Χρειάζεστε βοήθεια; - 231 231 5333
 

Η αντλια θερμοτητας προσφέρει μια ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση σε ψύξη και θέρμανση για όλα τα κλίματα. Όπως και το ψυγείο σας, οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να μεταφέρουν θερμότητα από ένα δροσερό σε ένα ζεστό χώρο, κάνοντας τον ψυχρό χώρο πιο δροσερό ή τον ζεστό χώρο πιο ζεστό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, η αντλια θερμοτητας μεταφέρει θερμότητα από το δροσερό εξωτερικό χώρο στο ζεστό σπίτι σας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης, οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το σπίτι σας στην ύπαιθρο. Επειδή μεταφέρουν θερμότητα αντί να παράγουν θερμότητα, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά άνετες θερμοκρασίες για το σπίτι σας.

Αντλια θερμοτητας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αντλιών θερμότητας: αέρα-αέρα, αέρα νερού και γεωθερμική. Συλλέγουν θερμότητα από τον αέρα, το νερό ή το έδαφος έξω από το σπίτι σας και τη διοχετεύουν για χρήση στο εσωτερικό.
Ο πιο κοινός τύπος αντλίας θερμότητας είναι η αντλία θερμότητας αέρα νερού ή αερα αέρα, η οποία μεταφέρει θερμότητα μεταξύ του σπιτιού σας και του εξωτερικού αέρα. Οι σύγχρονες αντλίες θερμότητας μπορεί να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τη θέρμανση με ηλεκτρική αντίσταση, όπως με ηλεκτρικούς θερμαντήρες. Οι αντλίες θερμότητας αέρα νερού σε συνδυασμό με κατάλληλες τερματικές μονάδες αφυγραίνει ηπιότερα από τα τυπικά κεντρικά κλιματιστικά, με αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερη άνεση ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν σε όλα τα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές που αντιμετώπισαν εκτεταμένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία αντλιών θερμότητας έχει προχωρήσει έτσι ώστε να αποτελεί πλέον βασική λύση θέρμανσης χώρου σε ψυχρότερες περιοχές.

Αντλια θερμοτητας αέρα- αέρα και αέρα νερού

αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα είναι διαθέσιμες σε έκδοση με ή χωρίς δίκτυο διανομής αέρα με αγωγούς που ονομάζεται mini-split αντλία θερμότητας. Επιπλέον, ένας ειδικός τύπος αντλίας θερμότητας με πηγή αέρα και κατάληξη σε νερό που όπως αναφέρθηκε ονομάζεται “αντλία θερμότητος αέρα νερού” παράγει ζεστό και κρύο νερό αντί για αέρα, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιείται με συστήματα θέρμανσης δαπέδου και όχι μόνο σε λειτουργία θέρμανσης και ψύξης.

Γεωθερμική αντλια θερμοτητας

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (εδάφους ή πηγής νερού) επιτυγχάνουν υψηλή απόδοση μεταφέροντας θερμότητα μεταξύ του σπιτιού σας και του εδάφους ή μιας κοντινής πηγής νερού. Αν και κοστίζουν περισσότερο στην εγκατάσταση, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας επειδή εκμεταλλεύονται σχετικά σταθερές θερμοκρασίες εδάφους ή νερού. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας έχουν ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 30%-60%, να ελέγξουν την υγρασία, είναι ανθεκτικές και αξιόπιστες και ταιριάζουν σε μεγάλη ποικιλία σπιτιών. Το αν μια γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι κατάλληλη για εσάς θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του χώρου σας, το υπέδαφος και τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη του γεωθερμικου πεδίου (πηγής). Οι αντλίες θερμότητας εδάφους ή νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ακόμη πιο ακραία κλίματα από τις αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα και η ικανοποίηση των πελατών με τα συστήματα είναι πολύ υψηλή.

Προηγμένες δυνατότητες που πρέπει να αναζητήσετε σε μια αντλια θερμοτητας

Μια σειρά από καινοτομίες βελτιώνουν την απόδοση στην αντλια θερμοτητας. Σε αντίθεση με τους τυπικούς On-Off συμπιεστές που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με πλήρη ισχύ, οι συμπιεστές που ελέγχονται μέσω inverter επιτρέπουν στις αντλίες θερμότητας να λειτουργούν για όση ακριβώς ισχύ θέρμανσης ή ψύξης απαιτείται σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξωτερική θερμοκρασία, εξοικονομώντας ενέργεια μειώνοντας τη λειτουργία on/off και τη φθορά του συμπιεστή. Οι αντλίες θερμότητας inverter λειτουργούν ακόμα αποδοτικότερα με συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας χώρου ζώνης. Τα συστήματα ελέγχου ζώνης, που βρίσκονται συχνά σε μεγαλύτερα σπίτια, χρησιμοποιούν τοπικούς θερμοστάτες χώρου ή αισθητήρες για να επιτρέπουν στην αντλία θερμότητας να διατηρεί διαφορετικούς χώρους σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα πλέον μοντέλα αντλιών θερμότητας είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες μεταβλητής ταχύτητας. Επιπλέον στις αντλίες θερμότητας αέρα αέρα (τυπικά κλιματιστικά) οι λειτουργίες μεταβλητής ταχύτητας για τους ανεμιστήρες των εσωτερικών μονάδων έχουν ώς στόχο να διακινήσουν τον αέρα με άνετη ταχύτητα, ελαχιστοποιώντας τα ψυχρά ρεύματα και μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ελαχιστοποιούν επίσης τον θόρυβο από τον ανεμιστήρα που λειτουργεί σε πλήρη ταχύτητα. Ορισμένες τέλος αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης είναι εξοπλισμένες με εναλλάκτη ανάκτησης, ο οποίος ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα από τη λειτουργία ψύξης της αντλίας θερμότητας και τη χρησιμοποιεί για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης.
Μια αντλια θερμοτητας εξοπλισμένη με εναλλάκτη ανάκτησης μπορεί να θερμάνει νερό 2 έως 3 φορές πιο αποτελεσματικά από έναν συνηθισμένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αν και οι περισσότερες αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμαντήρες αντίστασης ως εφεδρική πηγή για το κρύο, οι αντλίες θερμότητας μπορούν επίσης να εξοπλιστούν σε συνδυασμό με λέβητες αερίου, που αναφέρεται ως σύστημα διπλού καυσίμου ή υβριδικό σύστημα, για να συμπληρώσει την αντλια θερμοτητας. Αυτό βοηθά στην επίλυση του προβλήματος της λιγότερο αποτελεσματικής λειτουργίας της αντλίας θερμότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες και μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν λίγοι κατασκευαστές αντλιών θερμότητας που ενσωματώνουν και τους δύο τύπους θερμότητας σε ένα μηχάνημα, επομένως αυτές οι διαμορφώσεις είναι συχνά δύο μικρότερα υποσυστήματα, το ένα δίπλα στο άλλο, που μοιράζονται το ίδιο εσωτερικό δίκτυο θέρμανσης. Σε σύγκριση με έναν λέβητα αερίου ή μια τυπική αντλία θερμότητας μόνο, αυτός ο τύπος συστήματος μπορεί επίσης να είναι πιο οικονομικός. Η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας εξαρτάται από το σχετικό κόστος του αερίου σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τις εξωτερικές συνθήκες (θερ/σία περιβάλλοντος).

Πλεονεκτήματα της αντλίας θερμότητας είναι:

1. Χαμηλότερο λειτουργικό κόστος
2. Λιγότερη συντήρηση
3. Καλύτερη Ασφάλεια
4. Μειώνει τις εκπομπές άνθρακα
5. Παρέχει ψύξη
6. Μεγάλη διάρκεια ζωής

Μειονεκτήματα της αντλιας θερμοτητας είναι:

1. Υψηλό αρχικό κόστος
2. Δύσκολη εγκατάσταση (για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας)
3. Πιθανή Υστέρηση ισχύος σε κρύο καιρό
4. Όχι εντελώς απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να είναι μια φανταστική επιλογή για το σπίτι σας από πολλές απόψεις. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πλεονεκτήματα που μπορείτε να αποκτήσετε με την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας.

Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας

Οι αντλίες θερμότητας είναι φθηνότερες στη λειτουργία από τα συστήματα που βασίζονται στην καύση. Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικά είναι τα συστήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των αντλιών θερμότητας μπορούν να είναι σχετικά μεγάλες, αυτή η φιλική προς το περιβάλλον επένδυση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα ετησίως.

Λιγότερη συντήρηση

Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τα συστήματα θέρμανσης με καύση. Τακτικά, μία φορά το χρόνο, πρέπει να ελέγχονται ορισμένες λεπτομέρειες του συστήματος.

Καλύτερη ασφάλεια

Οι αντλίες θερμότητας είναι ασφαλέστερες από τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στην καύση. Είναι ασφαλείς στη λειτουργία τους και δεδομένου ότι βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και δεν χρειάζεται να καίνε καύσιμο για να παράγουν θερμότητα, έχουν λιγότερες ανησυχίες για την ασφάλεια σε σύγκριση με τους ομολόγους τους.

Μειώνει τις εκπομπές άνθρακα

Το σύστημα αντλίας θερμότητας μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και έχει αποτελεσματικό ρυθμό μετατροπής ενέργειας σε θερμότητα.

 

 

Παρέχει ψύξη

Κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων, οι αντλίες θερμότητας είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη λειτουργία τους και έτσι να λειτουργούν σαν μονάδα ψύξης. Οι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα μπορούν εύκολα να αλλάξουν σε λειτουργία ψύξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μεγάλη διάρκεια ζωής

Η διάρκεια ζωής των αντλιών θερμότητας είναι σχετικά μεγάλη, έως 50 χρόνια, ωστόσο η μέση διάρκεια ζωής είναι κάπου μεταξύ 14 και 15 ετών. Παρά τους αριθμούς αυτούς, αποτελούν εξαιρετικά αξιόπιστη και σταθερή πηγή θερμότητας.

Η αντλια θερμοτητας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις θέρμανσης σπιτιού που υπάρχουν. Ωστόσο, η αρχική δαπάνη μετρητών μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την επιλογή αυτή. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας αντλίας θερμότητας.

Υψηλό αρχικό κόστος

Οι αντλίες θερμότητας έχουν μεγάλο αρχικό κόστος, αλλά από την άλλη πλευρά, το κόστος λειτουργίας τους μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας και οδηγεί σε μια διαδρομή μειωμένων εκπομπών άνθρακα.

Δύσκολη εγκατάσταση (για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητος)

Οι γεωθερμικές αντλιες θερμοτητας είναι αρκετά δύσκολο να εγκατασταθούν, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η ισχύς του γεωθερμικού σας πεδίου. Αφετέρου δε, δημιουργείται σημαντική όχληση κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης λόγω εκσκαφών και χωματουργικών εργασιών

Πιθανή υστέρηση ισχύος στον κρύο καιρό

Λίγες αντλιες θερμοτητας αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κρύες περιοχές, τα οποία μπορούν να βλάψουν το σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης απόδοση των αντλιών θερμότητας στον κρύο καιρό. Ελέγχετε πάντα με τους αρμόδιους τον Συντελεστή Απόδοσης (COP) της αντλίας θερμότητας και την απόδοση της σε αυτές τις συνθήκες.

Όχι εντελώς ουδέτερο στον άνθρακα

Η αντλία θερμότητας βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο για αυτή να είναι εντελώς ουδέτερη από άνθρακα. Ωστόσο, οι αντλίες θερμότητας γενικά έχουν υψηλό συντελεστή απόδοσης (COP), που σημαίνει ότι είναι από τους καλύτερους τρόπους θέρμανσης ψύξης στην κατεύθυνση προστασίας των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φιλικές στο περιβάλλον πηγές

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2010 - 2019 IDEALKLIMA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Designed by ArtAbout.gr