Χρειάζεστε βοήθεια; - 231 231 5333
 
καθαριστης αερα

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη η χρήση του ιονιστη αέρα, ιδίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς γεννήθηκε η ανάγκη για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα στους οικιακούς χώρους και όχι μόνο. Φυσικά, ο ιονιστης δεν είναι καινούριο δημιούργημα, αλλά εφευρέθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα. Ειδικότερα, το 1918 ο Alexander Chizhevsky δημιούργησε τον πρώτο ιονιστή αέρα για θεραπεία ιόντων. Αρχικά  ο ιονιστης χρησιμοποιήθηκε στον τομέα της κτηνοτροφίας για να εξασφαλίσει την υγεία των ζώων. Αυτή η ανακάλυψη πυροδότησε το ενδιαφέρον του Cecil Alfred ‘Coppy’ Laws για το ελάχιστα γνωστό φαινόμενο του ιονισμού αέρα. Το 2002, ο Cecil Alfred «Coppy» Laws αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ιονιστή αέρα, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί ένας καθαριστης αερα με ιονισμο

Ο καθαριστης αερα ιονιστης  είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί υψηλή τάση για να ιονίσει, να «φορτίσει» δηλαδή ηλεκτρικά, μόρια αέρα. Τα αρνητικά ιόντα, ή ανιόντα, είναι σωματίδια με ένα ή περισσότερα επιπλέον ηλεκτρόνια, που προσδίδουν ένα καθαρό, αρνητικό φορτίο στο σωματίδιο. Τα κατιόντα είναι θετικά ιόντα από τα οποία λείπουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα καθαρό θετικό φορτίο. Ορισμένοι εμπορικοί καθαριστές αέρα έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν αρνητικά ιόντα. Ένας άλλος τύπος ιονιστη αέρα είναι ο ιονιστης ηλεκτροστατικής εκκένωσης (γεννήτρια ισορροπημένων ιόντων) που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση του στατικού φορτίου.

καθαριστες αερα ιονιστες

Ο καθαριστης αερα  ιονιστης  παράγει  λοιπόν αρνητικά ιόντα  τα οποία προσελκύουν τα αιωρούμενα θετικά φορτισμένα ιόντα , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα διάφορα βακτήρια, τα μικρόβια, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη και λοιπά αλλεργιογόνα. Τα βλαβερά μόρια απομακρύνονται από τον αέρα –πέφτοντας στο πάτωμα ή άλλες επιφάνειες του δωματίου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συσκευές περιέχουν έναν συλλέκτη για να προσελκύουν τα φορτισμένα σωματίδια πίσω στη μονάδα.
Πολλοί σύγχρονοι καθαριστές αέρα διαθέτουν επίσης πολλαπλά φίλτρα (HEPA , άνθρακα κλπ) & ανεμιστήρα ώστε να συλλέγουν, να παρακρατούν και να εξουδετερώνουν όλα τα βλαβερά σωματίδια.

Ιονιστές και όζον

*Το Όζον μπορεί να παραχθεί από ξηρό Ο2 ή ατμοσφαιρικού αέρα που οδηγείται προς περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα ηλεκτρικές εκκενώσεις τάσης 5.000 – 20.000 Βολτ. Μερικά ηλεκτρικά εξαρτήματα παράγουν αξιόλογα επίπεδα όζοντος, κυρίως συσκευές που χρησιμοποιούν υψηλές τάσεις, όπως ιονιστές αέρος, εκτυπωτές λέιζερ, φωτοαντιγραφικά και ηλεκτροσυγκολλητές.
Το όζον ενδεχόμενα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους βλεννογόνους και στους αναπνευστικούς ιστούς των ζώων και των ανθρώπων, αλλά και στους ιστούς των φυτών, σε μεγάλες όμως συγκεντρώσεις πάνω από περίπου 100 ppb και σε μικρούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς.

καθαριστες αερα ιονιστες

Γενικότερα πάντως, ο ιονιστης χρησιμοποιείται ως καθαριστής αέρα για την αφαίρεση σωματιδίων από τον αέρα και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
*Η συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα βρετανικά νοσοκομεία ώθησε την Εθνική Υπηρεσία Υγείας να ερευνήσει την αποτελεσματικότητα των ανιόντων για τον καθαρισμό του αέρα, καταλήγοντας στο ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από ακετοβακτηρίδιο του αέρα σε μια πτέρυγα, εξαλείφθηκαν με την εγκατάσταση αρνητικού ιονιστη αέρα. Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε στο μηδέν, φέρνοντας έτσι ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Θετικά και αρνητικά ιόντα που παράγονται από συστήματα κλιματισμού έχουν επίσης βρεθεί ότι απενεργοποιούν τους ιούς συμπεριλαμβανομένης της γρίπης.

Οι καθαριστες αερα, ιονιστες σκοτώνουν τους ιούς;

katharistes aera ionistisΜια επιστημονική ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι τα αρνητικά ιόντα μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη των ιών.
Ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19, οι άνθρωποι εγκαθιστούν καθαριστες αερα, ιονιστές σε γραφεία και εστιατόρια. Η πρόθεση είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να μειωθούν τα επίπεδα του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. *Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2020, πιστεύεται ότι ένας καθαριστης αερα  μπορεί να λειτουργήσει κατά του SARS-CoV-2. Έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός έναντι άλλων ιών SARS. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο καλά λειτουργούν οι καθαριστες αερα  κατά του SARS-CoV-2.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ιονιστών;

Υπάρχουν μερικοί τύποι ιονιστών για να διαλέξετε. Συγκεκριμένα, ο ιονιστης διακρίνεται σε διπολικό, μπορεί να συνδυαστεί με καθαριστή αέρα ή με ανεμιστήρα. Ο ιονιστης βάσης ανεμιστήρα χρησιμοποιεί τον ανεμιστήρα του για να κυκλοφορεί γρήγορα τον αέρα στο δωμάτιο, αλλά είναι πιο θορυβώδης και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, ενώ οι τύποι χωρίς ανεμιστήρα διανέμουν τον αέρα αργά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν τον αέρα, είναι αθόρυβοι και πιο ενεργειακά αποδοτικοί, όμως δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.
Πιο αναλυτικά:

Διπολικός ιονισμός

Ο διπολικός ιονισμός είναι ένας τύπος τεχνολογίας που παράγει θετικά και αρνητικά ιόντα αέρα.
Συχνά χρησιμοποιείται με άλλες συσκευές, κυρίως συνδυαστικά με συσκευές θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού . Ο διπολικός ιονισμός είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή ιονιστη.

Ανεμιστήρες με ιονιστή

Ένας ανεμιστήρας χρησιμοποιεί περιστρεφόμενες λεπίδες για την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό είναι χρήσιμο για την αύξηση του αερισμού σε ένα δωμάτιο. Ορισμένοι ανεμιστήρες έχουν επίσης ρύθμιση ιονισμού. Αυτές οι συσκευές κυκλοφορούν αέρα και προάγουν τη ροή του αέρα ενώ απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα.

Καθαριστης αερα με ιονιστή

katharistis aera ionistis

Ο καθαριστης αερα είναι μια συσκευή που αφαιρεί τα επιβλαβή σωματίδια από τον αέρα.
Οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν πολλαπλά φίλτρα (HEPA, άνθρακα, σκόνης κλπ) και ανεμιστήρα για τον καθαρισμό του αέρα. Σε αντίθεση με έναν απλό ιονιστη, ένας καθαριστής αέρα είναι αποτελεσματικότερος στην απομάκρυνση της σκόνης και της γύρης. Συχνά συνιστάται για άτομα που έχουν άσθμα ή αλλεργίες. Ορισμένοι καθαριστές αέρα διαθέτουν επίσης και τεχνολογία ιονιστη. Αυτό είναι το ιδανικότερο διότι  ο καθαριστης αερα  καθαρίζει τον αέρα και εξουδετερώνει παράλληλα βακτήρια, μικρόβια, τον καπνό του τσιγάρου, την σκόνη και λοιπά αλλεργιογόνα χρησιμοποιώντας συνδυαστικές μεθόδους φιλτραρίσματος για την πληρέστερη καθαριότητα του αέρα στο χώρο.

*Ποια οφέλη προσφέρει ο καθαριστής αέρα με συνδυαστικές μεθόδους φιλτραρίσματος;

  •  Είναι αποτελεσματικός έναντι λεπτών μικροοργανισμών όπως καπνού, αιθάλης και άλλων μικροσκοπικών σωματιδίων, μέχρι 0,1 microns.
  • Εξουδετερώνει διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη φυτών και δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα επιθήλια των ζώων, την μούχλα, διάφορα βακτήρια, ιούς συμπεριλαμβανομένης της γρίπης & του SARS-CoV-2 .
  • Προσφέρει ποιοτικότερο και πιο υγιεινό αέρα στον χώρο μας
  • Τυπικά συμπαγής για φορητότητα
  • Ευκολία στην συντήρηση του

Οι περισσότεροι καθαριστες αερα με ιονισμο είναι απολύτως ασφαλείς και δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Εκπέμπουν αρνητικά ιόντα στον αέρα ως έναν τρόπο καθαρισμού που είναι ακίνδυνος για εσάς. Συχνά συγχέονται με γεννήτριες όζοντος που εκπέμπουν υψηλά επίπεδα όζοντος που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τον καθαριστη αερα, ιονιστη σας

Στη περίπτωση που χρησιμοποιείτε  έναν καθαριστή αέραιονιστη, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του:

  • Συνίσταται να καθαρίζετε συχνά την πλάκα συλλέκτη (σε μοντέλα ηλεκτροστατικών κατακρημνιστών).
  • Καλό είναι να καθαρίζετε τακτικά την περιοχή γύρω από τον καθαριστη αερα, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα.
  • Φροντίζετε πάντα για την καλή καθαριότητα και τον σωστό εξαερισμό του χώρου σας.
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του  κατασκευαστή για την σωστή συντήρηση του καθαριστη αερα (Αλλαγή φίλτρων, καθαρισμός κλπ)

Ιονιστης και άλλες συσκευές

Ιονιστης και κλιματιστικό: Πώς λειτουργεί ο συνδυασμός τους

Πολλά μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν ενσωματωμένο ιονιστη. Η λειτουργία ιόντων ή ανιόντων σε ένα κλιματιστικό μειώνει τους ρύπους του αέρα εσωτερικών χώρων, όπως μικρόβια και βακτήρια, εκπέμποντας αρνητικά και θετικά ιόντα σε ένα δωμάτιο. Όταν ο ιονιστης ενός air condition είναι σε λειτουργία, ιόντα πλάσματος (ιόντα και με τις δύο πολικότητες) περιβάλλουν ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως ιούς και βλάπτουν αποτελεσματικά τα κύτταρα και τα καθιστούν ανενεργά. Είναι ενδιαφέρον ότι συμβολικά, τα αρνητικά ιόντα είναι όσο ένα πεύκο. Αυτό πιθανώς είναι μια αναφορά στο γεγονός ότι τα αρνητικά ιόντα υπάρχουν σε αφθονία σ’ ένα δάσος.
Τα αρνητικά ιόντα είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν σε αφθονία στις παραλίες. Τα αρνητικά ιόντα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους μετά από μια καταιγίδα. Οι κεραυνοί είναι από όπου προέρχονται.

Καθαριστης αερα, Ιονιστης και αφυγραντήρας για το παιδικό δωμάτιο

Ο ερχομός ενός μωρού σε ένα σπίτι φέρνει αναμφίβολα χαρά. Μαζί του έρχεται και η ανάγκη, να του παρέχεται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, στο οποίο θα διασφαλιστεί ότι έχει αποκλειστεί από αερομεταδιδόμενες ασθένειες. Ο αέρας που αναπνέουμε έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Και η ποιότητα του αέρα σας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο καθαρός είναι και της σχετικής υγρασίας, μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο το μωρό λόγω του ευαίσθητου ανοσοποιητικού του συστήματος. Σε αυτό το σημείο έρχεται να συμβάλλει ο καθαριστης αερα ιονιστης, συνδυαστικά όμως με έναν αφυγραντήρα. Η ποιότητα του αέρα είναι ένας συνδυασμός της κατάλληλης σχετικής υγρασίας και της καθαριότητας του αέρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένας αφυγραντήρας θα σας βοηθήσει και θα είναι αρκετά αποτελεσματικός. Αλλά δεν είναι χρήσιμος όλο τον χρόνο γιατί η υγρασία δεν μένει στα ίδια επίπεδα σε όλες τις εποχές. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται  ένας καθαριστής αέρα, ο οποίος είναι ωφέλιμος όλο το χρόνο. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μπορεί να το παρέχουν μερικές συνδυαστικές συσκευές καθαριστη αερα- ιονιστη και αφυγραντήρα.

*Παραπομπές

© 2010 - 2019 IDEALKLIMA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Designed by ArtAbout.gr