 22C.. Το θερμομετρο μου δεν ειναι χαλασμενο ή κολλημενο, το βγαζω εξω δειχνει 15C ας πουμε..
  Tι κανω λαθος, παω να σκασω, διαβαζω στο διαδυκτιο και βλεπω και διαφορα βιντεο και εχω μπερδευτει… και ταυτοχρονα τρεμω μην ερθει ο λογαριασμος και παθω ριξη αμφιβληστροειδους ή/και παω απο ανακοπη καρδιας

  Γενικα θα εκτιμουσα απεριοριστα την οποιαδηποτε απαντηση / συμβουλη μου δωσετε!!
  Με πολλες ευχαριστιες εκ των προτερων,
  Ελενα

  • 28 Νοεμβρίου 2022

   Αγαπητή Έλενα καλησπέρα
   Ας προχωρήσουμε με την σειρά στα ερωτήματα σας. Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα, δεν χρειάζεται να ρυθμίζετε τα κλιματιστικά στους 28°C. Από την αρχή μπορείτε να τα έχετε στους 22°C είτε στην αυτόματη ταχύτητα ανεμιστήρα είτε στην χαμηλή ή μεσαία σκάλα. Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε χρόνο με την διαδικασία που αναφέρατε ότι κάνετε αρχικά. Παρεμπιπτόντως το εύρος της ιδανικής υγιούς θερμοκρασίας στο σπίτι μάς πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18-22 °C. Επίσης είναι λογικό ότι όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία ζητάμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κατανάλωση του ρεύματος. Εάν πχ νιώθετε άνετα με την θερμοκρασία του χώρου σας στους 19°C με 20 °C τότε μην ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία ώστε να έχετε και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
   Είναι σωστό να αφήνετε τα κλιματιστικά σας συνέχεια ανοικτά ώστε να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, γιατί στην περίπτωση που πέσει αρκετά η θερμοκρασία του χώρου το κλιματιστικό σας θα καταναλώσει πολύ περισσότερη ενέργεια για να την ανεβάσει ξανά. Θα προτείναμε να τα αφήνετε και λίγο χαμηλότερα (στους 18°C). Και ναι αληθεύει και αυτό που αναφέρατε με την ταχύτητα του ανεμιστήρα, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί συγκρίνοντας με την φούλ ταχύτητα του ανεμιστήρα. Με την χαμηλή ή μεσαία ταχύτητα ανεμιστήρα δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Αυτό που εννοεί ο ποιητής 😂 είναι ότι όσο πιο χαμηλή είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα τόσο πιο κοντά είναι η θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα στην θερμοκρασία του εναλλάκτη (στοιχείου), δλδ έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία του εξερχόμενου αέρα.
   Συνεχίζοντας , ναι είναι φυσιολογικό όταν έχουμε μεγάλη ταχύτητα ανεμιστήρα και σταθούμε μπροστά στην ροή αέρα να έχουμε την αίσθηση ότι βγαίνει κρύος αέρας.
   Τώρα σχετικά με τον αισθητήρα θερμοκρασίας του χειριστηρίου θα σας πρότεινα να τσεκάρετε με ακόμα ένα θερμόμετρο το συμβατικό θερμόμετρο που έχετε, διότι εχθές και σήμερα που έπεσε αρκετά η θερμοκρασία μου φαίνεται πολύ παράξενο να έχει ο χώρος σας 26°C με τα κλιματιστικά ρυθμισμένα στους 22°C.
   Τέλος στα κλιματιστικα inverter, ένας επεξεργαστής αξιολογεί την εξωτερική & εσωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει την ταχύτητα του συμπιεστή αντιστοίχως μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που παράγει ρεύμα κατάλληλης συχνότητας. Με αυτό τον τρόπο το κλιματιστικό εξασφαλίζει την σταθερότητα της θερμοκρασίας στον χώρο μας και αποφεύγει την συχνή παύση και εκκίνηση της λειτουργίας του με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία κυμαίνεται βάση στατιστικών γύρω στο 25% με 30%.
   Και προς Θεού για να μην πάθετε ρήξη αμφιβληστροειδούς όπως πολύ εύστοχα αναφέρατε 😂 θα προτείναμε (με βάση την ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε λόγω του ενεργειακού προβλήματος) να λειτουργείτε τα κλιματιστικά σας ρυθμισμένα στους 18°C με 19°C αντί τους 22°C (και 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα την νύχτα πριν κοιμηθείτε για καλύτερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας). Άλλωστε όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εύρος της ιδανικής υγιούς θερμοκρασίας στο σπίτι μάς πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18-22 °C.
   Καλό χειμώνα να έχετε και παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω απορία σας.

   • 30 Νοεμβρίου 2022

    Σας ευχαριστω τοσο πολυ για τον χρονο και την κατατοπιστικοτατη απαντηση σας!
    Τσεκαρα το θερμομετρο με αλλο και τα λεει σωστα (και πραγματι, ειχα σκασει τις προαλλες που ελεγε 26C), ομως διαβασα οτι τα ψηφιακα (που εχουν τα a/c) μπορει να εχουν αποκλιση απο την πραγματικη θερμοκρασια +-3C, ενω τα υδραργυρου απο την πραγματικη εχουν αποκλιση 0.3C περιπου. Οποτε θα δινω 3 βαθμος αποκλιση και δεν θα το πολυσκεφτομαι χαχα..
    Αν εχετε 1′ παρακαλω αν θα γινοταν να μου διευκρινισετε:
    1) αρα δεν ειναι καλο να σταματουν και ξαν’αρχιζουν απο μονα τους – το επιθυμητο ειναι να εχουν διαρκη ροη αερα καθως το σταματα-ξεκινα ειναι πιο ενεργοβορο;
    2) στις σκαλες του αναμιστηρα, μου δινει και την επιλογη “silent”. Εννοειται πως ολοι τα θελουμε αθορυβα. Επισης, εννοειται πως ο θορυβος δεν ειναι σκαλα του ανεμιστηρα! Οποτε οι ερωτησεις μου ειναι:
    2α) γιατι να επιλεξει κανεις το μη-αθορυβο;
    2β) Γιατι το αθορυβο παρουσιαζεται ως σκαλα του ανεμιστηρα; Μηπως καταναλωνει λιγοτερο οταν το αφηνουμε να κανει θορυβο;
    Εξακολουθω να εχω αποριες, αν και πραγματικα η απαντηση σας με βοηθησε πολυ. Ομως, ισως θα ηταν σοφο να καλουσα καποιον ειδικο να μου κανει ενα crash-course και να διαπιστωσουμε μαζι τις ιδανικες ρυθμησεις στον χωρο και με τα συγκεκριμενα a/c. Μηπως γνωριζετε τι ειδικοτητας επαγγελματια πρεπει να ψαξω; Ψυκτικο; Ηλεκτρολογο Μηχανικο;
    Και παλι, σας ευχαριστω απειρα!
    Ελενα

    • 30 Νοεμβρίου 2022

     Καλημέρα σας
     Σε ότι αφορά την πρώτη ερώτηση σας στα κλιματιστικα Inverter έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και πιο ποιοτική θέρμανση για τον λόγο ότι αυξομειώνουν τις στροφές του συμπιεστή ανάλογα των απαιτήσεων μας. Προσέξτε το εξής: το ξεκίνα, σταμάτα αφορά την λειτουργία του συμπιεστή (εξωτερική μονάδα και ΟΧΙ την εσωτερική μονάδα). Σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, μιλάμε πάντα σε μια σύγκριση ανάμεσα σε κλιματιστικα Inverter και συμβατικα(μη Inverter). Πιο απλά ένα κλιματιστικο Inverter 18000 btu προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μας(στην θερμοκρασία που έχουμε θέσει), υπολογίζει την διαφορά θερμοκρασίας του χώρου μας, την εξωτερική θερμοκρασία κλπ και λειτουργεί άλλες φόρες σαν κλιματιστικό 18000 Btu, άλλες σαν κλιματιστικό 9000 btu και άλλες σαν κλιματιστικό 12000 btu και πάντα ξεκινά η λειτουργία του συμπιεστή του(Εξωτερική μονάδα) με πολύ χαμηλές στροφές(κατ΄επέκταση ελάχιστες απαιτήσεις ρεύματος) ενώ ένα συμβατικό κλιματιστικό δεν έχει τις προαναφερόμενες δυνατότητες και λειτουργεί μόνιμα με 18000 Btu, σταθερές στροφές συμπιεστή και μεγαλύτερες απαιτήσεις στο ρεύμα σε κάθε επανεκκίνηση του.
     2)Η λειτουργιά silent (ή λειτουργία night σε κάποια κλιματιστικά) ουσιαστικά ρυθμίζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σε πολύ χαμηλή σκάλα. Επίσης σε κάποια κλιματιστικά μπορεί να ρυθμίσει σε χαμηλές στροφές και την ταχύτητα του συμπιεστή(εξωτερική μονάδα) για τον ευνόητο λόγο να έχουμε χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.
     2α) Στην λειτουργιά silent ουσιαστικά τοι κλιματιστικό μας λειτουργεί ναι μεν πιο αθόρυβα αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα των δυνατοτήτων του, άρα δεν την επιλέγουμε όταν θέλουμε να ζεστάνουμε ή να ψύξουμε τον χώρο μας γρήγορα και όταν οι απαιτήσεις είναι υψηλές(Σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να λειτουργεί το κλιματιστικό μας αλλά να μην καταφέρνει να έχει ο χώρος μας την θερμοκρασία που ζητάμε).
     Συνήθως αυτή η λειτουργία είναι ιδανική όταν θέλουμε να κοιμηθούμε την νύχτα γιατί αφενός μεν θέλουμε ησυχία, αφετέρου δε οι απαιτήσεις σε θέρμανση ή ψύξη είναι χαμηλότερες από ότι στην διάρκεια της ημέρας.
     2β)Παρουσιάζεται ως σκάλα του ανεμιστήρα γιατί ουσιαστικά αυτό ακριβώς είναι. Η διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος είναι μηδαμινή όταν επιλέγουμε την silent λειτουργία ή διαφορετικές σκάλες της ταχύτητας του ανεμιστήρα.
     Τέλος ο επαγγελματίας που χρειάζεστε είναι ο ψυκτικός.(κανονικά θα έπρεπε ήδη όλα τα παραπάνω να σας τα έχει εξηγήσει το συνεργείο που έκανε την εγκατάσταση των κλιματιστικών σας, καθώς επίσης και οι πωλητές της εταιρίας από την οποία τα αγοράσατε).
     Να είστε καλά και ελπίζουμε να βοηθήσαμε να λυθούν οι απορίες σας!

     • 30 Νοεμβρίου 2022

      Δεν εχω λογια! Σας ευχαριστω τοσο πολυ για ολα, δεν φανταζεστε ποσο με βοηθησατε!
      Καλο απογευμα, να ειστε παντα καλα!

 46. 27 Αυγούστου 2022

  Καλησπέρα, έχω ένα κλιματιστικό sendo Eco SND-09ECO-ID&SND-09ECO-OD των 9000BTU/h κι έχω την απορία τι ακριβώς είναι η λειτουργία eco mode (economy mode). Η λειτουργία antifreeze που με κάθε κλείσιμο λειτουργεί αυτή η λειτουργία για τρία λεπτά και αποτρέπει τη κράτηση υγρασίας και άρα μούχλας και τα λοιπά, είναι καλό που τό’χω μόνιμα με κάθε φορά που το κλείνω, ή θα πρέπει κάθε κάποια χρονικά διαστήματα αυτό, π.χ. μια φορά το μήνα; Επίσης, γνωρίζω ότι έχει περιστρεφόμενο συμπιεστή και τύπου DC inverter, και παρατηρώ το εξής περίεργο, επιλέγω τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι που είναι το ιδανικό κατά εμού, μέρα/νύχτα αυτό. Ο συμπιεστής τον ακούω όταν π.χ. εργάζεται στο μέγιστο και σταδιακά ελαττώνει τη λειτουργία του (περιστροφές) όσο πλησιάζει η επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία (25 βαθμούς), ακούγονται οι περιστροφές του και από ‘κει το καταλαβαίνω μέχρι που όταν φτάσει στην επιθυμητή μου θερμοκρασία λειτουργεί στο ελάχιστο, ούτε που ακούω περιστροφές. Όμως, όποια, μα όποια θερμοκρασία επιλέξω απ’τους 25 και κάτω, μεχρι και τους 16 δηλαδή, ο συμπιεστής λειτουργεί στο ελάχιστο λες κι έχω επιλέξει τους 25 που έχει πια το δωμάτιό μου και άρα λειτουργεί στο ελάχιστο, το ίδιο όμως κάνει ακόμα και τους 16 αν επιλέξω, δεν ακούω να λειτουργεί στο π.χ. μέγιστο και όταν φτάνει σιγά σιγά στην επιθυμητή θερμοκρασία αυτή να ελατώνει τις περιστροφές του. Με το θερμόμετρο που έχω αν π.χ. έχω επιλέξει το κλιματιστικό τους 25 το θερμόμετρο θα δείξει 24-26, όλα καλώς, φυσιολογικό, όμως όταν επιλέξω ακόμα και τους 16 πάλι στους 24-26 θά’ναι ο χώρος, συν του ότι το καταλαβαίνω και αν βάλω το χέρι μου στη ριπή του αέρα, δεν νιώθω πιο ψυχρό όταν επιλέξω τους 16 βαθμούς και άρα δουλεύει στο μέγιστο ο συμπιεστής να προσπαθήσει να τους φέρει εκεί τους βαθμούς, δηλαδή στο παλιό κλιματιστικό όταν έκανα αυτό, το δωμάτιό μου πήγαινε στους 20-21, τόσο χαμηλά, ενώ με αυτό που έχω δεν βλέπω μια ένδειξη ότι τα δίνει όλα μέχρι να πλησιάζει τη θερμοκρασία αυτή και σιγά σιγά να χαμηλώνει η λειτουργία του συμπιεστή όπως όταν τό’χω στους 25 βαθμούς. Παραμένει στους 24-26 βαθμούς και πάλι το δωμάτιό μου. Μήπως έχει κάποιο ελάττωμα, βλάβη, ή έτσι λειτουργούν πια οι περιστροφικοί συμπιεστές σε σχέση με τους παλινδρομικούς; Το βράδω, και λέω βράδυ επειδή δεν έχει ήλιο, από δοκιμή το βάζω στους 16, μα το δωμάτιό μου δεν πάει κάτω από 24 και πάλι, ακριβώς όπως όταν τό’χω στους 25 βαθμούς που μου είναι το ιδιανικό, και ακριβώς η ίδια λειτουργία στο άκουσμα ο συμπιεστής και πάλι. Ξέρω ότι δεν είναι μάρκα καλή, εις πλήρη γνώση μου αυτό, αλλά, οικονομικότατοι οι λόγοι, πάρα πολλά στενέματα. Σόρυ που έγραψα τόσα πολλά. Το δωμάτιο είναι αρκετά μικρό, υποθετω 11-13τμ, υπνοδωμάτιο, και δεν έχω απώλειες θερμότητας και τα λοιπά, έχω εντελώς κλειστά τα πάντα, ακόμα και τη πόρτα του δωματίου.

  • 27 Αυγούστου 2022

   Καλησπέρα σας
   Γενικότερα η λειτουργία eco μειώνει την κατανάλωση ρεύματος, χαμηλώνοντας τις στροφές του συμπιεστή του κλιματιστικού. Ωστόσο θέλει προσοχή γιατί στην περίπτωση που έχουμε υψηλή θερμοκρασία στον χώρο (Στην περίπτωση της ψύξης) το κλιματιστικό δεν θα μπορέσει να την χαμηλώσει γρήγορα. Επίσης η λειτουργία Eco λειτουργεί για 8 ώρες και μετά απενεργοποιείται αυτόματα. Μπορείτε να δείτε και τις οδηγίες χρήσης του κλιματιστικού σας για αναλυτικότερη περιγραφή της Eco λειτουργίας.
   Σε ότι αφορά την λειτουργία antifreeze, ναι είναι καλό που την έχετε μόνιμα ενεργοποιημένη.
   Σχετικά με την λειτουργία του συμπιεστή είναι ορθά τα όσα αναφέρατε. Όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι στους 26 βαθμούς και εσείς ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας στους 16 ℃ Θεωρητικά θα έπρεπε να δουλέψει με υψηλές στροφές ο συμπιεστής προσπαθώντας να επιτύχει την θερμοκρασία που ζητήσατε. Και σίγουρα δεν μπορούμε να επιτύχουμε 16 ℃ θερμοκρασία στον χώρο αλλά θα έπρεπε να έχουμε μια θερμοκρασία γύρω στους 20 ℃ – 22 ℃ με γνώμονα την την θερμοκρασία που ζητάμε (16℃), τις διαστάσεις του δωματίου, τις ελάχιστές απώλειες θερμότητας κλπ.
   Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι ΔΕΝ είναι η λειτουργία Eco ενεργοποιημένη και να κάνετε ένα reset (επανεκκίνηση) του κλιματιστικού σας. Εάν δεν γνωρίζετε πως, δείτε πως να κάνετε reset στο κλιματιστικό στο ακόλουθο link: Reset-Επανεκκίνηση της μονάδας του κλιματιστικού.
   Μετά από αυτές τις ενέργειες παρακολουθήστε εκ νέου την λειτουργία του κλιματιστικού σας.

   • 29 Αυγούστου 2022

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Θά’θελα να θέσω ακόμα τρία ερωτήματα για το ίδιο κλιματιστικό. Το ένα αφορά τη λειτουργία “iClean” που απ’ό,τι διαβάζω είναι για γι’αυτόματο καθαρισμό του εσωτερικού στοιχείου, να υποθέσω του αποστακτήρα/εξατμιστή αυτό (evaporator), και η ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας διαβάζω ότι κρατάει τριάντα λεπτά μετά το κλείσιμο του κλιματιστικού. Μπορώ να την έχω μόνιμα ενεργοποιημένη αυτή την λειτουργία ώστε να εκτελείται αυτόματα με κάθε φορά που κλείνω το κλιματιστικό, θα θα πρέπει να γίνεται κατά κάποια αραιά διαστήματα, π.χ. μια φορά το μήνα ή πιο αραιά; Θέλω να την έχω μόνιμα ενεργοποιημένη όπως και τη λειτουργία AntiF (αντιψυκτική λειτουργία). Επίσης, πως καθαρίζει το εσωτερικό στοιχείο, εννοώ με τι τρόπο; Το δεύτερο ερώτημά μου είναι η λειτουργία “Ele.H” που διαβάζω ότι είναι μόνο για την θέρμαση και γράφει λοιπόν το εξής “η κλιματιστική μονάδα θα ενεργοποιήσει την βοηθητική λειτουργία θέρμανσης αυτόματα σχετικά με τη θερμοκρασία περιβάλοντος ώστε ν’αυξήσει την θέρμανση”, έτσι γράφει στο βιβλίο χρήσης, δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί, πως θά’ναι αυτό στη πράξη, και θά’ναι η πρώτη μου φορά που θα το δοκιμάσω στον ερχόμενο χειμώνα διότι πριν ενάμιση μήνα το αγόρασα το κλιματιστικό, επίσης δεν ξέρω από που βγαίνουν οι λέξεις “Ele.H”, τ’αρχικά τους δηλαδή. Το τρίτο και τελευταίο ερώτημά μου είναι όσο αφορά τον ιονισμό όπου βλέπω ότι το κλιματιστικό έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα (δεν το γνώριζα), έχει μια εντολή “Health” που αν την ενεργοποιήσω θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ιονισμού. Η απορία μου είναι η εξής, είναι καλύτερο/αποδοτικότερο ο ιονισμός από κλιματιστικό, ή από σκέτη συσκευή ιονιστή/καθαριστή; Επίσης, αν αγοράσω ιονιστή/καθαριστή (που οπωσδήποτε θα το κάνω αυτό, όπως και αφυγραντήρα) είναι καλύτερα να λειτουργεί ο ιονισμός μόνο απ’τη συγκεκριμένη συσκευή ιονιστής/καθαριστής ή νά’χω και στο κλιματιστικό επίσης ενεργοποιημένη τη λειτουργία αυτή; Και κάτι τελευταίο, το κλιματιστικό τό’χω μόνο του στη πρίζα, δηλαδή όχι σε πολύπριζο μαζί με άλλες συσκευές, αυτό το κάνω διότι πολύ παλιά δεκαετία του ’90 που είχα ένα κλιματιστικό και τό’χα μαζί με άλλες συσκευές δεν είχε απόδοση ψύξης και ο τότε τεχνικός μου είπε ότι θα πρέπει νά’ναι μόνο του το κλιματιστικό στη πρίζα, κάτι που το τηρώ μέχρι και σήμερα. Ισχύει όμως αυτό για τα σημερινά κλιματιστικά λόγω π.χ. του DC inverter συμπιεστή που λειτουργεί με συνεχές ρεύμα πολύ χαμηλοτερης τάσης βολτ, ή μήπως και πάλι δεν ισχύει; Λέω στο εν τω μεταξύ να του βάλω ένα προστατευτικό κατά των απότομων αυξομειώσεων τάσης και τα λοιπά (surge protector), είναι σωστή η λύση αυτή, ή μήπως δεν πρέπει; Τις διακοπές ρεύματος φοβάμαι πολύ.

    • 29 Αυγούστου 2022

     Καλημέρα σας
     Για την λειτουργία Iclean ισχύουν τα όσα αναφέρατε. Το κλιματιστικο θα καθαρίσει αυτόματα την σκόνη που συσσωρεύεται μέσα στο εσωτερικό στοιχείο, θα κάνει αφύγρανση και θα απομακρύνει μέσω αέρα την υγρασία του χώρου. Αναλυτικότερα (με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της Sendo) με την λειτουργία iclean ενεργοποιημένη η εσωτερική μονάδα λειτουργεί στην κατάσταση της ψύξης με χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το νερό συμπύκνωσης θα απομακρύνει τη σκόνη από τα πτερύγια του εξατμιστή. Στη συνέχεια η μονάδα θα συνεχίσει στη λειτουργία θέρμανσης με χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα, στεγνώνοντας το εσωτερικό τμήμα της εσωτερικής μονάδας. Στο τέλος, η μονάδα περνάει στη λειτουργία απλού αερισμού και απομακρύνει τον υπόλοιπο υγρό αέρα.
     Η χρήση του αυτόματου καθαρισμού εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και το πόσο συχνά θα την ενεργοποιείτε και φυσικά είναι ανάλογο με την επιβάρυνση σκόνης που έχει ο χώρος. Θεωρητικά η λειτουργία του αυτόματου καθαρισμού μια φόρα κάθε 15 μέρες ή μια φορά τον μήνα θα είναι ικανοποιητική. (Φυσικά πρέπει να μην αμελείτε να πραγματοποιείτε μια φορά τον χρόνο την συντήρηση του κλιματιστικού σας από επαγγελματίες ψυκτικούς).
     Σε ότι αφορά την λειτουργία “Ele.H” εκτός από αυτά που ήδη υπάρχουν στο εγχειρίδιο χρήσης δεν βρήκαμε καμία πληροφόρηση περεταίρω σχετικά με την λειτουργία της στην επίσημη ιστοσελίδα της Sendo (Και στην Ελληνική στην Αγγλικη). Καθότι είναι λειτουργία της Sendo για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία θα πρέπει να επικοινωνήστε μαζί τους.
     Στο ερώτημα σας σχετικά με τον ιονιστή σίγουρα είναι αποδοτικότερος ένας αυτούσιος καθαριστής – ιονιστης αέρα σε σχέση με τον ιονιστή του κλιματιστικού. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους καθαριστές, ιονιστές αέρα στο άρθρο μας Καθαριστης Αερα, Ιονιστης: Τι είναι?.
     Εφόσον ο καθαριστής αέρα δεν είναι στο ίδιο δωμάτιο με το κλιματιστικό σας τότε ναι, έχετε ενεργοποιημένο και τον ιονιστή στο κλιματιστικο σας. (Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει λόγος.)
     Τέλος όταν υπήρχαν πολλές συσκευές συνδεμένες σε πολύμπριζο το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα βραχυκυκλώματα, ακόμη και η φωτιά στα πολύμπριζα! Βέβαια πλέον στα κλιματιστικα Inveter δεν υπάρχει η μεγάλη απαίτηση ηλεκτρικού φορτίου κατά την εκκίνηση τους όπως συνέβαινε στα συμβατικά κλιματιστικά. Ωστόσο όλα τα κλιματιστικα είναι ιδανικό πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ρεύμα από πολύμπριζο αλλά να είναι μόνα τους συνδεμένα στην παροχή ρεύματος και ιδανικότερα να έχουν και δική τους ασφάλεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα (18.000 & 24.000 btu).
     Σε ότι αφορά τον σταθεροποιητή τάσης ναι συμφωνούμε απόλυτα στην χρήση του διότι θα προστατεύσει τις συσκευές σας από την απότομη αύξηση της τάσης ειδικά στην επαναφορά του ρεύματος μετά από κάποια διακοπή ή στην διάρκεια ‘’ηλεκτρικών καταιγίδων’’.(Βέβαια θα πρέπει να χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο σταθεροποιητή τάσης).

     • 30 Αυγούστου 2022

      Θα πάρω της APC ένα surge protector. Βλέπω πάντως στο χειριστήριο μια λειτουργία που την ονομάζει “Health” η οποία δεν περιγράφει το βιβλίο χρήσης τι ακριβώς κάνει, παρά μόνο πως ενεργοποιείται/απενεργοποιείται. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βλέπω ότι όσα κλιματιστικά άλλων μαρκών έχουν μια τέτοια δυνατότητα, μια τέτοια ονομασία τέλος πάντων, σημαίνει ότι ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τον ιονιστή, μα το δικό μου δεν έχει ιονιστή. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η λειτουργία “Health”; Όποτε την ενεργοποιώ/απενεργοποιώ η εσωτερική μονάδα κάνει ηχητική επιβεβαίωση (μπιπ) ότι έλαβε την εντολή, άρα λογικά θά’ναι μια ενεργή εντολή, ότι την υποστηρίζει το κλιματιστικό δηλαδή, μα δεν ξέρω καν τι είναι. Μόλις προ λίγου ολοκληρώθηκε η iClean λειτουργία που τελικά κράτησε μια ολόκληρη ώρα αντί για τριάντα λεπτά που αναφέρει το βιβλίο χρήσης, μια ώρα και δυο λεπτά για την ακρίβεια χρονομετρημένο. Και κάτι τελευταίο διότι σας ζάλισα πολύ με τα τόσα και ντρέπομαι, δεν το συνηθίζω ποτέ μου (είμαι αυτοδίδακτος πολύ). Πείτε μου δέκα καλυτερότερες μάρκες κλιματιστικών οικιακής χρήσης, έχω συμπεράνει ότι η ιαπωνική Daikin είναι η καλύτερη παγκοσμίως, και δεύτερη η επίσης ιαπωνική Mitsubishi (μάλλον). Σκοπεύω να βάλω σε καινούργιο διαμέρισμα που θα μένω μόνιμα εκεί, και θέλω να βάλω το καλύτερο όσο και αν κοστίζει.

     • 30 Αυγούστου 2022

      Καλημέρα σας
      Δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορεί να προστατέψει τον συμπιεστή και τις πλακέτες του κλιματιστικού η πρίζα ασφαλείας που αναφέρατε ή άλλες παρόμοιες. Σίγουρα μπορεί να τα προστατέψει αποτελεσματικά ένας σταθεροποιητής τάσης (που όμως έχει αρκετά αυξημένο κόστος) όπως έχουμε ήδη προαναφέρει. Σε κάθε περίπτωση για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποταθείτε σε έναν ηλεκτρολόγο.
      Η λειτουργία Health ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τον ιονιστή όπως αναφέρατε ήδη και όντως το δικό σας μοντέλο δεν έχει ιονιστή με βάση τις πληροφορίες που παρέχει η ιστοσελίδα της εταιρίας Leroy Merlin η οποία είναι η μόνη εταιρία που πουλάει το συγκεκριμένο μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους για πιο αναλυτικές πληροφορίες.
      Για την λειτουργία Iclean όντως αναφέρονται 30 λεπτά στις οδηγίες χρήσης και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Το γιατί στο κλιματιστικό σας διήρκησε 1 ώρα είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να το υποβάλλετε στην Sendo.
      Τέλος όντως η Daikin & Mitsubishi είναι οι κορυφαίες εταιρίες κλιματισμού. Aξιόπιστες είναι και οι εταιρίες Lg, Toshiba, fujitsu, Gree, inventor, panasonic, Toyotomi, Hitachi αναλογικά πάντα και με την κατηγορία τιμών στην οποία ανήκουν.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2022

   Αγόρασα δυο ψηφιακά θερμόμετρα μ’ενσύρματο αισθητήρα που το τοποθέτησα μέσα στις περσίδες σε ασφαλεί απ’τον ανεμιστήρα σημείο, και διαπυστώνω ότι είτε στους 16 βαθμούς το ρυθμίσω, είτε στους 27, βγάζει πάντα την ίδια θερμοκρασία, και συγκεκριμένα τους 10-11 βαθμούς με τη ταχύτητα στη μεγαλύτερη σκάλα (turbo), όπου η συγκεκριμένη θεμροκρασία για να φτάσει και να σταθεροποηθεί θέλει πάνω από δέκα λεπτά, αρχικώς οι 15 σταθεροί, και σιγά σιγά πέφτει μέχρι τους 10-11 μόνιμα. Κάποια στιγμή κι ενώ ανέβαζα βαθμό βαθμό να δω τυχόν άλλη ένδειξη κι έφτασα στους 28 κι έβγαζε πάλι 10-11, όταν τους ανέβασα και άλλο, τότε άρχισε ν’ανεβαίνει μέχρι τους 22 βαθμούς, πράγμα που δεν θά’πρεπε, κι εδώ συμβαίνει το εξής περίεργο, το αφήνω για ένα πεντάλεπτο ως έτσι μέχρι και τους 32 ανεβασμένο, και μετά άρχιζα να τους κατεβάζω τους βαθμούς, έφτασα μέχρι τους 16 και αυτό παρέμενε στους 22, πήρε παραπάνω από πεντάλεπτο για ν’αρχίσει ν’ανταποκρίνεται και πήγε στους 10-11 πάλι. Γι’αυτό και καταλάβαινα τον συμπιεστή ότι δεν έκανε προσπάθειες όταν από 25 το κατέβασα στους 16 ν’ακούσω ότι εργάζεται στο μέγιστο προσπαθόντας να φτάσει τους ανάλογους βαθμούς εξόδου που χρειάζεται η ρύθμιση αυτή. Ξέρω ότι όταν ένα κλιματιστικά έχει θερμοκρασία εξόδου κάτω από 10, τότε λειτουργεί μια χαρά, κανένα θέμα, πρόβλημα, και τα λοιπά, π.χ. απώλεια φρέον, θυμάμαι στο παλιό με το θερμόμετρο είχε μέχρι και 2-5 βαθμούς μερικές φορές όταν τό’χα στους 16. Θα το δοκιμάσω για μερικές μέρες ακόμα στο εν τω μεταξύ και θα δω τι γίνεται. Ενάμιση μήνα τό’χω ολοκαίνουργιο, δεν βγάζει μυρωδιά, το κάνει απ΄τη πρώτη κιόλας μέρα που το καταλάβαινα με το χέρι και το επιτραπέζιο θερμόμετρο, και η εξωτερική μονάδα βγάζει κανονικά νερό που είναι και φυσιολογικό. Δεν ξέρω όμως γιατί συμπεριφέρεται έτσι, σίγουρα θά’ναι κάποιο θέμα του, ωχ. Μιας και ανέφερα την εξωτερική μονάδα βλέπω ότι έχει δυο εξόδους νερού, η μια η γνωστή με σωλήνα, ενώ η άλλη δίχως σωλήνα, απλά ένα σαν ακροφύσιο να το πω κι έτσι όπου έβγαλε νερό όταν εκτελούσε τον καθαρισμό που είπα τις προάλλες ότι έκαν μια ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί, στην αρχή έβγαζε από εκεί νερό. Δεν ξέρω αυτό το ακροφύσιο το δουλειά κάνει.

   • 1 Σεπτεμβρίου 2022

    Καλησπέρα σας
    Σε γενικές γραμμές αυτά που αναφέρατε δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα λειτουργίας του κλιματιστικου σας. Φυσικά σε κάθε περίπτωση μπορείτε και να επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα της Sendo ώστε να σας επιβεβαιώσουν τις λεπτομέρειες της φυσιολογικής λειτουργίας του κλιματιστικου σας συγκεκριμένα. Σχετικά με το νερό που αναφέρατε υπάρχει ένας σωλήνας αποχέτευσης που βγαίνει από την εσωτερική μονάδα και βγαίνει έξω, και μια γωνία αποχέτευσης κάτω από την εξωτερική μονάδα στην οποία ο εγκαταστάτης συνδέει σωλήνα αποχέτευσης.
    Το νερό που βγαίνει είναι η υγρασία του περιβάλλοντος που υγροποιείται. Επίσης νερό βγαίνει και όταν το κλιματιστικο δουλεύει στην θέρμανση και κάνει απόψυξη για να λειώσει τον πάγο που δημιουργείται στην εξωτερική μονάδα.
    Άρα λοιπόν άλλες φορές θα βγάζει περισσότερο νερό και κάποιες φορές λιγότερο (ή και καθόλου όταν τα ποσοστά υγρασίας είναι πολύ χαμηλά). Στην ψύξη νερό βγάζει η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικου & στην θέρμανση η εξωτερική μονάδα.

    • 3 Σεπτεμβρίου 2022

     Φαίνεται ότι τελικά θέλει το χρόνο του για να φτάσει στην ανάλογη θερμοκρασία εξόδου, είδα και 8,5 βαθμούς η χαμηλότερη στις περσίδες, αλλά, το άφησα ως έτσι για μια ώρα και φυσικά στους 16 βαθμούς η ρύθμιση και turbo ταχύτητα ανεμιστήρα. Μάλλον είναι και η διαφορετική αρχιτεκτονική του περιστρεφόμενου συμπιεστή σε σχέση με τον παλινδρομικό, δεν ξέρω, λέω εγώ τώρα. Εν τω μεταξύ έχω στείλει μήνυμα στη Sendo εδώ και πέντε μέρες, μα καμία απάντηση δεν έχω λάβει. Αν δεν κάνω λάθος η Sendo είναι ελληνική εταιρία/μάρκα και κατασκευάζονται στην Κίνα, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που μου απαντήσατε και συγνώμη για τα τόσα ερωτήματα που σας έθεσα.

     • 4 Σεπτεμβρίου 2022

      Καλημέρα σας
      Και ναι φυσικά χρειάζεται κάποιο χρόνο. Επίσης αν χαμηλώσετε λίγο την ταχύτητα ανεμιστήρα ενδεχόμενα να δείτε και πιο χαμηλές θερμοκρασίες εξόδου.
      Ναι είναι ελληνική εταιρία (Intercool Hellas ΑΕ). Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν ότι είναι μέλος του Ομίλου Sanden Intercool Group (Ταϊλάνδη). Δεν υπάρχει κάποια αναφορά για κατασκευή στην Κίνα. (Θα πρέπει να ζητήστε από την Sendo τις συγκεκριμένες πληροφορίες).
      Να είστε καλά!

     • 8 Σεπτεμβρίου 2022

      Καλημέρα και πάλι. Σκέφτομαι ν’αγοράσω έναν καλό εως αρκετά καλό/αξιόπιστο σταθεροποιητή τάσης για το κλιματιστικό τ’οποίο είναι 9000BTU/h, με μετατροπή στο διαδίκτυο που έκανα το βγάζει στα 2,637kW/h (2637W/h), και βλέπω στο πλάι της μονάδας ότι γράφει 2,7kW/h (2700W/h) για ψύξη (δηλαδή 9212,782BTU/h) και 2,9kW/h (2900W/h) για θέρμανση (δηλαδή 9895,211BTU/h). Πόσα Watt ή πόσα VA (volt-ampere) θα πρέπει νά’χει ο σταθεροποιητής ως απαραίτητη (μικρότερη) τιμή; Το λιγότερο 3000VA ή πιο πάνω, π.χ. 4000VA ή 5000VA; Όλοι οι σταθεροποιητές γράφουν μόνο ως VA και όχι ως Watt και ξέρω ότι ο συντελεστής ισχύος (power factor) μεταξύ των δυο δεν είναι πάντοτε ο ίδιος αριθμός για όλες τις μονάδες (όπως και στα UPS για παράδειγμα το ίδιο ισχύει). Επίσης, υπάρχουν UPS που μπορώ να συνδέσω το κλιματιστικό, ή δεν κάνει, και πόσα VA ή Watt θα πρέπει νά’ναι το λιγότερο; Διότι βλέπω ότι και ακριβά UPS δεν έχουν πάντοτε και σταθεροποιητή ως δυνατότητα, συν ότι κάποια παράγουν πλήρη ημιτονοειδές κυματομορφή απ’τη μπαταρία (sinusoidal, sine), και κάποια όχι, δεν ξέρω ποιες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές είναι κατάλληλες για το ανάλογο. Θέλω να το προστατεύσω το κλιματιστικό διότι έχουμε διακοπές ρεύματος εδώ στη περιοχή.

     • 8 Σεπτεμβρίου 2022

      Καλημέρα σας κύριε Δήμο
      Προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν ηλεκτρολόγο για τις εξειδικευμένες πληροφορίες που χρειάζεστε για τον σταθεροποιητή τάσης και να ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό και ασφαλές αποτέλεσμα για την προστασία των συσκευών σας.

 47. 23 Αυγούστου 2022

  καλησπερα σας , εχω ενα κληματιστικο inverter και το εχω στους 26-27 βαθμους στο μαγαζι μου πρωι για 5 ωρες και απογευμα 3 ωρες το πολυ σε ενα χωρο 30τετραγωνικα , το fan το εχω auto υπαρχει και το το κουμπι eco αποτι εχω καταλαβει ειναι για εξοικομηση ενεργειας? απο τα παραπανω που ανεφερα θεωρειτε ειναι ιδανικα για μη καταταναλωση πολυ ενεργειας ρευματος ? ευχαριστω

  • 23 Αυγούστου 2022

   Καλησπέρα σας
   Με βάση αυτά που μας αναφέρατε ναι θεωρητικά είναι ιδανικά για να μην έχετε μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Φυσικά παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο οι απώλειες ενέργειας του χώρου (Τζαμαρίες, κουφώματα, κλπ). Η λειτουργία eco ναι είναι για εξοικονόμηση ενέργειας (Θα πρέπει να δείτε τις οδηγίες χρήσης του κλιματιστικού σας για τις λεπτομέρειες & τα χαρακτηριστικά αυτής της λειτουργείας).Επίσης τις πολύ ζεστές μέρες μπορείτε να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε την θερμοκρασία και στους 28 ή 29 βαθμούς και να δείτε αν σας ικανοποιεί η αίσθηση δροσιάς σε αυτές τις θερμοκρασίες (για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας).

   • 25 Αυγούστου 2022

    σας ευχαριστω πολυ , επισης στον χειμωνα υσχυει το ιδιο στο θεμα θερμοκρασιων? στα 28-29?

    • 25 Αυγούστου 2022

     Καλημέρα σας
     Τον χειμώνα ισχύει το αντίθετο, δλδ όσο πιο ψηλά ρυθμίζουμε την θερμοκρασία τόσο ανεβαίνει και η κατανάλωση ενέργειας(ρεύματος).Τον χειμώνα η ιδανική ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κλιματιστικό είναι γύρω στους 20°C με 23 °C. Τώρα στην περίπτωση σας (εννοώ στο κατάστημα) εάν θέλετε να επιτύχετε την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να δοκιμάσετε και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις προαναφερόμενες(με βάση την προσωπική σας αίσθηση του επιπέδου της ζέστης που είναι ικανοποιητική στο κατάστημα σας).

     • 29 Αυγούστου 2022

      καλημερα σας , σας ευχαριστω πολυ για την ενημερωση σας και κατατοπηση του θεματος μας

     • 29 Αυγούστου 2022

      Καλημέρα σας
      Να είστε καλά !!

 48. 20 Αυγούστου 2022

  Ρυθμίζοντας το κλιματιστικό μου, στους 30 βαθμούς, σε έναν γραφείο 16 περίπου τ.μ. , που για μένα αποτελεί ένα ευχάριστο περιβάλλον, εν αντιθέσει στους 29 και 28 βαθμούς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί πρόβλημα στο κλιματιστικό μου ?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 21 Αυγούστου 2022

   Καλησπέρα σας κύριε Βαϊζόγλου
   Φυσικά και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Τουναντίον είναι καλύτερα να το έχετε στους 30 βαθμούς από την στιγμή που η θερμοκρασία αυτή είναι ευχάριστη για εσάς διότι θα είναι μικρότερη η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία, άρα μικρότερο ‘σοκ’ για τον οργανισμό σας όταν φεύγετε από το γραφείο σας. Επιπρόσθετα, ένα ακόμη όφελος είναι και η χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

 49. 11 Αυγούστου 2022

  Καλησπέρα σας. Βρίσκομαι στην αναζήτηση για αγορά κλιματιστικού. Το παλιό είναι ενα Mitsubishi 20.000btu non inverter (MSH-GA60VB/ 2007) το οποίο ζέσταινε καλά το 45αρι σαλόνι και τον διάδρομο (διπλά τζάμια, ανατολική αττική) . Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ τα πραγματικά του btu σε ψύξη και θέρμανση (που με νοιάζει περισσότερο) για να τα συγκρίνω με τα σημερινά invertor. Πιστεύετε οτι θα πρέπει να κοιτάξω σε 22αρι μια που τα 20αρια είναι ανύπαρκτα στην αγορά ή ενα 18αρι με πραγματική απόδοση στα 18 και λίγο περισσότερο θα κάνει την δουλειά του αν υποθέσω οτι το παλιό έχανε σε πραγματικά btu?
  Επίσης έχω μια απορία. Συγκρίνοντας δύο μοντελα βρήκα ενα παράδοξο. Το πρώτο κλιματιστικό να είναι 18.000btu με ισχύ θέρμανσης 12966btu, SCOP 4.3W/W και κατανάλωση θέρμανσης 1224 kWh/y και το δεύτερο, 18.000btu, με ισχύ θέρμανσης 18425 BTU, SCOP 4,1 W/W και κατανάλωση θέρμανσης 1366 kWh/y. Αυτό σημαίνει οτι έχει καλύτερη απόδοση επειδή είναι ουσιαστικά 13αρι?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 11 Αυγούστου 2022

   Καλημέρα σας
   Θέλοντας να σας βοηθήσουμε να συγκρίνετε το παλιό σας κλιματιστικό, μετά από μια έρευνα που κάναμε βρήκαμε ότι οι αποδόσεις του κλιματιστικού σας είναι 21496 btu (6,3 KW) στην ψύξη και 24.567 btu (7,2 KW) στην θέρμανση. Επίσης εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε τους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης του παλιού σας κλιματιστικού οι οποίοι είναι για την ψύξη EER 2.61 και για την θέρμανση COP 2.90. ( οι δείκτες ενεργειακής απόδοσης EER & COP αντικαταστάθηκαν από τους νέους εποχιακούς συντελεστές ενεργειακής απόδοσης SEER & SCOP).
   Σε ότι αφορά την αγορά του νέου κλιματιστικού εμείς θα σας προτείναμε 22000-24000 btu (σκεπτόμενοι την απόδοση του παλιού σας κλιματιστικού, τον χώρο σας και την μικρή διαφορά τιμής ανάμεσα στις κατηγορίες που αναφέρατε). Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και αυτό Υπολογιστής btu για να βρείτε τα Btu Που χρειάζεται ο χώρος σας. Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την μελέτη χώρου που θα κάνει ένας επαγγελματίας ψυκτικός ώστε να βρει ακριβώς τις ανάγκες του χώρου σας σε Btu.
   Τελειώνοντας αναφορικά με το τελευταίο σας ερώτημα σχετικά με τους δείκτες ενεργειακής απόδοσης σας παραθέτουμε αναλυτικά πως υπολογίζονται:
   Οι δείκτες ψύξης και θέρμανσης SEER και SCOP, απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών μονάδων. Συγκεκριμένα, η βασική διαφορά από τους προγενέστερους είναι ότι κατά τον υπολογισμό τους λαμβάνουν υπόψη την παράμετρο της εποχικότητας και της ετήσιας λειτουργίας του μηχανήματος. Ο εποχιακός συντελεστής απόδοσης θέρμανσης (SCOP) και ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης ψύξης (SEER) αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την περίοδο θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα. Υπολογίζονται διαιρώντας την ετήσια απαιτούμενη θέρμανση ή ψύξη με την ετήσια καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχα. Ο δείκτης SCOP υπολογίζεται με κριτήριο τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας που έχουν ληφθεί σε τρεις ξεχωριστές κλιματικές ζώνες (Ψυχρή, Μέση, Θερμή). Αντίθετα, ο συντελεστής SEER υπολογίζεται με βάση τις ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας, που έχουν ληφθεί μόνο στη μέση κλιματική ζώνη. Όσο πιο ψηλός είναι ο εκάστοτε δείκτης, τόσο πιο αποδοτικό είναι το μηχάνημα.

   • 11 Αυγούστου 2022

    Καλησπέρα και πάλι. Βλέποντας τις τιμές των btu που παραθέσατε καταλαβαίνω γιατί ζέσταινε αποτελεσματικά τον χώρο, αν και εξαιρετικά ενεργοβόρο με βάση και τα EER και COP. Tο μόνο που με προβληματίζει είναι εαν θα πρέπει να βρώ κάτι στα ίδια νούμερα btu (όσον αφορα την θέρμανση κυρίως) με το παλιό ή να μην προσκολληθώ τόσο πολύ στα νούμερα και να πάρω και κάτι με λιγότερα. Υπάρχει περίπτωση ενα inverter λόγω της διαφορετικής τεχνολογίας να είναι εφάμιλλο σε απόδοση με το παλιό μου ακόμα και εαν τα νούμερα btu δεν συμπίτπουν?

    Τέλος όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση μου, όπως τα βλέπω, ο αγοραστής βγαίνει χαμένος εαν κοιτάξει μόνο την ονομαστική τιμή του πρώτου κλιματιστικού και το πάρει σαν καθαρό 18άρι. Ναι μεν καίει λιγότερο και έχει λίγο καλύτερο SCOP αλλά θα χωλαίνει σε σχέση με το δευτερο στην θέρμανση (αν υποθέσουμε οτι ο χώρος ήθελε 18αρι). Πιστεύω οτι τα πραγματικά νούμερα btu θα έπρεπε να υπάρχουν στην ενεργειακή ταμπέλα και όχι θαμμένα στα χαρακτηριστικά γιατί έτσι θα αποφεύγονται και λανθασμένες αγορές.

    • 11 Αυγούστου 2022

     Αγαπητέ Πλούταρχε
     Ένα δεδομένο είναι ότι η θέρμανση ενός χώρου είναι πιο απαιτητική σε σχέση με την ψύξη. Σίγουρα ένα σύγχρονο κλιματιστικό Inverter είναι κατά πολύ καλύτερο στην ενεργειακή του απόδοση και στην ποιότητα της θέρμανσης – ψύξης σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό χωρίς τεχνολογία inverter. Τώρα στην περίπτωση σας συγκεκριμένα εφόσον το παλιό σας κλιματιστικό παρήγαγε 24000 btu τα νούμερα είναι κατά κάποιο τρόπο απόλυτα. Το δεδομένο είναι πόσα Btu χρειάζεται ο χώρος μας για να ζεσταθεί. Και τα 2 κλιματιστικά (inverter και μη inverter) θα μας παράγουν 24000 btu. Απλά στην μία περίπτωση θα είναι πιο ενεργοβόρο και με διαφορετική ποιότητα θέρμανσης (Θόρυβος, χρόνος κλπ). Από εκεί και πέρα ναι ενδεχομένως να μπορεί να σας καλύψει και ένα κλιματιστικό 18000 Btu. Σίγουρα όμως θα σας προτείναμε να κάνει μια μελέτη του χώρου ο ψυκτικός σας ώστε να σιγουρέψει εάν οι ανάγκες θέρμανσης του χώρου καλύπτονται από ένα κλιματιστικο 18000 Btu.
     Σε ότι αφορά την δεύτερη ερώτηση – σχόλιο σας έχετε δίκιο .Ενδεχόμενα να είναι λάθος τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μηχάνημα που βρήκατε. Υποθετικά πάντα με τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως κλιματιστικό 12000 ή 13000 btu . Επίσης στα Inverter κλιματιστικά επειδή αλλάζουν οι στροφές , λειτουργία κατ΄επέκταση και η απόδοση τους πάντα οι αποδόσεις αναφέρονται έτσι (Ονομαστική Απόδοση Θέρμανσης 19.790 btu, Ελάχιστη:3.070 btu Μέγιστη: 21.837 btu. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα εδώ .

     • 13 Αυγούστου 2022

      Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες και συμβουλές σας! Θα μου είναι χρήσιμες για την τελική επιλογή μου.

      Υ.Γ Τελικά είχατε δίκιο και είχε γίνει λάθος στην αναγραφόμενη τιμή, όπου είναι κοντά στις αναμένομενες τιμές για 18 άρι.

 50. 10 Αυγούστου 2022

  Γεια σας έχω ένα carfour home κλιματιστικό το καλοκαίρι το έχω στους 29 βαθμούς.Και το φαν στο ένα .Είναι καλή θερμοκρασία η πρέπει να βάλω το φαν στο auto..Καιει ποιο λίγο;

  • 10 Αυγούστου 2022

   Καλησπέρα σας
   Σε ότι αφορά την θερμοκρασία η ρύθμιση της είναι καλή και σίγουρα θα έχετε πολύ χαμηλότερη κατανάλωση από ότι θα είχατε αν ρυθμίζατε την θερμοκρασία υπερβολικά χαμηλά. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα δεν επηρεάζει την κατανάλωση & μπορείτε ιδανικότερα να την έχετε στο auto.Ούτως ή άλλως όταν το κλιματιστικό σας φτάσει στην θερμοκρασία που έχετε ζητήσει η ταχύτητα του ανεμιστήρα θα χαμηλώσει.

  • 11 Αυγούστου 2022

   Ok ευχαριστώ πολύ

 51. 10 Ιουλίου 2022

  Καλησπέρα έχω πάρει κλιματιστικά general αλλά δεν ξέρω πως να τά ρυθμίσω για να μήν καεί πολύ ρεύμα

  • 11 Ιουλίου 2022

   Καλημέρα σας
   Θεωρητικά η ιδανική ρύθμιση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι είναι γύρω στους 26 βαθμούς °C.Γενικότερα έχετε στο μυαλό σας ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ στους 10-15 βαθμούς °C.Σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για λίγη ώρα – ώρες καλό θα ήταν να ΜΗΝ κλείνετε τα κλιματιστικά σας, αλλά να τα αφήνετε να δουλεύουν ρυθμισμένα σε μια λίγο υψηλότερη θερμοκρασία ώστε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του χώρου σας διότι.(Εάν τα κλείσετε και ανέβει πολύ η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας θα καταναλώσετε περισσότερη ενέργεια για να χαμηλώστε εκ νέου την θερμοκρασία στον χώρο στα επιθυμητά επίπεδα).
   Επίσης το ανεμιστήρα ρυθμίστε τον στο auto.(Διαβάστε αναλυτικά το παρόν άρθρο μας που περιέχει χρήσιμες συμβολές για την οικονομική λειτουργία ενός κλιματιστικού).

 52. 3 Ιουνίου 2022

  Καλησπέρα έχω έρθει σεζόν και η συμφωνία που έκλεισα έλεγα ότι θα υπάρχει air condition, όπως και έγινε με μια διαφορά ότι το κλιματιστικό σε ότι θερμοκρασία και να το βάλω μένει στους 29 βαθμούς, υπάρχει κάποια λύση γι’αυτο…?

  • 3 Ιουνίου 2022

   Καλησπέρα
   Τι εννοείτε ακριβώς? ότι όποια θερμοκρασία και να επιλέξτε στο χειριστήριο του κλιματιστικού, δεν μπορεί να επιλεγεί και δεν αλλάζει από τους 29 βαθμούς ή ότι η θερμοκρασία του χώρου σας μένει στου 29 βαθμούς??(Επίσης εγκυκλοπαιδικά σας αναφέρουμε ότι σε κάποια χειριστήρια κλιματιστικών επιλέγουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και μετά μας δείχνουν την θερμοκρασία του χώρου).

 53. 2 Ιουνίου 2022

  Καλημέρα έχω ένα Daikin perfera 9000btu και τώρα που το δουλεύω στη ψύξη η εξωτερική μονάδα λειτουργεί σα συμβατικό αιρκοντίσιον και όχι σαν Ότι εντολή και να δώσω είτε το έχω στους 27 βεθμους είτε στους 18 ο ανεμιστήρας της εξωτερικής μονάδας δουλεύει δυνατά με τον ίδιο Ρυθμό και όταν πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία σταματάει απότομα.Το χειμώνα στη θέρμανση δούλευε κανονικά όπως όλα τα Inverter..Δε μου φαίνεται φυσιολογικό συγκεκριμένα μια μέρα που έξω είχε 29 βαθμούς και εγώ το είχα στους 27 μέσα σε 3 ώρες σταμάτησε πάνω από 49 φορές όπως ένα παλιό κλιματιστικό που δεν είναι Περιμένω να έρθει τεχνικός από την Daikin και εχωυ ένα άγχος μη μου πούνε ότι έτσι δουλεύει.Δεν έχω δει άλλο Inverter να δουλεύει έτσι.Θα ήθελα μια βοήθεια από τη δική σας μεριά γιατί πλέον δε το λειτουργό μήπως και χειροτερέψουν τα πράματα.Ευχαριστω.

  • 2 Ιουνίου 2022

   Καλημέρα σας
   Η ταχύτητα του ανεμιστήρα καθορίζεται από τις πιέσεις του ψυκτικού υγρού. Επίσης η λειτουργία του ανεμιστήρα έχει διαφορά το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα. Είναι πιθανόν δλδ να δουλεύει ο ανεμιστήρας όπως μας περιγράψατε. To inverter αυξομειώνει τις στροφές του συμπιεστή στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Λογικά θα πρέπει να παρατηρήσατε μια μείωση στις στροφές του συμπιεστή όσο η θερμοκρασία του χώρου σας πλησίαζε στην ζητούμενη από εσάς θερμοκρασία. Εάν δεν παρατηρήσατε καμία αυξομείωση απολύτως στην λειτουργία του συμπιεστή τότε ενδεχόμενα να υπάρχει πρόβλημα.
   Επίσης δοκιμάστε να κάνετε reset στο κλιματιστικό σας(εάν δεν το έχετε κάνει ήδη) και βάλτε το σε λειτουργία και παρατηρήστε πώς λειτουργεί εκ νέου.
   Πολλές φορές λόγω αυξομείωση τάσης και πολύ συχνά όταν βρέχει και υπάρχουν κεραυνοί κλπ εμφανίζονται δυσλειτουργίες στις πλακέτες και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που επανέρχονται με το reset του κλιματιστικού.
   Δείτε εδώ πως να κάνετε reset το κλιματιστικό σας: Έλεγχοι & ενέργειες σε περίπτωση βλάβης ή δυσλειτουργίας της μονάδας

 54. 15 Μαρτίου 2022

  Καλησπέρα σας

  Έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία του air condition στους 27 βαθμους και δεν ανεβαίνει πάνω απο 23. Μήπως γνωρίζεται γιατι συμβαίνει αυτό.? Το κλιματιστικό ειναι το inventor comfort.

  • 15 Μαρτίου 2022

   Καλησπέρα σας
   Προφανώς εννοείτε ότι δεν ανεβαίνει πάνω από τους 23°C η θερμοκρασία του χώρου σας, την οποία την ελέγχετε με κάποιο θερμόμετρο στον χώρο ή από την ένδειξη του κλιματιστικού σας? Θα χρειαστούμε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες όπως πόσα btu είναι το κλιματιστικό και σε τι χώρο είναι τοποθετημένο? Έχει απώλειες ο χώρος , τι κουφώματα έχει, τι όροφος είναι, πόσες ώρες λειτουργεί το κλιματιστικό . Σε γενικές γραμμές όμως αυτήν την απόκλιση την βρίσκω φυσιολογική διότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανεβάσουμε σε έναν χώρο την θερμοκρασία του στους 27 °C(ακόμη και με ένα μέσο θέρμανσης όπως ένας λέβητας αερίου ή πετρελαίου). Παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο φυσικά οι θερμικές απώλειες που υπάρχουν.
   Παρεμπιπτόντως το εύρος της ιδανικής υγιούς θερμοκρασίας στο σπίτι μάς πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18-22 °C.

 55. 12 Μαρτίου 2022

  Καλησπέρα
  Έχω ένα 18αρι toyotomi izuru eco σε ένα ενιαίο χώρο 30 τετραγωνικά περίπου. Το έχω στην θέρμανση στους 23 βαθμούς και το fan στο auto. Ειναι σωστή αυτή η ρύθμιση όσων αφορά την κατανάλωση ρεύματος η καλύτερα να το έχω στο fan στην 3η γραμμή (μέση)?

  • 12 Μαρτίου 2022

   Και κάτι άλλο όσον αφορά την οικονομία του ρεύματος……. Είναι καλό να το σταματάω για μια η δύο ώρες και μετά να το ξαναβάζω η να το σταματάω μόνο όταν πηγαίνω για ύπνο

   • 12 Μαρτίου 2022

    Σε ότι αφορά την οικονομία είναι προτιμότερο να μην το σταματάτε. Μπορείτε να χαμηλώνετε την θερμοκρασία που ζητάτε.

  • 12 Μαρτίου 2022

   Καλησπέρα
   Ναι είναι σωστή η ρύθμιση της ταχύτητας του fan στο auto. Επίσης σε ότι αφορά την κατανάλωση ρεύματος διαφορά θα έχει αλλάζοντας την θερμοκρασία που ζητάμε.

 56. 5 Μαρτίου 2022

  καλήσπερα το κουμπι health με το κουμπι Health airflow τι διαφορα εχουν?

  • 5 Μαρτίου 2022

   Καλησπέρα σας
   Το κουμπί Health είναι η λειτουργία του ιονιστή ενώ το κουμπί Health air flow είναι μια λειτουργία του κλιματιστικού σας η οποία έχει προ ρυθμισμένες θέσεις των περσίδων για την ροή του αέρα. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κλιματιστικού σας για να δείτε αναλυτικά τις λειτουργίες του. Γενικά έχετε υπόψιν σας ότι στην λειτουργία θέρμανσης η ροή του αέρα είναι προτιμότερο να είναι προς τα κάτω (η κλίση της περσίδας στην χαμηλότερη θέση) ενώ στην λειτουργία ψύξης η ροή του αέρα να είναι προς τα πάνω (η κλίση της περσίδας στην υψηλότερη θέση).

 57. 6 Φεβρουαρίου 2022

  Γεια σας
  σπιτι μου και συγκεκριμενα στο δωματιο μου 15 τμ εχω το κλιματιστικο ολο το βραδυ στον αυτοματο (fan) και uermokrasia 24 (heat) και παρολα αυτα νιωθω οτι δεν ζεσταινεται η ζεσταινεται σε συγκεκριμενα σημεια προς τα δεξια που ειναι το κρεβατι παραδειγμα δεν νιωθω καποια διαφορα δεν εχω απωλειες στο δωματιο απο την μπαλοκονοπορτα και την πορτα του δωματιου πιστευεται πρεπει να λειτουργησω την λειτουργια dry κι αν ναι οταν το πατησω σε ποιον αριθμο πρεπει να το βαλω? ευχαριστω πολυ

  • 6 Φεβρουαρίου 2022

   Καλησπερα
   Η ρύθμιση που έχετε κάνει στο κλιματιστικό σας είναι ήδη σωστή. Επειδή πολλές φορές η αίσθηση του καθενός μας είναι υποκειμενική, ελέγξτε με ένα θερμόμετρο τη θερμοκρασία του δωματίου αλλά και το ποσοστό της υγρασίας του δωματίου καθώς ένα υψηλό ποσοστό υγρασίας έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ”κρύα αίσθηση” του χώρου. Και όχι μην βάλετε την λειτουργία Dry διότι στην συγκεκριμένη λειτουργία το κλιματιστικό σας θα λειτουργεί στην ψύξη για να κάνει αφύγρανση. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι το ιδανικό ποσοστό υγρασίας σε έναν χώρο είναι 45%-55%. Εάν έχετε υψηλά ποσοστά υγρασίας στον χώρο σας τότε ιδανικότερο είναι να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα.
   Πατήστε εδώ: περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αφυγραντήρες και την αφύγρανση ενός χώρου.

 58. 4 Φεβρουαρίου 2022

  Καλησπερα ποσα ειναι τα μεγιστα watt ενος 12000btu στην θερμανση?

  • 4 Φεβρουαρίου 2022

   Καλησπέρα
   Τα μέγιστα watt ενός κλιματιστικού μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα τον κατασκευαστή και το εκάστοτε μοντέλο. Για παράδειγμα το κλιματιστικό των 12000 btu Daikin Ftxc35c έχει μέγιστη απόδοση στην θέρμανση 4800 watt (16400 btu) ενώ το κλιματιστικό των 12000 btu GREE PULAR έχει μέγιστη απόδοση στην θέρμανση 4000 watt (13648 btu).

 59. 29 Ιανουαρίου 2022

  Γεια σας! Ψαχνω να αγορασω κλιματιστικο και ειμαι αναμεσα σε δυο μοντελα αλλα το ευρος αποδοσης μεταξυ τους ειναι μακραν διαφορετικο και δεν ξερω τι σημαινει. Το ενα εχει ευρος αποδοσης 3800-22000 και το αλλο 10000-22000. Ποιο ευρος προτιμαμε για καλυτερη αποδοση και οικονομια? Ευχαριστω.

  • 29 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα
   Η πρώτη περίπτωση, δλδ το εύρος 3800-22000 btu σημαίνει ότι το κλιματιστικό μπορεί να δουλέψει αρκετά χαμηλά όταν χρειάζεται, ενώ στην 2η περίπτωση δεν μπορεί να δουλέψει χαμηλότερα από την απόδοση των 10000 btu άρα συγκριτικά μεταξύ τους προτιμήστε την πρώτη περίπτωση. Επίσης σε ότι αφορά την απόδοση τσεκάρετε τον βαθμό Απόδοσης Ψύξης (SEER) & τον Βαθμό Απόδοσης Θέρμανσης (SCOP).Όσο μεγαλύτεροι είναι αυτοί οι βαθμοί τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του κλιματιστικού. Μπορείτε να βρείτε και να συγκρίνετε πολλά κλιματιστικά στο eshop μας.

 60. 24 Ιανουαρίου 2022

  Καλησπερα έχω στο σπίτι ένα κλιματιστικό toyotomi inverter 17.000 btu και το σπίτι είναι 70 τ.μ το αφήνω τώρα το χειμώνα να δουλεύει μέρα νύχτα στους 20 βαθμούς με 23 ….είναι σωστό το μέρα νύχτα και αν είναι οικονομικό?? Σας ευχαριστώ

  • 24 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα σας
   Είναι σωστό να έχετε το κλιματιστικο σας συνέχεια ανοικτό ώστε να μην αφήνετε να πέσει πολύ η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας, γιατί στην περίπτωση που πέσει αρκετά η θερμοκρασία του χώρου το κλιματιστικό σας θα καταναλώσει πολύ περισσότερη ενέργεια για να την ανεβάσει ξανά.
   Ωστόσο την νύχτα είναι ιδανικότερο να χαμηλώνετε την θερμοκρασία του κλιματιστικού σας (Ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας γύρω στους 18 βαθμούς). Επίσης είναι λογικό ότι όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία ζητάμε, να είναι σε βάρος της οικονομίας. Γενικότερα μια ”υγιής” θερμοκρασία είναι στους 22 βαθμούς, όμως φυσικά εξαρτάται και σε τι θερμοκρασία αισθάνεστε και εσείς άνετα. Εάν πχ νιώθετε άνετα με την θερμοκρασία του χώρου σας στους 20 βαθμούς τότε μην ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία ώστε να έχετε και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

 61. 24 Ιανουαρίου 2022

  Εδώ και καιρό το χειριστήριο του κλιματιστικού μου είναι στην αυτόματη λειτουργία , με βαθμούς από +3 έως -3, σαν είναι “κολλημένο”. Δεν ανεβάζει βαθμούς Κελσίου άνω του 3, και δεν πάει στη ρύθμιση-εικονίδιο θέρμανσης. Θέλει επιδιόρθωση ή επανεκκίνηση η μονάδα;

  • 24 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα
   Δοκιμάστε να κάνετε ρεσετ στο χειριστήριο. Συνήθως έχουν μια πολύ μικρή οπή. Πατήστε με ένα λεπτό σιδεράκι εκεί. Αν δεν βρίσκετε την οπή βγάλτε και ξαναβάλτε τις μπαταρίες του μετά από κάποια λεπτά. Εάν είναι παλιές οι μπαταρίες, αντικαταστήστε τες.
   Μετά με το κουμπί mode επιλέξτε τον ήλιο( ή μπορεί αντί για ήλιο να γράφει Heat) για την λειτουργία της θέρμανσης.

 62. 23 Ιανουαρίου 2022

  Καλησπερα πηραμε προσφατα ενα 24 toyotomi για το σαλονι που ειναι γυρω στα 70 τμ .Αλλα ανοιγουμε κ τις πορτες των δωματιων για να ζεσταινετε ολο το σπιτι κ γιατι ζεστενετε πολυ ο χωρος αλλα δεν αλλα το εχω στους 20 βαθμους τωρα κ στο fan στο πιο χαμηλο. Σωστα; Η θελει στο οικονομικο που εχει στο κομπιουτερ; Και δεν ακουω να σταματαει καθολου δουλευει συνεχεια ειναι σωστο ; Το καιω τωρα με το πολυ κρυο ολη μερα. Ευχαριστω.

  • 23 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα
   Από την στιγμή που έχετε ανοικτές τις πόρτες για να καλύψει όλο το σπίτι είναι λογικό να μην σταματάει ειδικά με τις εξωτερικές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες.
   Ωστόσο μπορείτε κάποια στιγμή να χαμηλώσετε την θερμοκρασία που ζητάτε για να τσεκάρετε αν θα σταματήσει ή όχι το κλιματιστικό σας.
   Το fan μπορείτε να το έχετε και στο auto.

 63. 16 Ιανουαρίου 2022

  Καλησπερα εχω ενα juro pro 12000 btu για 32 τμ μετρα περιπου…εχω παρατηρησει πως τωρα που η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι γυρω στους 6 βαθμους και το βαζω στους 21 μετα βιας παει στους 19…δεν μπορει με τπτ να φτασει στους 21…μηπως ειναι καλυτερο να το βαλω στους 18 με 19 βαθμους για να μην εχει καταναλωση ρευματος?και τελος επαρκει αυτο το κλιματιστικο για αυτον τν χωρο?Ευχαριστω.

  • 16 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα
   Με βάση μόνο τα τετραγωνικά τα btu του κλιματιστικού σας είναι καλά.(Υποθέτουμε ότι το κλιματιστικό σας είναι inveter)Επίσης εκτός απο τα τετραγωνικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η διαμόρφωση του χώρου και οι απώλειες που υπάρχουν. Εφόσον δεν μπορεί να πιάσει τους 21 βαθμούς λογικά δεν επαρκεί για τον συγκεκριμένο χώρο. Και ναι δοκιμάστε να το βάλετε στους 19 και παρατηρήστε αν πιάνει αυτήν την θερμοκρασία και σταματάει το κλιματιστικό σας σε πρώτη φάση.

   • 16 Ιανουαρίου 2022

    ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟΥΣ 18 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ…. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΑΛΙ…ΣΤΟΥΣ 18 ΜΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ…INVERTER ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ…ΤΟΣΗ ΩΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΟΥΣ 18 ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΔΕΙΧΝΕΙ 20 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ…

    • 17 Ιανουαρίου 2022

     Η θερμοκρασία που μετράτε είναι λίγο σχετική και σίγουρα μπορεί να έχει μια απόκλιση ανάλογα με το θερμόμετρο οπότε δεν είναι παράξενο που δεν σταμάτησε το κλιματιστικό.
     Επίσης όσο πιο χαμηλή είναι η εξωτερική θερμοκρασία τόσο πιο συχνά θα σταματάει το κλιματιστικό σας για να κάνει απόψυξη την εξωτερική μονάδα.
     Όταν το είχατε στους 21 βαθμούς για πόσες ώρες δούλευε και δεν μπόρεσε να ανεβάσει την θερμοκρασία του χώρου? Και τι θερμοκρασία είχε ο χώρος σας πριν ανοίξτε το κλιματιστικο σας?
     (Όσο πιο χαμηλά πέσει η θερμοκρασία στον χώρο τόσο πιο δύσκολα και περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να ανέβει).Ειδικά για την θέρμανση ενός χώρου ακόμη και όταν λείπετε για κάποιες ώρες το ιδανικό είναι να μην κλείνετε καθόλου το κλιματιστικο, απλά θα ρυθμίζετε μια πιο χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αφήνετε την θερμοκρασία στον χώρο να πέσει πολύ χαμηλά.

     • 27 Φεβρουαρίου 2022

      Καλησπερα εχω ενα κλιματιστικο 12 omnys . Το χειμωνα σε ποσουσ βαθμουσ πρεπει να το βαλω να δουλευει. Επισησ και το καλοκαιρι σε ποσουσ βαθμουσ πρεπει να το βαλω ειναι τοποθετησμενο στο σαλονι περιπου 25 τμ για σωστη λειτουργεια αλλα και για χαμηλη καταναλωση επισησ στο τηλεχιστηριο με λεει to I FEEL KLAEN μπορω να το χρησημοποιησω καθε φορα η μια φορα το μηνα ευχαριστω

     • 27 Φεβρουαρίου 2022

      Καλησπέρα σας
      Θεωρητικά η ιδανική ρύθμιση της θερμοκρασίας τον χειμώνα είναι γύρω στους 22 βαθμούς °C.Το καλοκαίρι ρυθμίστε το κλιματιστικό σας γύρω στους 26 βαθμούς °C.Γενικότερα έχετε στο μυαλό σας ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ στους 10-15 βαθμούς °C. Σε ότι αφορά την λειτουργία I feel klaen ?? θα πρέπει να διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του κλιματιστικού σας διότι από κατασκευαστή σε κατασκευαστή υπάρχει διαφορά στις διάφορες ονομασίες των λειτουργειών που μπορεί να διαθέτει το κάθε κλιματιστικού τους.

 64. 13 Ιανουαρίου 2022

  καλησπερα εχω ενα General Electric GES-NMG35-20 Prime+
  το χρησιμοποιω τωρα τον χειμωνα ειναι το πρωτο κλιματιστικο που εχω το βαζω στην λειτουργεια heat στους 24 βαθμους αυτοματο φαν και η ζεστη να πηγαινει δεξια αριστερα μπροστα αλλα δεν ξερω τι πρεπει να κανω για να το χρησιμοποιω σωστα μπορω να το ανεβασω εως ποιον αριθμο στο ζεστο ειναι 12.000 btu και εχω ενα σπιτι 60 τμ να αφηων την πορτα του δμωατιου ανοιχτει να πηγαινει η ζεστη παντου η να την κλεινω μηπως δεν καλυπτει ολο το σπιτι επισης μπορω να εχω το εχω σε λειτουργια Heat και health air flow η dry?

  • 13 Ιανουαρίου 2022

   Καλησπέρα σας
   Καταρχάς η θερμοκρασία που ορίσατε στο κλιματιστικό σας είναι πολύ καλή.(Θεωρητικά η ιδανική θερμοκρασία μέσα σε ένα σπίτι τον χειμώνα είναι γύρω στους 22 βαθμούς).Αναφορικά με τα τετραγωνικά του σπιτιού σας ιδανικό θα ήταν να είναι ένα κλιματιστικό στα 18000 Btu. Ωστόσο θα πρέπει να δοκιμάσετε στην πράξη αν μπορεί να καλύψει όλον τον χώρο έχοντας την πόρτα ανοιχτή και την ροή του αέρα ρυθμισμένη μόνο προς την κατεύθυνση της πόρτας. (Έχετε στο μυαλό σας ότι όπως είναι φυσικό στην περίπτωση της ανοιχτής πόρτας θα έχετε μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος).
   Σε ότι αφορά την λειτουργία του κλιματιστικού σας φυσικά και θα το έχετε στο Heat(θέρμανση).Το health είναι η λειτουργία του ιονιστή και σας εξυπηρετεί για τον καθαρισμό του αέρα, δεν προσφέρει κάτι στην θέρμανση του χώρου, οπότε μπορείτε να την χρησιμοποιείτε κατά περίπτωση.
   Τέλος στην λειτουργία Dry (Αφύγρανση) το κλιματιστικό σας θα λειτουργεί στην ψύξη για να κάνει αφύγρανση, άρα αυτήν την λειτουργία μπορείτε να την χρησιμοποιήστε μόνο το καλοκαίρι

   • 13 Ιανουαρίου 2022

    ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση ειστε καταπληκτικοι πραγματικα και τελευταια ερωητηση στην λειτουργια health καταναλωνει κατι παραπανω η ειναι το ιδιο?

    • 13 Ιανουαρίου 2022

     Να είστε καλά! Ο ιονιστής (ηλεκτρική συσκευή και όχι μόνο φίλτρα) ναι καταναλώνει ανεπαίσθητα παραπάνω όμως είναι αμελητέο.(Φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα το κλιματιστικό σας να περιλαμβάνει ιονιστή με φίλτρα μόνο). Μπορείτε να δείτε το manual του κλιματιστικού σας όπου αναφέρονται αναλυτικά οι λειτουργίες του και η κατανάλωση.

 65. 30 Αυγούστου 2021

  Καλησπέρα σας το κλιματιστικό μου το βράδυ το βαζω στους 28 βαθμους και καθε 20 λεπτα το σβινω καταναλώνω περισσότερο ρευμα;
  Βλαζω και τον ανεμιστήρα της οροφής να δουεύει ταυτοχρόνως
  Ευχαριστώ

  • 31 Αυγούστου 2021

   Καλησπέρα σας
   Η θερμοκρασία που επιλέξατε είναι ιδανική. Ωστόσο εάν το σβήνετε κάθε 20 λεπτά, ναι είναι λάθος.
   Ιδανικό είναι να αφήνετε το κλιματιστικό ενεργοποιημένο στους 28 βαθμούς. Έτσι και αλλιώς στο κλιματιστικό σας μόλις πιάσει αυτήν την θερμοκρασία, σταματάει να λειτουργεί ο συμπιεστής της εξωτερικής μονάδας, το οποίο σημαίνει ότι η κατανάλωση ρεύματος θα είναι μηδαμινή.

 66. 13 Αυγούστου 2021

  Καλημέρα σας, αν θέλω να καθαρίσω την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, μπορώ να την πλύνω με το λάστιχο, ενδείκνυται αυτός ο τρόπος η μήπως υπάρξει πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα; Και αν την πλύνω, πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να στεγνώσει για να το λειτουργήσω ξανά;

  • 13 Αυγούστου 2021

   Καλημέρα σας
   Ναι μπορείτε να πλύνετε την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού με το λάστιχο με φορά από το πάνω μέρος της και προς τα κάτω. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην ρίξετε πολύ νερό στην δεξιά πλευρά της όπως την κοιτάτε.(Είναι η πλευρά που βγαίνουν τα καλώδια και οι σωλήνες).
   Αυτό που σας ενδιαφέρει και είναι και το βασικό, είναι το στοιχείο της εξωτερικής μονάδας (στο πίσω μέρος της)να είναι καθαρό. Ρίχνετε νερό πάντα με προσοχή και με φορά από πάνω προς τα κάτω όπως είπαμε ήδη, όπως επίσης και με αντίθετη φορά από εκεί που είναι τα καλώδια και οι σωλήνες.
   Μόλις πλύνετε την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, περιμένετε 5-10 λεπτά και μετά βάλτε το σε λειτουργία.

 67. 9 Αυγούστου 2021

  Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω σας παρακαλώ πολύ τι σημαίνει Απόδοση ψύξης 9000 (3500-11000) BTU/h και
  Απόδοση ψύξης 9000 (3100-11600) BTU/h, ποια η διαφορά;

  • 9 Αυγούστου 2021

   Καλησπέρα σας

   Μιλάτε φυσικά για ένα κλιματιστικό με τεχνολογία inverter..Μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας Κλιματιστικα και Πως να επιλέξετε το καταλληλότερο τι είναι και πως λειτουργεί η τεχνολογία inverter σε ένα κλιματιστικό.
   Τα 9000 btu που αναφέρατε είναι η μέση απόδοση ενός inverter κλιματιστικού.
   Τα 3500 btu είναι η χαμηλότερη απόδοση που μπορεί να έχει το κλιματιστικό και τα 11000 Btu είναι η μέγιστη απόδοση που μπορεί να φτάσει.
   Η διαφορά στο δεύτερο κλιματιστικό είναι ότι έχει λίγο μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας, πράγμα το οποίο είναι θετικό φυσικά.

 68. 5 Αυγούστου 2021

  Καλημέρα σας. Με την πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών, πως μπορώ να λειτουργήσει το κλιματιστικό οταν δεν υποστηρίζει λειτουργία ανακύκλωσης όπως του αυτοκινήτου;
  Ευχαριστώ

  • 5 Αυγούστου 2021

   Καλημερα σας
   Καταρχάς ευχόμαστε να σβήσουν οι πυρκαγιές και να μην υπάρξουν νέες.
   Σε ότι αφορά το ερώτημα σας, τα οικιακα κλιματιστικα (εκτός από κάποια μοντέλα όπως πχ το Daikin Ururu Sarara) ανακυκλώνουν τον αέρα του χώρου μας.
   Δεν διαθέτουν την δυνατότητα εισροής εξωτερικού αέρα. Συνεπώς (εφόσον μιλάμε για οικιακό κλιματιστικο), η default λειτουργία του είναι η ανακύκλωση του αέρα του χώρου μας έτσι και αλλιώς.

 69. 1 Αυγούστου 2021

  Με την συνεχόμενη λειτουργια xωρις να σταματάει το κληματιστικο υπάρχει περίπτωση απ’ την υπερλειτουργια να σταματήσει να δουλεύει η εξωτερική μονάδα??

  • 1 Αυγούστου 2021

   Καλησπέρα
   Ειδικά με τις θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες εαν το κλιματιστικο μας δουλευει συνεχομενα χωρις καμια απολύτως παύση ειναι πολυ πιθανόν να σταματήσει ο συμπίεσης της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικου λόγω υπερθέρμανσης η ακόμη και βλάβης λόγω κακής συντήρησης.
   Προσέξτε τα εξής:
   Ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού περιπου σε μια διαφορά 12 βαθμών σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία (δλδ περιπου στους 26°c).Δεν πρεπει να έχουμε μεγαλη αποκλιση απο την εξωτερική θερμοκρασία για να μην ζορίζεται να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας οταν βγουμε απο το σπίτι.Επισης ετσι και το κλιματιστικό μολις πιάσει αυτην την θερμοκρασία σταματάει και “ξεκουράζεται”,άρα ζορίζεται λιγοτερο.Ειναι λαθος να το ρυθμίσετε στους 20°c η και πιο κάτω και για την υγεία σας αλλα και γιατι ετσι το κλιματιστικό δεν θα σταματάει ποτε γιατι θα προσπαθεί να πιάσει αυτην την τοσο χαμηλή θερμοκρασία , θα ζορίζεται και επίσης θα σας καταναλώνει πολυ περισσότερο ρεύμα.
   Επισης φροντίστε να είναι καλοσυντηρημενο το κλιματιστικό σας, και να πλένετε με σκέτο νερό τα φίλτρα του καθε μηνα η ακομα και συχνότερα εάν δείτε ότι είναι πολύ βρώμικα.
   Φροντίστε η εξωτερική μονάδα να είναι καθαρή και να έχει καλό αερισμό.Αν πχ εχετε τέντες μπροστά από την εξωτερική μονάδα του aircondition σηκώστε τες.
   Συνοψίζοντας το σημαντικότερο είναι να μην αμελειτε ποτε την συντήρηση του κλιματιστικού απο έναν εξειδικευμένο τεχνικό και να μην ρυθμίσετε πολυ χαμηλά την θερμοκρασία.

 70. 23 Ιουνίου 2021

  Καλησπέρα.Ρυθμίζω το κλιματιστικό μου στους 27 C και Mode Cool, μετά το βάζω σε Mode Auto και μετράω ως αποτέλεσμα 21C στο χώρο. Που ωφείλεται αυτό; Ευχαριστώ.

  • 24 Ιουνίου 2021

   Καλημέρα σας
   Στην πρώτη περίπτωση η ρύθμιση που κάνατε είναι πολύ σωστή.
   Στην δεύτερη περίπτωση αυτό που ρυθμίσατε είναι να επιλέξει αυτόματα το κλιματιστικό σας εαν θα δουλέψει στην ψύξη ή στη θέρμανση με τις default θερμοκρασίες που έχει δώσει ο κατασκευαστής του..Για αυτό και βλέπετε 21C βαθμούς στον χώρο.
   Ιδάνικα καλό είναι να αποφευγετε το auto mode του κλιματιστικού ώστε να έχετε εσείς τον πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων.

   • 9 Μαρτίου 2022

    Θέλω ν’ αγοράσω για δωμάτιο 14 τμ τί είναι προτιμώτερο;
    Τα 9000 btu ή 12000btu;
    (Μ’ ενδιαφέρει κυρίως η θέρμανση και η οικονομία.
    Επίσης πειράζει να κάνω χρόνο πάρα χρόνο το service ή είναι απαραίτητο το ετήσιο. (Χρήση 8ωρη)

    • 9 Μαρτίου 2022

     Με βάση τα τετραγωνικά ένα κλιματιστικό στα 9000 btu σας καλύπτει και με το παραπάνω.(Φυσικά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα τετραγωνικά ). Μπορείτε να δείτε τον υπολογιστή BTU που έχουμε δημιουργήσει. Ωστόσο η γνώμη μας είναι να εξετάσετε και την περίπτωση να αγοράσετε κλιματιστικό 12000 btu διότι σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά στην τιμή αγοράς του σε σχέση με τα 9000 btu είναι πολύ μικρή οπότε συμφέρει περισσότερο.
     Σε ότι αφορά την συντήρηση είναι απαραίτητο να γίνεται ετησίως και σε περιπτώσεις που ένα κλιματιστικό δουλεύει όλο τον χρόνο(για ψύξη & θέρμανση) τότε ενδείκνυται η συντήρηση του να γίνεται κάθε έξι μήνες.

 71. 19 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπερα. Εχω το κλιματιστικο στους 24 βαθμους και fan στις γραμουλες που εχει στη μεση οχι μεχρι το δυνατο. Το κλιματιστικο ειναι 24αρι και θερμανση κεντρικη για σπιτι 90 τετραγωνικων. Ευχαριστω εκ των προτερων

  • 20 Νοεμβρίου 2020

   Καλημέρα σας
   Η θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει στο κλιματιστικό σας είναι καλή για την θέρμανση του χώρου σας ..
   Επίσης η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ορθώς ρυθμισμένη.Ωστοσο την ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορείτε επίσης να την έχετε ρυθμισμένη στο αυτόματο με την προυπόθεση βέβαια ότι καλύπτονται επαρκώς οι πιό απομακρυσμένοι χώροι του σπίτιου.

 72. 16 Νοεμβρίου 2020

  Παρακαλώ πείτε μου τι είναι ποιο οικονομικό όταν έχω το κλιματιστικό μου στο auto η στο fan.
  Ευχαριστώ

  • 17 Νοεμβρίου 2020

   Καλησπέρα σας
   Όταν έχετε επιλεγμένη την αυτόματη λειτουργία του κλιματιστικου, το κλιματιστικό επιλέγει αυτόματα εάν θα δουλέψει στην ψύξη ή στην θέρμανση ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
   Όταν το έχετε στην ρύθμιση του ανεμιστηρα (Fan) , το κλιματιστικό σας λειτουργεί σαν απλός ανεμιστήρας χωρίς να παράγει ψύξη ή θέρμανση.
   Επομένως στην λειτουργία fan είναι πιο οικονομικό.

 73. 15 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα, θα ήταν εύκολο να με βοηθήσετε στο Πώς ρυθμίζονται οι περσίδες κατεύθυνσης του αέρα ανάλογα με την χρήση το χειμώνα ή το καλοκαίρι;

  • 15 Σεπτεμβρίου 2020

   Καλησπέρα σας.
   Όταν το κλιματιστικό δουλεύει στην ψύξη η κατεύθυνση του αέρα από την περσίδα (ή τις περσίδες) θα πρέπει να όσο το δυνατόν πιό ψηλά καθότι ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος και μένει χαμηλότερα από τον πιο θερμό αέρα.
   Αντίστοιχα στην θέρμανση η ροη του αέρα πρέπει να είναι προς τα κάτω διότι ο θερμότερος αέρας έχει την τάση να πηγαίνει προς τα πάνω.

 74. 26 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα
  Το κλιματιστικό που υπάρχει ήδη τι είναι? Είναι τεχνολογίας inverter? Πόσα btu είναι? Σε ποιόν όροφο είναι το διαμέρισμα? Επίσης σίγουρα είναι καλή ιδέα να βάλετε ακόμη ένα κλιματιστικό στο υπνοδωμάτιο ώστε την νύχτα να λειτουργεί μόνο αυτό για την θέρμανση στο υπνοδωμάτιο για να μην καταναλώνετε άσκοπα ρεύμα για την θέρμανση όλου του σπιτιού και του υπνοδωματίου. Καλό θα είναι να επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή να μας στείλετε το τηλέφωνο σας εδώ : https://www.idealklima.gr/epikoinwnia/ στην φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στο τέλος της σελίδας, ώστε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά εμείς μαζί σας για να μπορέσουμε να σας κατατοπίσουμε με λεπτομέρεια.

 75. 18 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα σας! Ψάχνω για σπίτι στην περιοχή του Βόλου και βρήκα ένα το οποίο μόνη θέρμανση του είναι το air condition. Ο προβληματισμούς μου αφορά το χειμώνα διότι φοβάμαι μήπως δεν ζεσταινομαι, πληρώνω πολλά και θα είμαι σε αδιέξοδο διότι δνε υπάρχει άλλη θέρμανση. Έχω να πω πως υπάρχει ένα air condition που βρίσκεται σε θέση ωστε να κοίτα όλα τα δωμάτια το σπίτι είναι 60 περίπου τμ. Καινούργιο με κουφώματα αλουμινίου και μόνωση. Μπορώ να τοποθετήσω και ακόμη ένα στο υπνο δωμάτιο αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα αυτό και αν με συμφέρει!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2010 - 2019 IDEALKLIMA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Designed by ArtAbout.gr
fotovoltaika